ΑΘΗΝΑ
07:06
|
18.05.2024
Παραδομένη στη μανία της φωτιάς και πάλι η Αττική, με τα μέτωπα να μαίνονται σε Κουβαρά, Λαγονήσι, Σαρωνίδα. Δραματικές οι προσπάθειες κατάσβεσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο έλεος ανεξέλεγκτων πυρκαγιών βρίσκεται για μία ακόμη φορά η Αττική από νωρίς σήμερα το μεσημέρι, δίχως, ούτε αυτή τη φορά να έχουν αποτραπεί οι καταστροφές σε δασικές και αγροτολιβαδικές εκτάσεις, κατοικίες, αγροικίες και ζώα. Τα πύρινα μέτωπα είναι τόσο μεγάλα που οι καπνοί από την Αττική πλησιάζουν πλέον τα Κύθηρα.

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή του Νέου Κουβαρά στην Αττική, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, διέσχισε μεγάλη απόσταση φθάνοντας μέσα στο Λαγονήσι, όπου από νωρίς το απόγευμα καίει και σπίτια. Το μέτωπο έχει απλωθεί ως τη Σαρωνίδα, όπου επίσης απειλούνται σπίτια.

Πληροφορίες για τις τελευταίες εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα έδωσε το απόγευμα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, επισημαίνοντας πως είναι τέσσερα τα μεγαλύτερα μέτωπα φωτιάς εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται στην Αττική, σε Νέο Κουβαρά και Δερβενοχώρια. Ο ίδιος σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά την φωτιά στο Νέο Κουβαρά προσήχθη ένας ύποπτος αλλοδαπός.

Συγκεκριμένα, η φωτιά ξεκίνησε στη θέση Πέτα, στον Κουβαρά του Δήμου Σαρωνικού και λόγω των ισχυρών ανέμων ανέβηκε το Πάνειο Όρος. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά ξεκίνησε σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση.

Μικρές, πολλές εστίες φωτιάς στο Πανόραμα Σαρωνίδας

Στη Σαρωνίδα, η φωτιά μαίνεται αφού παρά τις προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών πολιτικής προστασίας, καίγονται σπίτια.

Στην περιοχή βρίσκεται κλιμάκιο της πυροσβεστικής για να εκτιμήσει την κατάσταση. Στο Πανόραμα Σαρωνίδας υπάρχουν πολλές μικρές εστίες φωτιάς μέσα σε κατοικημένες περιοχές με αποτέλεσμα μικρές ή μεγαλύτερες υλικές ζημιές σε σπίτια και πολυκατοικίες της περιοχής.

Κάηκε το καταφύγιο ζώων Fazoo Farm

Μεγάλη είναι η καταστροφή από την φωτιά στο καταφύγιο ζώων, Fazoo Farm, στην περιοχή του Κουβαρά με θύματα πολλά από τα ζώα που φιλοξενούνταν στις εγκαταστάσεις, παρά τις προσπάθειες φίλων των ιππικών ομίλων της ευρύτερης περιοχής.

Ελάχιστα από τα ζώα διασώθηκαν σύμφωνα και με ανάρτηση της ιδρύτριας του Fazoo Farm, Μαριάνθη Ζαμπέτα, σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Δύο έως τρία τα καμμένα σπίτια κοντά στα Καλύβια Αττικής

Δύο έως τρία σπίτια κάηκαν ολοσχερώς στο Πάνιο όρος εκ των οποίων η μία είναι μόνιμη κατοικία δήλωσε στην ΕΡΤ μετά τις 7.30 το απόγευμα ο Χρήστος Ράπτης που είναι πρόεδρος της κοινότητας Καλυβίων.

Εκτίμησε πως η κατάσταση δεν είναι βελτιωμένη επειδή καταγράφονται συνεχώς αναζωπυρώσεις και οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες.

Εξέφρασε ανησυχία για το τι θα γίνει το βράδυ με το ζήτημα των αναζωπυρώσεων.

Λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα, ρεπόρτερ της ERT NEWS που βρίσκεται στο Λαγονήσι, διαπίστωσε πως είναι ορατός ο κίνδυνος σε Γαλάζια Ακτή και τη βόρεια πλευρά της περιοχής, καθώς οι ριπές του αέρα είναι ισχυρές προς τη μεριά του βουνού. Τόνισε πως είναι δύσκολες οι ρίψεις νερού από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα λόγω των ισχυρών ανέμων, αν και κάτοικος της περιοχής επιχείρησε να διακόψει τη μετάδοση του ρεπορτάζ διαμαρτυρόμενος για την ανεπάρκεια των χερσαίων και εναέριων πυροσβεστικών μέων.

Άλλη ρεπόρτερ της ΕΡΤ στη Σαρωνίδα μετέδωσε πως η φωτιά έχει κάψει σπίτια και απειλεί αγροικίες με ζώα.

Δημοσιογράφος του καναλιού OPEN TV μετέδωσε απευθείας τη φωτιά σε κατοικίες του Λαγονησίου.

Πλησιάζουν τα Κύθηρα οι καπνοί από την Ατττική

Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος με ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε πως μετά τις 5.00 το απόγευμα ο καπνός από την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά της Αττικής πλησιάζει τα Κύθηρα.

Τόνισε πως «οι ριπές των Βόρειων / Βορειοανατολικών ανέμων στην Αττική φτάνουν τα 55 km/h, δηλαδή τα 7-8 μποφόρ. Μετά τις 8-9 το βράδυ θα εξασθενήσουν αρκετά αλλά δε θα επικρατήσει νηνεμία. Θα πνέουν μέσα στη νύχτα με εντάσεις στα 3-5 μποφόρ και από την ίδια κατεύθυνση».

Αυτά ενώ παράλληλα μαίνεται μια μεγάλη φωτιά που εξαπλώνεται ταχύτατα και στην Κορινθία.

Εκκένωση προς Αθήνα

Λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι λίγο στάλθηκε το πρώτο μήνυμα από το 112 ενημερώνοντας του κατοίκους της περιοχής που ανέφερε: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Κουβαράς Ανατολικής Αττικής. Ακολουθείστε τις οδηγίες των αρχών». 

Λόγω της έκτασης της πυρκαγιάς και των ισχυρών ανέμων ζητήθηκε η εκκένωση της Μονής Ιεράς Σκέπης.

Πλέον, οι αρχές έχουν τροποποιήσει προηγούμενη οδηγία τους και καλούν όσους εκκενώνουν την περιοχή να κινηθούν προς την Αθήνα και όχι προς την Παλαιά Φώκαια.

«Η φωτιά έχει κατέβει Άνω Λαγονήσι εκεί υπάρχουν χιλιάδες σπίτια» 

«Η φωτιά έχει κατέβει Άνω Λαγονήσι εκεί υπάρχουν χιλιάδες σπίτια» κατήγγειλε στην τηλεόραση του OPEN, κάτοικος της περιοχής που είδε με τα ίδια του τα μάτια τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά το μεσημέρι στον Νέο Κουβαρά.

«Η φωτιά έφυγε από πίσω από την Κερατέα, πέρασε την κορυφογραμμή και κατέβηκε στο Λαγονήσι. Εκεί είναι πολύ δύσκολα πράγματα. Βλέπω τη φλόγα και τον καπνό. Πρέπει να μην κατέβει στα πρώτα σπίτια. Μιλάμε για 4.000 σπίτια στο Λαγονήσι. Πήρα το 112 και την Πυροσβεστική και μου είπαν ότι το φροντίζουν» ανέφερε ο κάτοικος μιλώντας στο OPEN και εκφράζοντας την ανησυχία του.

«Ερχόμουν από Αθήνα στη Λεωφόρο Σουνίου έβλεπα τη φωτιά πριν τρεις ώρες και έβλεπα ότι ήταν τελείως πίσω, και αντί να την κόψουν στην κορυφογραμμή που είναι και το εκκλησάκι της Ζωοδόχου πηγής. Κάλεσα Πυροσβεστική και 112 και μου είπαν ότι το φροντίζουν, αλλά με τέτοιο αέρα αυτό το πράγμα δεν σταματάει».

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, έως το βράδυ οι άνεμοι στην περιοχή θα πνέουν έως 8 μποφόρ, δυσκολεύοντας το έργο της Πυροσβεστικής.

Στην περιοχή γύρω στις 3 το μεσημέρι μάχη με τις φλόγες έδιναν 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα καθώς και 31 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 5 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούσαν 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο.

Ξεπερνούν τα 50χλμ/ώρα οι ριπές του ανέμου

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Νέου Κουβαρά στην Ανατολική Αττική, η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δημοσιοποίησε την εκτίμησή της.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (17.07.2023, 13:00) BA άνεμοι στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούν τα 50 km/h. Η θερμοκρασία είναι στους 33 – 34oC, ενώ η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλή (εκτιμώμενη υγρασία νεκρών δασικών καυσίμων χαμηλότερη του 8%). Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους ΒΑ ανέμους. Επιπροσθέτως, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από το κύριο μέτωπο λόγω της δημιουργίας και μεταφοράς καυτρών).

METEO: Εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα οι καιρικές συνθήκες στην πυρκαγιά στον Κουβαρά

Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία (Εικόνα 1), οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (19:00/20:00), οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς».

Καίγονται σπίτια στο Λαγονήσι

Σύμφωνα με την αναμετάδοση του OPEN TV, η φωτιά έχει μπει μέσα στις αυλές σπιτιών στο Λαγονήσι, ενώ αρκετά σπίτια έχουν παραδοθεί ολοσχερώς στις φλόγες με κατοίκους και εθελοντές να προσπαθούν σε αρκετές περιπτώσεις μόνοι τους να σταματήσουν την καταστροφή.

Σπίτια καίγονται στον κεντρικό δρόμο του οικισμού Φέριζα, σύμφωνα με όσα είπε λίγο πριν τις 17:30 στο OPEN κάτοικος, ο οποίος κάλεσε για μια ελάχιστη έστω βοήθεια, καθώς εκεί, όπως είπε, δεν επιχειρούν καθόλου πυροσβεστικές δυνάμεις.

Διυπουργική σύσκεψη:

Διυπουργική σύσκεψη θα διεξαχθεί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή ανθρώπων από το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Εσωτερικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Αττική: Σύλληψη 52χρονου για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα