ΑΘΗΝΑ
04:09
|
02.05.2024
Ο ΟΗΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου του και με πηγές του Reuters, προσπαθεί να εξασφαλίσει μια εκ νέου επέκταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κοινοποίησε με επιστολή του στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, μια πρόταση για την επέκταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας, η τρέχουσα ισχύς της οποίας λήγει την Δευτέρα. Η πρόταση προβλέπει μερική άρση του αποκλεισμού της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, αναφέρουν πηγές του Reuters.


«Ο στόχος είναι να αρθούν τα εμπόδια που επηρεάζουν τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές μέσω της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας, μια σημαντική ανησυχία που εκφράζει η Ρωσική Ομοσπονδία, και ταυτόχρονα να επιτραπεί η συνεχής ροή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας», αναφέρει το Reuters πως δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Η Ρωσία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν βλέπει «κανένα λόγο» να παρατείνει τη συμφωνία. Αφενός η Μόσχα καταγγέλλει εδώ και μήνες ότι η συμφωνία, αφενός δεν χρησιμοποιείται για να υλοιποιηθούν οι διακηρυγμένοι στόχοι της, δηλαδή η μεταφορά σιτηρών και λιπασμάτων και η προστασία της επισιτιστικής ασφάλειας στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας που έχουν μεγάλη ανάγκη και, αφετέρου, ότι, παρότι η Μόσχα ανανεώνει «καλή τη πίστει» τη συμφωνία ξανά και ξανά, δεν ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τη δυνατότητα της Ρωσίας να εξάγει τρόφιμα και λιπάσματα.

Οι ρωσικές τράπεζες έχουν αποκλειστεί από το σύστημα διεθνών συναλλαγών SWIFT. Η Μόσχα έχει καλέσει για επανασύνδεση της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας (Rosselkhozbank) με το σύστημα SWIFT, αλλά εκπρόσωπος της Ε.Ε. δήλωσε τον Μάιο ότι η άρση των περιορισμών κατά ρωσικών τραπεζών δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων δεν υπόκεινται σε δυτικές κυρώσεις. Ωστόσο, η Ρωσία έχει επισημάνει ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, τα logistics και την ασφάλιση αποτελούν ουσιαστικά εμπόδιο στην εξαγωγή των κρίσιμων προϊόντων.

Για την επίλυση της κατάστασης, η Ε.Ε. εξετάζει τώρα τη σύνδεση μιας θυγατρικής της Rosselkhozbank με το σύστημα SWIFT για να επιτρέψει ειδικά τις συναλλαγές σιτηρών και λιπασμάτων, ανέφερε το Reuters.

Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, ο Γκουτέρες πρότεινε στον Πούτιν να παρατείνει η Μόσχα τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα για αρκετούς μήνες, ώστε να δοθεί χρόνος στις Βρυξέλλες να συνδέσουν τη θυγατρική της Rosselkhozbank με το σύστημα SWIFT.

Η συμφωνία για τα σιτηρά υπογράφηκε αρχικά στις 22 Ιουλίου 2022 με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και η αρχική της διάρκεια ήταν τρεις μήνες. Έκτοτε, έχει πάρει πολλές παρατάσεις, με τη Μόσχα να καλεί κάθε φορά η συμφωνία να εφαρμοστεί πλήρως και για την επίτευξη των διακηρυγμένων στόχων της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα