ΑΘΗΝΑ
19:03
|
30.11.2023
Το Genesis θα βοηθάει τους δημοσιογράφους να γράφουν άρθρα, ενώ ήδη συμμετέχουν: New York Times, Washington Post και Wall Street Journal.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI) αναπτύσσει η Google σε συνεργασία με μεγάλα ονόματα του Τύπου, αναφέροντας ότι αυτό θα βοηθήσει τους δημοσιογράφους να γράφουν τα άρθρα τους, όπως ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη (20/7), ο κολοσσός του διαδικτύου.

Τεχνητή νοημοσύνη: Ποια μεγάλα ΜΜΕ συνεργάζονται με την Google

Αναλυτικότερα, οι New York Times αποκάλυψαν την πληροφορία, διευκρινίζει ότι συμμετέχει στο σχέδιο, όπως και η Washington Post, η Wall Street Journal κι άλλες επιχειρήσεις.

«Βρισκόμαστε σε φάση διερεύνησης ιδεών για την παροχή δυνητικών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που θα βοηθούν τους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε εκπρόσωπος της Google. «Τα εργαλεία αυτά δεν σχεδιάζονται για, και δεν μπορούν, να αντικαταστήσουν τον ουσιαστικό ρόλο που έχουν οι δημοσιογράφοι στην συλλογή και την επαλήθευση πληροφοριών και τη σύνταξη άρθρων», διευκρίνισε.

Τι θα κάνει το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης

Η ιδέα αφορά τον σχεδιασμό λειτουργιών βοήθειας γραφής παρόμοιων με αυτές που υπάρχουν στο Gmail ή το Google Docs, αλλά ειδικά για τους δημοσιογράφους, όπως να προτείνονται διαφορετικοί τίτλοι ή ύφος γραφής. Σύμφωνα με τους New York Times, επικεφαλής μέσων ενημέρωσης περιέγραψαν το σχέδιο της Google, που ονομάστηκε εσωτερικά «Genesis» (Γένεσις), ως «ενοχλητικό».

Η OpenAI, η νεοφυής επιχείρηση της Καλιφόρνιας που δημιούργησε το ChatGPT και είναι και αυτή κορυφαία εταιρεία στον τομέα της λεγόμενης «παραγωγικής» τεχνητής νοημοσύνης, έχει επίσης συνάψει πρόσφατα συμφωνίες με δημοσιογραφικούς οργανισμούς, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η εταιρεία αυτή που θέλει δεδομένα, τα οποία είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση γλωσσικών μοντέλων, εξασφάλισε την άδεια να χρησιμοποιήσει τα αρχεία του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP) από το 1985.

Τα ανταλλάγματα

Σε αντάλλαγμα, το AP θα έχει πρόσβαση «στην τεχνολογία και την τεχνογνωσία της OpenAI», αναφέρουν οι δύο επιχειρήσεις σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την περασμένη εβδομάδα.

Η OpenAI θα δώσει επίσης 5 εκατομμύρια δολάρια στο American Journalism Project, οργανισμό που υποστηρίζει πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης, και έως 5 εκατομμύρια δολάρια σε πιστώσεις για τη χρήση της Διεπαφής Προγραμματισμού Εφαρμογών (API) της και για να βοηθηθούν οι δημοσιογράφοι να ενσωματώσουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στη δουλειά τους.

Η μεγάλη επιτυχία της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, που μπορεί να παράξει κάθε είδους κείμενο ή εικόνες με ένα απλό αίτημα στην καθομιλουμένη, προκαλεί πολλές ανησυχίες στους δημιουργούς περιεχομένου (καλλιτέχνες, συγγραφείς, δημοσιογράφους κλπ). Αρκετές προσφυγές έχουν γίνει στη δικαιοσύνη κατά των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων (μεταξύ των οποίων η OpenAI).

Οι επαγγελματίες τους προσάπτουν ότι χρησιμοποίησαν τα περιεχόμενά τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους ή αμοιβή για να τροφοδοτήσουν τα προγράμματά τους πληροφορικής. Επίσης φοβούνται ότι τα λογισμικά αυτά μπορεί μακροπρόθεσμα να καταστούν ικανά να τους αντικαταστήσουν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ξεκίνησε η απελευθέρωση ομήρων-Νέα παράταση της ανακωχής

Χανιά: Καθηγήτρια καταπλακώθηκε από σχολικό πίνακα την ώρα του μαθήματος

Λογαριασμοί ρεύματος: Επιδοτήσεις τέλος

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα