ΑΘΗΝΑ
03:59
|
30.05.2024
Την Τρίτη η συνάντηση του Παλαιστίνιου ηγέτη με τον Ερντογάν, την Παρασκευή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα βρεθούν διαδοχικά στην Τουρκία, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, για να έχουν συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο φόντο της έξαρσης της ισραηλινής επιθετικότητας στη Δυτική Όχθη.

Ο Νετανιάχου θα φτάσει στην Άγκυρα στις 28 Ιουλίου, λίγες μέρες μετά τον Αμπάς, ο οποίος αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Τούρκο πρόεδρο στις 25 Ιουλίου, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

«Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα καλωσορίσει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της ίδιας εβδομάδας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η προεδρία.

Οι συζητήσεις που θα έχουν οι δύο αντίπαλοι ηγέτες με τον πρόεδρο της Τουρκίας θα αφορούν, όπως ανακοινώθηκε, στις σχέσεις Τουρκίας-Παλαιστίνης και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουση, καθώς και άλλα επίκαιρα διεθνή θέματα.

Η επίσκεψη του Νετανιάχου θα είναι η πρώτη Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά από εκείνη του Εχούντ Ολμερτ το 2008, καθώς έκτοτε οι σχέσεις των δύο χωρών μπήκαν σε μια βαθιά περίοδο κρίσης, που πλέον όλα δείχνουν εδώ και καιρό ότι εξομαλύνεται όπως υποδεικνύει και η πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζοκ στην Άγκυρα.

Από το 2010 οι σχέσεις των δύο χωρών μπήκαν σε μια βαθιά περίοδο κρίσης, μετά τη θανατηφόρα επίθεση του Ισραήλ στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά που κατευθύνονταν σε ανθρωπιστική αποστολή στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα το θάνατο 10 Τούρκων ακτιβιστών.

Οκτώ χρόνια μετά, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ, τον Μάιο του 2018, και απέλασε τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Τουρκία μετά τη δολοφονία περισσοτέρων από 60 Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης ενάντια στον παράνομο αποκλεισμό του παράκτιου θύλακα από το Ισραήλ. Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για «κρατική τρομοκρατία» και «γενοκτονία» χαρακτηρίζοντάς το «κράτος απαρτχάιντ». Το Ισραήλ αντέδρασε απελαύνοντας τον Τούρκο γενικό πρόξενο στην Ιερουσαλήμ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μεταρρυθμίσεις ζήτησε ο Μακρόν από τον Αμπάς

Επιφυλακτικός ο Όρμπαν για την θέση του Ρούτε στο ΝΑΤΟ

Υπογραφή δύο νέων συμφωνιών Ελλάδας-Κατάρ στην Αθήνα

Ο Λούλα ανακαλεί τον πρέσβη της Βραζιλίας στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα