ΑΘΗΝΑ
01:10
|
03.05.2024
«Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας πιθανότατα θα αναλάβει τώρα πιο ενεργό ρόλο στη διακοπή οποιουδήποτε εμπορίου», εκτίμησε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι πραγματοποιεί «επιδρομές αντιποίνων» σε στόχους σε λιμάνια της Ουκρανίας για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Η Μόσχα μιλά για αντίποινα στην επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη γέφυρα της Κριμαίας, η οποία σκότωσε δύο αμάχους το πρωί της Δευτέρας.

Στην τελευταία του ενημέρωση σήμερα, το ρωσικό υπουργείο εντόπισε «εργαστήρια κατασκευής και θέσεις αποθήκευσης ναυτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών» στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας της Οδησσού και στο λιμάνι του Ιλλιτσίβσκ.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο ρωσικός στρατός έπληξε επίσης υποδομές καυσίμων και αποθήκες πυρομαχικών στο Νικολάεφ (για τους Ρώσους) ή Μικολάιβ (για τους Ουκρανούς), μια πόλη που αποτελεί ένα άλλο σημαντικό λιμάνι της Ουκρανίας. Το υπουργείο είπε ότι τα χτυπήματα πέτυχαν τους στόχους τους.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι αναχαίτισε 5 από τους 19 πυραύλους κρουζ και 13 από τα 19 drones καμικάζι που εκτοξεύθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις ενάντια στην Οδησσό και το Μικολάιβ/Νικολάεφ. Το ρωσικό υπουργείο πρόσφερε λίγες λεπτομέρειες σχετικά με τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν, δηλώνοντας μόνο ότι επρόκειτο για «όπλα ακριβείας που εκτοξεύτηκαν από θαλάσσης και αέρος».

Η Ρωσία χτυπά πόλεις-λιμάνια της Ουκρανίας κάθε βράδυ από τη Δευτέρα. Ο δήμαρχος της Οδησσού, Γκεννάντι Τρουκάνοφ, περιέγραψε το μπαράζ το πρωί της Τετάρτης ως το μεγαλύτερο που είχε δει.

Τα χτυπήματα σκότωσαν τουλάχιστον δύο άτομα στην Οδησσό, ενώ στο Μικολάιβ, τουλάχιστον 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους ένα παιδί, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης της Οδησσού, Όλεχ Κίπερ, δημοσίευσε στο διαδίκτυο μια εικόνα με σπασμένα τζάμια στο κτίριο του προξενείου της Κίνας στην πόλη, το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τις σιδηροδρομικές γραμμές για το λιμάνι. «Ο επιτιθέμενος χτυπά εσκεμμένα την υποδομή του λιμανιού – υπέστησαν ζημιές διοικητικά και οικιστικά κτίρια κοντά, καθώς και το προξενείο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Δείχνει ότι ο εχθρός δεν δίνει σημασία σε τίποτα», έγραψε ο Κίπερ στο Telegram.

Τη Δευτέρα, ωστόσο, εκτός του χτυπήματος που δέχθηκε η γέφυρα της Κριμαίας, έληξε, χωρίς να παραταθεί εκ νέου και η ισχύς της συμφωνίας για την ασφαλή διέλευση των πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας και οι βομβαρδισμοί εκλαμβάνονται και ως δείγμα του ότι η Μόσχα πιθανότατα το εννοεί, όταν δηλώνει πως από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, 20 Ιουλίου 2023, όλα τα πλοία που ταξιδεύουν με προορισμό τα λιμάνια της Ουκρανίας στην Μαύρη Θάλασσα θα αντιμετωπίζονται από τις ρωσικές δυνάμεις ως δυνητικοί μεταφορείς στρατιωτικών φορτίων.

Το Κίεβο απάντησε στην σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ανακοινώνοντας πως το ίδιο θα ισχύει και για όλα τα πλοία που κατευθύνονται προς ρωσικά λιμάνια.

Το Κίεβο ευελπιστεί να συνεχίσει τις εξαγωγές χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συμφωνία. Ωστόσο, κανένα πλοίο δεν έχει αποπλεύσει από τα λιμάνια της από τότε που η Μόσχα αποχώρησε από τη συμφωνία και οι ασφαλιστικές διστάζουν να ασφαλίσουν τέτοια δρομολόγια.

«Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας πιθανότατα θα αναλάβει τώρα πιο ενεργό ρόλο στη διακοπή οποιουδήποτε εμπορίου συνεχίζεται», εκτίμησε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Η μη παράταση της συμφωνίας έχει τραβήξει προς τα πάνω τις τιμές των σιτηρών παγκοσμίως.

Η κλιμάκωση που επικρατεί στη Μαύρη Θάλασσα ώθησε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σίτου των ΗΠΑ Wv1 να αυξηθούν κατά επιπλέον 1,5% τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, αφού σημείωσαν την Τετάρτη ένα άλμα της τάξης του 8,5%.

Η συμφωνία για τα σιτηρά υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2022 από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ και εγγυήθηκε την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια από κοινού με μέτρα που θα εμπόδιζαν το να παγώσει η εξαγωγή ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων.

Έχει ήδη παραταθεί τρεις φορές, με τη Μόσχα να εκφράζει επανειλημμένα διαμαρτυρίες σχετικά με το ότι το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας δεν υλοποιείται και να τονίζει ότι ελάχιστα από τα εξαγόμενα ουκρανικά σιτηρά (λίγο πάνω από το 3%, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Πούτιν) έφταναν πράγματι στις φτωχότερες χώρες, η επισιτιστική ασφάλεια των οποίων αποτελούσε τον βασικό διακηρυγμένο στόχο της συμφωνίας. Η Μόσχα δηλώνει ότι θα συμφωνήσει ξανά στην ασφαλή διέλευση πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά, αμέσως μόλις λυθούν «πέντε συστημικά προβλήματα» της συμφωνίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα