ΑΘΗΝΑ
02:21
|
05.05.2024
Η Κρατική Δούμα ενέκρινε σήμερα σε τρίτη και τελευταία ανάγνωση ένα πολύ σκληρό νομοσχέδιο, επικαλούμενη την ανάγκη αποφυγής «της κατεύθυνσης των ΗΠΑ».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κρατική Δούμα, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, ενέκρινε σήμερα σε τρίτη και τελευταία ανάγνωση ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει τις επεμβάσεις αλλαγής φύλου.

Το νομοσχέδιο, που υποβλήθηκε από τον πρόεδρο της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, και τους ηγέτες και των πέντε κομματικών παρατάξεων στο κοινοβούλιο, ψηφίστηκε σε πρώτη και δεύτερη ανάγνωση τον Ιούνιο και χθες, αντίστοιχα.

Εάν το νομοσχέδιο υπογραφεί σε νόμο από τον Ρώσο πρόεδρο, θα τροποποιήσει τον νόμο για τις θεμελιώδεις αρχές της προστασίας της υγείας των Ρώσων πολιτών, προσθέτοντας ένα άρθρο που απαγορεύει τις ιατρικές ή χειρουργικές παρεμβάσεις και τη χρήση φαρμακευτικών ή άλλων φαρμάκων για σκοπούς αλλαγής φύλου.

Η απαγόρευση δεν θα επεκταθεί μόνο σε ιατρικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στη θεραπεία συγγενών ανωμαλιών και γενετικών ανωμαλιών, καθώς και γενετικών και ενδοκρινικών ασθενειών που σχετίζονται με άτυπα γεννητικά όργανα σε παιδιά.

Η διενέργεια τέτοιων εξαιρούμενων ιατρικών παρεμβάσεων θα επιτρέπεται μόνο με απόφαση της ιατρικής επιτροπής μιας μονάδας υγειονομικής περίθαλψης που υπάγεται στο ρωσικό υπουργείο Υγείας. Μετά από οποιαδήποτε τέτοια ιατρική παρέμβαση, η ιατρική επιτροπή θα εκδίδει ιατρικές εκθέσεις σχετικά με τη συμμόρφωση των χαρακτηριστικών φύλου του συγκεκριμένου ασθενούς με ένα συγκεκριμένο φύλο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αλλαγές στα αρχεία του ληξιαρχείου θα μπορούσαν να γίνουν μόνο με βάση τέτοιες εκθέσεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την τροποποίηση του νόμου για τη ρωσική ιθαγένεια, προσθέτοντας μια διάταξη που θα ακυρώνει αυτόματα το εσωτερικό διαβατήριο Ρώσου υπηκόου (το κύριο έγγραφο ταυτοποίησης των Ρώσων πολιτών) εντός 90 ημερών από την ενημέρωση των αρχείων του μητρώου του ατόμου για να αντικατοπτρίζει τέτοιες αλλαγές.

Εν τω μεταξύ, η Κρατική Δούμα ενέκρινε επίσης ένα ψήφισμα που συνιστά στη ρωσική κυβέρνηση να ταξινομήσει επισήμως ως ασθένειες την τρανσεξουαλικότητα, την παρενδυσία και την παιδοφιλία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης το να τροποποιηθεί ο Ρωσικός Οικογενειακός Κώδικας για να επιτραπεί σε οποιοδήποτε άτομο να υποβάλει νόμιμα αίτηση διαζυγίου, εάν ο/η σύζυγός του αλλάξει φύλο στα μητρώα του δημοσίου. Επιπλέον, οι νέοι κανόνες του Οικογενειακού Κώδικα βάσει του νομοσχεδίου ορίζουν ότι τα άτομα που έχουν αλλάξει το φύλο τους δεν θα έχουν δικαίωμα να υιοθετήσουν παιδιά ή να είναι ανάδοχοι γονείς.

Ο Βολοντίν είπε νωρίτερα ότι το νομοσχέδιο αποσκοπούσε στη διατήρηση των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών που είναι κρίσιμης σημασίας για τους πολίτες της Ρωσίας. Χαιρέτισε την ψήφιση του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι θα η κίνηση θα υπερασπιστεί τη χώρα από το να κινηθεί προς την κατεύθυνση των ΗΠΑ.

Οι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για να αναταχθεί η «καταστροφική» επιρροή στη ρωσική κοινωνία που προέρχεται από τη Δύση, ισχυρίστηκαν οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου.

«Υπάρχει επί του παρόντος μια ανεπτυγμένη βιομηχανία για την αλλαγή φύλου στη Ρωσία, η οποία περιλαμβάνει γιατρούς, ψυχολόγους, ένα ανεπτυγμένο δίκτυο οργανώσεων LGBT και ακτιβιστών και άλλων ατόμων», ανέφερε ένα υπόμνημα υποστηρικτών του νομοσχεδίου.

Οι βουλευτές ισχυρίστηκαν ότι κάποιος μπορεί να πάρει με μόλις ένα ιατρικό πιστοποιητικό τρανσεξουαλικότητας, το οποίο ανοίγει το δρόμο για αλλαγή φύλου, με μόλις 330 δολάρια σε μια ιδιωτική κλινική. Κάποιοι φέρεται να τα εκδίδουν χωρίς την κατάλληλη ιατρική εξέταση, ισχυρίστηκαν. Ο αριθμός των αιτήσεων στη ρωσική κρατική γραμματεία για νόμιμη αλλαγή φύλου έχει αυξηθεί από 142 το 2016 σε 996 πέρυσι, σημείωσαν.

Ο υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο, δήλωσε σύμφωνος με την άποψη ότι η επιθυμία ενός ασθενούς για φυλομετάβαση από μόνη της δεν αποτελεί επαρκή λόγο για ιατρική παρέμβαση. Το υπουργείο υποσχέθηκε να αλλάξει γρήγορα τους σχετικούς κανονισμούς, εάν το νομοσχέδιο υπογραφεί σε νόμο από τον πρόεδρο Πούτιν.

Υποστηρικτές των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων προειδοποιούν ότι η υιοθέτηση του νομοσχεδίου θα οδηγήσει σε μια παράνομη αγορά φαρμάκων ορμονών και στην αύξηση των απόπειρων αυτοκτονιών μεταξύ εφήβων. Εφόσον ένας νόμος δεν μπορεί να διαγράψει τους λόγους για τους οποίους κάποιο άτομο επιθυμεί να αλλάξει φύλο, η κατάργηση οποιουδήποτε νόμιμου δρόμου, θα ωθήσει στη μη επιβλεπόμενη ιατρικά χρήση μη κατάλληλων φαρμάκων, προειδοποιούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα