ΑΘΗΝΑ
04:47
|
04.05.2024
Αντιδράσεις για τη νέα βεβήλωση του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων και την επίθεση στην σουηδική πρεσβεία στο Ιράκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής του κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, απαίτησε χθες Πέμπτη το βράδυ την απέλαση της πρέσβειρας της Σουηδίας στον Λίβανο, καλώντας να γίνουν διαδηλώσεις μετά τη βεβήλωση αντιτύπου του Κορανίου στη Στοκχόλμη.

Η τοποθέτησή του ακολουθεί την απέλαση από το Ιράκ της πρέσβειρας της Σουηδίας στη Βαγδάτη σε αντίδραση στη βεβήλωση αντιτύπου του ιερού βιβλίου του ισλάμ στη Σουηδία.

«Απαιτούμε η κυβέρνηση του Λιβάνου να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της, αν υπάρχει πρεσβευτής ή επιτετραμμένος στη Σουηδία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βεβήλωση του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων», τόνισε ο Νασράλα κατά τη διάρκεια ομιλίας του. «Απαιτούμε επίσης η κυβέρνηση του Λιβάνου (…) να απελάσει τον πρεσβευτή ή τον επιτετραμμένο της Σουηδίας» από την επικράτεια της χώρας, πρόσθεσε.

Ο Λιβανέζος ηγέτης κάλεσε εξάλλου τους μουσουλμάνους να συμμετάσχουν μαζικά στην προσευχή σήμερα Παρασκευή και παρότρυνε «τους αραβικούς και μουσουλμανικούς λαούς (…) να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις τους να ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους από τη Σουηδία και να απελάσουν» αντιπροσώπους της σκανδιναβικής χώρας.

Αν επαναληφθούν βεβηλώσεις του Κορανίου το επόμενο στάδιο πρέπει να είναι «η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων» με τη Σουηδία, πρόσθεσε.

Μετά την ανακοίνωση προχθές Τετάρτη από τη σουηδική αστυνομία πως έδωσε άδεια να γίνει μικρή συγκέντρωση -κατά την οποία αντίτυπο του Κορανίου ποδοπατήθηκε, αλλά δεν κάηκε όπως είχε αναγγελθεί-, οπαδοί του ιρακινού σιίτη ιεροκήρυκα Μοκτάντα Σαντ εισέβαλαν τα ξημερώματα χθες στη σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη και την πυρπόλησαν, κίνηση που καταδικάστηκε από τις ΗΠΑ και την Βρετανία.

Αντιδράσεις και στο Κατάρ

Παράλληλα, και η διπλωματία του Κατάρ ανακοίνωσε πως κάλεσε τον πρεσβευτή της Σουηδίας στο εμιράτο για να του επιδώσει νότα διαμαρτυρίας για αυτή που χαρακτήρισε νέα «βεβήλωση του Κορανίου» στη Στοκχόλμη.

Στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ τόνισε πως αξιώνει οι σουηδικές αρχές να λάβουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσουν αυτές οι επονείδιστες ενέργειες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

Στα Ιεροσόλυμα για το Άγιο Φως ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα