ΑΘΗΝΑ
06:50
|
08.05.2024
Αναφέρεται πως συνελήφθησαν επτά άτομα και όλα παραδέχθηκαν ότι εργάζονταν για την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών.
FILE PHOTO: A Turkish flag flutters atop the Turkish embassy as an Israeli flag is seen nearby, in Tel Aviv, Israel June 26, 2016. REUTERS/Baz Ratner/File Photo
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τουρκικές αρχές ανακάλυψαν ένα δίκτυο πρακτόρων της Μοσάντ στη χώρα, μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ. Οι ύποπτοι ως πράκτορες του Ισραήλ φέρονται να συγκέντρωναν πληροφορίες για ξένους υπηκόους που διέμεναν στην Τουρκία.

Το μέσο ενημέρωσης υποστήριξε τη Δευτέρα ότι ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) παρακολουθούσε επί μήνες τις μυστικές δραστηριότητες των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών.

Αναφέρεται πως συνελήφθησαν επτά άτομα και όλα παραδέχθηκαν ότι εργάζονταν για τη Μοσάντ, την εθνική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ. Εκτιμάται ότι στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 56 άτομα, τα οποία συνιστούσαν εννέα πυρήνες, αναφέρει η Daily Sabah.

Τους τελευτάιους μήνες έχουν αναφερθεί και άλλες συλλήψεις συνεργατών της Μοσάντ στην Τουρκία.

Τα υποτιθέμενα καθήκοντά τους περιελάμβαναν την παρακολούθηση ορισμένων αλλοδαπών πολιτών που ζουν στην Τουρκία, με τη χρήση συσκευών GPS, wi-fi και εργαλείων υποκλοπής κωδικών πρόσβασης.

Επιπλέον, το φερόμενο δίκτυο, του οποίου η επιχειρησιακή βάση πιστεύεται ότι βρίσκεται στο Τελ Αβίβ, έφτιαχνε ψεύτικους ιστότοπους σε διάφορες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών, προκειμένου να δελεάσει τα θύματά του και να τα κάνει να αποκαλύψουν τα προσωπικά τους στοιχεία, την τοποθεσία και τις διευθύνσεις IP τους, αναφέρει το A Haber.

Ένα άλλο εργαλείο που χρησιμοποιούνταν συνήθως από τους ύποπτους πράκτορες της Μοσάντ ήταν οι ιστότοποι ψευδών ειδήσεων, με ιστορίες επιλεγμένες ειδικά για να τραβήξουν την προσοχή του στόχου, ανέφερε το A Haber. Κάνοντας κλικ σε έναν μολυσμένο σύνδεσμο, ο ανυποψίαστος στόχος φέρεται να μόλυνε το κινητό του τηλέφωνο με spyware της Mossad.

Το τουρκικό μέσο ισχυρίζεται επίσης ότι οι φερόμενοι κατάσκοποι και οι συνεργάτες τους στο Ισραήλ χρησιμοποιούσαν για να επικοινωνούν εκατοντάδες γραμμές mobile internet που ανήκαν σε εικονικά πρόσωπα από την Ισπανία, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Μαλαισία, την Ινδονησία και το Βέλγιο.

Εκτός από τις υποτιθέμενες επιχειρήσεις τους εντός της Τουρκίας, οι φερόμενοι ως πράκτορες της Μοσάντ, οι περισσότεροι από τους οποίους πιθανώς είναι Τούρκοι κάτοικοι αραβικής καταγωγής, είχαν επίσης σταλεί σε αποστολές συλλογής πληροφοριών στη γειτονική Συρία και τον Λίβανο, υποστηρίζει το ρεπορτάζ.

Αναφέρεται το παράδειγμα ενός πράκτορα της Μοσάντ που φέρεται να είχε λάβει τις συντεταγμένες ενός κτιρίου στον Λίβανο που φιλοξενούσε υψηλόβαθμα στελέχη της Χεζμπολάχ.

Το ειδησεογραφικό κανάλι ισχυρίστηκε ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών εκπαίδευε τους επίδοξους πράκτορες της στην Ταϊλάνδη, στην οποία ταξίδευαν πετώντας πρώτα στη Σερβία και μετά στο Ντουμπάι από όπου έπαιρναν τελικά το αεροπλάνο για τον πραγματικό τους προορισμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα