ΑΘΗΝΑ
01:10
|
02.05.2024
Στο πλαίσιο της αμερικανικής επιχείρησης «Atlantic Resolve».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εξουσιοδότησε τον στρατό να καλέσει 3.000 εφέδρους  για να υποστηρίξουν επιχειρήσεις στην Ευρώπη, αφού δεκάδες χιλιάδες στάλθηκαν εκεί πέρυσι μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δήλωσε χθες ανώτατος Αμερικανός στρατηγός.

«Αυτό επιβεβαιώνει την ακλόνητη υποστήριξη και δέσμευση για την άμυνα της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ στον απόηχο του παράνομου και απρόκλητου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε χθες σε ενημέρωση του Τύπου ο Αντιστράτηγος Ντάγκλας Σιμς, διευθυντής επιχειρήσεων για το Μικτό Επιτελείο.

Αν και δεν είναι σαφές εάν ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, σχεδιάζει να αναπτύξει πραγματικά αυτούς τους εφέδρους σύντομα, σημειώνει το POLITICO, αν και επισημαίνει ότι η κίνηση είναι ενδεικτική μιας τάσης αύξησης των εν ενεργεία αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αν κανείς αναλογιστεί και την ανάπτυξη περισσότερων ταξιαρχιών στη Γηραιά Ήπειρο το διάστημα μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Αν και η κίνηση δίνει στην Ευρωπαϊκή Διοίκηση του στρατού (EUCOM) «μεγαλύτερη ευελιξία» για να υπερασπιστεί την ήπειρο, δεν θα αλλάξει τα πραγματικά επίπεδα δυνάμεων στην Ευρώπη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της EUCOM,  Λοχαγός Μπιλ Σπικς.

Ωστόσο, το POLITICO σημειώνει ότι πρόκειται για την  πρώτη φορά που η αμερικανική Επιχείρηση Atlantic Resolve,  που ξεκίνησε επ αφορμής της ουκρανικής κρίσης το 2014 χαρακτηρίζεται ως επιχείρηση έκτακτης ανάγκης, κάτι που επιτρέπει στο Πεντάγωνο να καλέσει εφεδρικές δυνάμεις και να επιταχύνει τις διαδικασίες εξοπλισμού τους.

Ο χαρακτηρισμός όχι μόνο επιτρέπει στον πρόεδρο να κινητοποιεί εφέδρους, αλλά διασφαλίζει επίσης ότι πληρώνονται και υποστηρίζονται ως στρατεύματα εν ενεργεία. Παρέχει επίσης υποστήριξη σε οικογένειες και εξαρτώμενα μέλη τυχόν εφέδρων που ενδεχομένως πράγματι αναπτυχθούν.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει  20.000 επιπλέον στρατιώτες  στην Ευρώπη μετά την κλιμάκωση της σύκγρουσης στην Ουκρανία, ανεβάζοντας το σύνολο των ανεπτυγμένων στη Γηραιά ήπειρο στρατιωτών σε πάνω από 100.000.

Σημαντικό βήμα αποτελεί και η συγκρότηση της πρώτης μόνιμης στρατιωτικής φρουράς στην Πολωνία, στην οποία οι ΗΠΑ έχουν από το 2022 διπλασιάσει τους αναπτυγμένους στρατιώτες τους.

Η κίνηση του Μπάιντεν έρχεται  μετά την απόφαση που έλαβε αυτή την εβδομάδα η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ για την προετοιμασία 300.000 συμμαχικών στρατιωτών για ταχεία ανάπτυξη εντός 30 ημερών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα