ΑΘΗΝΑ
07:03
|
20.05.2024
Για εξαιρετικά αυστηρές ποινές κάνουν λόγο δικηγόροι, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την τήρηση των δικονομικών κανόνων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότερες από 1.278 ετυμηγορίες έχουν εκδοθεί από τα γαλλικά δικαστήρια για κατηγορίες που αφορούν στις ταραχές που ξέσπασαν στα τέλη Ιουνίου, μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό και συντάραξαν όλη τη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης, Έρικ Ντιπόντ-Μορέτι, οι αποφάσεις σε συντριπτικό ποσοστό πάνω από 95% είναι καταδικαστικές και έχουν οδηγήσει 742 άτομα σε ποινές φυλάκισης για μια σειρά κατηγορίες όπως βανδαλισμό και επίθεση κατά αστυνομικών.

Επαινώντας την «ακλόνητη» στάση των δικαστικών αρχών ο Έρικ Ντιπόντ – Μορέι ανέφερε ότι ήδη τουλάχιστον 600 καταδικασθέντες έχουν οδηγηθεί στις φυλακές, κάνοντας λόγο για αυστηρό μήνυμα ότι «πρέπει να αποκατασταθεί η εθνική τάξη».

«Ήταν εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει μια σταθερή και συστηματική απάντηση», δήλωσε, μιλώντας στο ραδιόφωνο RTL, ο υπουργός που είχε ζητήσει από τις δικαστικές αρχές να δουλέψουν ακόμα και τα Σαββατοκύριακα και να επιβάλουν σκληρές ποινές, ως αποτρεπτικό μέσο για νέα βίαια επεισόδια.

Ήδη αρκετοί δικηγόροι έχουν εκφράσει ανησυχίες για το κατά πόσο η δικονομική διαδικασία τηρείται και κάνουν λόγο για βαριές ποινές που δεν αιτιολογούνται. Η δικηγόρος Καμίλ Μπαλ από τη Μασσαλία ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό France info ότι ενώ κατανοεί τη βούληση του δικαστικού σώματος να «στείλει ένα ισχυρό μήνυμα», οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν «εξαιρετικά αυστηρές, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων παραβατών που δεν είχαν ποινικό μητρώο», φέρνοντας για παράδειγμα περίπτωση 30χρονου πελάτη της που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών για κλοπή ενός κουτιού ποτού από σούπερ μάρκετ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος ηλικίας των 3.700 ατόμων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών ήταν μόλις τα 17 έτη και ότι οι ανήλικοι εμφανίζονται σε ξεχωριστά δικαστήρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη και σκόνη

Τα μάθατε; Ο Φίτσο φταίει που τον πυροβόλησαν!

Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί

Ιράν: Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Copernicus για την αναζήτηση του ελικοπτέρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα