ΑΘΗΝΑ
16:54
|
28.04.2024
Ο Παναγιώτης Δημητράς στο Κοσμοδρόμιο για το έργο του ΕΠΣΕ με στόχο τον περιορισμό του κακοποιητικού λόγου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Κανένα παιδί όταν έρχεται στη ζωή δε νιώθει μίσος. Το μίσος είναι κάτι που διδάσκεται», έτσι ξεκινά το σποτάκι του ΟΗΕ για τον κακοποιητικό λόγο και τις συνέπειές του.

Πώς διδάσκεται το μίσος; Μέσα από την εκφορά και την αναπαραγωγή κακοποιητικού λόγου (hate speech). Τι σημαίνει hate speech; Είναι η μορφή απολίτιστου λόγου που αναπαράγει στερεότυπα, που στιγματίζει, που υποκινεί σε βία, που αποανθρωποποιεί, που περιγράφει ορισμένα υποκείμενα ως υποδεέστερα του ανθρώπου και ορισμένες ζωές ως ανάξιες να βιωθούν. Η εξάπλωσή του απαντά σε κοινωνίες στις οποίες παρατηρείται ταυτόχρονα δημοκρατικό έλλειμμα και καταπάτηση του κράτους δικαίου, σε κοινωνίες όπου ο Τύπος δεν είναι ελεύθερος και η δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη.

Υπ’ αυτό το πρίσμα η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει τον νου της. Δεν τον έχει όμως όπως αποδεικνύουν οι μυριάδες επιστολές και συστάσεις από πλευράς του ΟΗΕ, και άλλων διεθνών και ευρωπαϊκών οργάνων και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών. Ποιος τον έχει όμως; Ο Παναγιώτης Δημητράς, είναι εκείνος ο υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είχε κατηγορηθεί απ’ την κυβέρνηση Μητσοτάκη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, μαζί την Aegean Boat Report, όταν το μόνο που έκανε ήταν να γνωστοποιήσει – ως όφειλε όντας ακτιβιστής 30+ χρόνια- για την άφιξη προσφύγων προκειμένου να μην «εξαφανιστούν» όλως τυχαίως, όπως τόσοι και τόσοι άλλοι «εξαφανισμένοι» πρόσφυγες στον φράχτη του Έβρου ή τον πάτο του Αιγαίου.

Ο Παναγιώτης Δημητράς, ΕΠΣΕ, φωτογραφία του Αλέξανδρου Παύλου | pressenza.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), συνιδρυτής του οποίου είναι ο Παναγιώτης Δημητράς, συμμετέχει μαζί με 21 ακόμα οργανώσεις στο «SafeNet: Παρακολούθηση και Αναφορές για Ασφαλέστερα Περιβάλλοντα στο Διαδίκτυο», ένα διετές έργο με σκοπό την πρόληψη και καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στο διαδίκτυο.

Έτσι Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι, ακριβώς επειδή αποτελεί μέλος του Διεθνούς Δικτύου κατά του Κυβερνο-Μίσους (INACH) και αξιόπιστη πηγή επισήμανσης παράνομου περιεχομένου και έχει λάβει μέρος στα προγράμματα παρακολούθησης στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, επικεντρώθηκε στην αναπαραγωγή κακοποιητικού λόγου σε εθνικό επίπεδο και παρουσιάζει τα αποτελέσματα της δράσης του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως το 46% των αναφορών έχει να κάνει με αναρτήσεις ναζιστικού περιεχομένου. Η δράση του ΕΠΣΕ μάλιστα οδήγησε στο κλείσιμο δημοφιλών ακροδεξιών προφίλ, όπως εκείνο του καταδικασμένου και αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης. Το 21% αφορά σε αναρτήσεις με αντι-ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο, ενώ το 10% σε αντιπροσφυγικό.

Στο ερώτημα του Κοσμοδρομίου: «Τι φανερώνουν τα εν λόγω ποσοστά για τον τρόπο που τοποθετούνται οι Έλληνες χρήστες στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Μας χαρακτηρίζει αυτό ως κοινωνία; Συνδέεται με το εκλογικό αποτέλεσμα;» ο Παναγιώτης Δημητράς απαντά: «Σημαίνει πως οι ναζί και οι ακραία ομοερωτοφοβικοί βρίσκουν εύκολο πεδίο δράσης στα ΜΚΔ, με τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών να αδιαφορούν αντί να κάνουν τις αναφορές που δικαιούνται, ενώ οι αρμόδιες διωκτικές αρχές (Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και Εισαγγελείς) δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και περιμένουν να τους υποβληθούν παράνομες αναρτήσεις για να σχηματίσουν δικογραφίες».

Ενώ σε σχέση με το γεγονός πως ενώ η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να βάλλει τον χαρακτήρα και να ποινικοποιήσει την δράση του τη στιγμή που ο ΟΗΕ φαίνεται να την λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν αναφέρει: «Πρόκειται για αντεκδίκηση για την τεκμηρίωση που κάνουμε των παράνομων εκδιώξεων και επαναπροωθήσεων που θεωρούνται ταμπού τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ και την ήδη μια καταδίκη της από το ΕΔΔΑ, με άλλες 33 ευρωδίκες να εκκρεμούν».

Τέλος, αναφορικά με το γεγονός πως σχεδόν κανένα ΜΜΕ δεν αναπαρήγαγε τη διάψευση της δήμευσης των λογαριασμών του εξαιτίας της κατασκευασμένης κατηγορίας που του φορτώθηκε και το πώς αυτό σχετίζεται με την πρόθεση για ανακοπής της αλληλέγγυας δράσης και του δικαιώματος του κάθε πολίτη να καταγγέλλει παρανομίες και κακοποιήσεις ο Παναγιώτης Δημητράς υπογραμμίζει: «Στόχος όλων αυτών είναι η σπίλωση και ο διασυρμός μου, όπως άλλωστε είπαν 75+ ελληνικές και διεθνείς ΜΚΟ, αλλά και τόσο η Επίτροπος Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Mary Lalor, για τρίτη φορά και οι δύο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα