ΑΘΗΝΑ
06:18
|
28.04.2024
Να σημειωθεί, ότι οι εκπρόσωποι της Ελληνικής κυβέρνησης το καταψήφισαν, μαζί με το σύνολο των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγινε ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για τη φύση και τη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη: η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών υπερψήφισε τη θέσπιση νομικά δεσμευτικών στόχων για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων φυσικών περιοχών στην ΕΕ. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής κυβέρνησης το καταψήφισαν!

Ο Κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης-το πρώτο σημαντικό νομοθέτημα για την προστασία της βιοποικιλότητας στην ΕΕ τα τελευταία 30 χρόνια, δέχθηκε έντονες πιέσεις από τη μεγάλη μερίδα συντηρητικών βουλευτών, οι οποίοι έχουν τη στήριξη των λόμπι της βιομηχανικής γεωργίας, όμως ευτυχώς η ελπίδα υπάρχει ακόμα. Η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πρωτοστάστησε στις αντιδράσεις εναντίον του Κανονισμού για την Αποκατάσταση της Βιοποικιλότητας. Τη γραμμή αυτή ακολούθησαν κατά γράμμα και οι Έλληνες ευρωβουλευτές που ανήκουν σε αυτή την πολιτική ομάδα (ήτοι το σύνολο των Ευρωβουλευτών της ΝΔ) παρά το γεγονός ότι η θέση αυτή αντιτίθεται στην εθνική πολιτική της Ελλάδας για την προστασία της φύσης.

Με αφορμή τη χθεσινή ψηφοφορία, η υπεύθυνη για το πρόγραμμα βιοποικιλότητας στο γραφείο της Greenpeace στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Špela Bandelj, δήλωσε: «Η ευρωπαϊκή φύση βρίσκεται σε δεινή κατάσταση. Η ψηφοφορία αυτή δείχνει ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα να αποκατασταθεί και να ευφορήσει ό,τι έχει απομείνει. Καθώς ένας ακόμη πρωτοφανής καύσωνας κατακλύζει την Ευρώπη, είναι σαφές ότι για να επιβιώσουμε από την κλιματική κατάρρευση και να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό μας με τρόφιμα θα χρειαστούμε τη φύση στο πλευρό μας. Μέχρι στιγμής, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ έχουν αποτύχει να δράσουν. Ο Κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης είναι ένα σαφές σημείο αναφοράς για να τους κρίνουμε με βάση τις ενέργειές τους».

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, συμπλήρωσε, σχετικά με τη στάση των ευρωβουλευτών του κυβερνώντος κόμματος: «Όσο και αν είναι κατανοητή η σύμπλευση με τις επιλογές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και μάλιστα με τη χρήση αντι-επιστημονικών και ξεπερασμένων επιχειρημάτων, τίθεται σοβαρό θέμα κυβερνητικής αξιοπιστίας και συνέπειας. Η κυβέρνηση βαυκαλίζεται για την περιβαλλοντική πολιτική της, τόσο ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όσο και ως προς την κατάρρευση της βιοποικιλότητας, ενώ οι εκπρόσωποί της στο Ευρωκοινοβούλιο πράττουν το ακριβώς αντίθετο».

Ο Κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης θα αποτελέσει έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα έως το 2030 – σχετικά με την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης – και είναι η πρώτη νομοθεσία που στοχεύει συγκεκριμένα στην αποκατάσταση της φύσης της Ευρώπης.

Το 2021, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος διαπίστωσε ότι το 81% των οικοσυστημάτων της ΕΕ βρίσκονται σε «φτωχή» ή «κακή» κατάσταση.

Το τελικό κείμενο του Κανονισμού θα συμφωνηθεί μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των εθνικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τις κυβερνήσεις ώστε να διασφαλίσουμε ότι το τελικό κείμενο του Κανονισμού θα είναι ακόμα πιο ενισχυμένο.

Για περισσότερες πληροφορίες

Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής, ελληνικό γραφείο Greenpeace, [email protected], 6979 395108

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα