ΑΘΗΝΑ
19:57
|
02.05.2024
Η πιο επικίνδυνη αναζωπύρωση είναι αυτή στον Προφήτη Ηλία. Δύσκολη η κατάσβεση από τις εκατοντάδες διάσπαρτες εστίες φωτιάς σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύσκολη παραμένει, για τρίτο 24ωρο, η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα σε δασικές εκτάσεις της Ρόδου καθώς σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γώργο Χατζημάρκο, που μίλησε μετά τις 18.30 το απόγευμα στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, παραμένουν εκατοντάδες, διάσπαρτες εστίες φωτιάς, εκ των οποίων αρκετές αναζωπυρώνονται σε μία μεγάλη δασική έκταση περίπου 30.000 στρεμμάτων.

Όπως τόνισε από όλα τα πύρινα μέτωπα της Ρόδου, δύο είναι αυτά που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία και τις περισσότερες προσπάθειες ισχυρών επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων, με χειρότερη την κατάσταση στον Προφήτη Ηλία.

Η Δασική Υπηρεσία υπεύθυνη για τις αντιπυρικές ζώνες

Σε ερώτηση για το τι οδήγησε στη σημερινή καταστροφή μεγάλων εκτάσεων του νησιού από τις πύρινες εστίες, ο Γιώργος Χατζημάρκος απάντησε πως είναι άδικες οι επιθέσεις που δέχεται η τοπική αυτοδιοίκηση τονίζοντας για παράδειγμα πως αρμοδιότητα για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών έχει μόνον η Δασική Υπηρεσία και κανένας άλλος.

Ο ίδιος ωστόσο απέφυγε να αναφέρει πως η Δασική Υπηρεσία διαθέτει λιγοστούς πόρους και ελάχιστο προσωπικό ώστε να φέρει σε πέρας με επιτυχία το δύσκολο έργο προστασίας των δασών της Ελλάδας.

Σύμφωνα με απογευματινό ρεπορτάζ της ροδιακής εφημερίδας Δημοκρατική, μεγάλη είναι η αναζωπύρωση της φωτιάς στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, με τον πρόεδρο της εθελοντικής ομάδας Καταστροφών Σαλάκου Παναγιώτη Εγγλέζο, να απευθύνει, με ανάρτησή του στο facebook, έκκληση για ρίψεις νερού από αέρος.

Όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Εγγλέζος, η φωτιά ξέφυγε και πάει προς τις κεραίες του ΟΤΕ, διότι δεν υπάρχει καμία βοήθεια στους εθελοντές που επιχειρούν εδώ και ώρες να συγκρατήσουν τη φωτιά. «Πάτε να σώσετε χωράφια και αφήσατε να καεί ο προφήτης Ηλίας θα γίνει χαμός στο ορκίζομαι» έγραψε πριν από λίγο στον λογαριασμό στο Facebook ο Π. Εγγλέζος, που επιχειρεί ως εθελοντής πυροσβέστης για τρίτη ημέρα μέσα στις φωτιές.

Το μεσημέρι, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, οι Δημοτικές Ενότητες Καμείρου, Αταβύρου και Λινδίων του Δήμου Ρόδου λόγω της πυρκαγιάς που πλήττει την περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή τον φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Βούλα: Μια νεκρή και ένας τραυματίας από παράσυρση με μηχανή

Ένα νέο προηγούμενο: Για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα