ΑΘΗΝΑ
09:56
|
10.05.2024
Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά, από θαύμα, όταν έπεσε πάνω τους φορτηγάκι που οδηγούσε υποστηρικτής της κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρελό φορτηγάκι με οδηγό υποστηρικτή του ισραηλινού κυβερνητικού συνασπισμού έπεσε απόψε με ορμή σε ομάδα αντικυβερνητικών διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την ψήφιση του πολύκροτου νομοσχεδίου δικαστικών μεταρρυθμίσεων που εξασθενεί τις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου προς όφελος της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Από την πρόσκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά τουλάχιστον τρία άτομα, ενώ λίγα μέτρα μετά η αστυνομία κατάφερε να σταματήσει το φορτηγάκι και να συλλάβει τον οδηγό που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια διαδηλωτών.

Νωρίτερα σήμερα το απόγευμα ψηφίστηκε το πρώτο βασικό μέρος του επίμαχου νομοσχεδίου με όλες τις ψήφους του ακροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού ενώ όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν επιδεικτικά στη διάρκεια της ψηφοφορίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Λίγες ώρες μετά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε τηλεοπτικό διάγγελμα επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αντιδράσεις από τις συνέπειες ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου διαβεβαιώνοντας πως (κατά τα άλλα…) είναι έτοιμος για διάλογο.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Η  ψήφισή του παρά τις διαμαρτυρίες και τις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις επί ένα εξάμηνο προκάλεσε απογοήτευση σε μεγάλο μέρος του ισραηλινού λαού, σε κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και στην κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν που χαρακτήρισε την εξέλιξη «λυπηρή».

«Είναι λυπηρό που η σημερινή έγκριση δόθηκε με τόσο ισχνή πλειοψηφία», σχολίασε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, στην ανακοίνωσή της, με την οποία επαναλαμβάνει την προτροπή της Ουάσινγκτον προς την ισραηλινή κυβέρνηση να επιδιώξει «ευρύτερη συναίνεση» στο θέμα αυτό. Και συμπλήρωσε:

«Ως φίλος του Ισραήλ, εδώ και πολλά χρόνια, ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε, δημοσίως και σε ιδιωτικές συζητήσεις, ότι οι μεγάλες αλλαγές σε μια δημοκρατία, προκειμένου να έχουν διάρκεια, πρέπει να συγκεντρώνουν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση…Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ «εξακολουθούν να στηρίζουν τις προσπάθειες του Προέδρου του Ισραήλ (σ.σ. Ισαάκ Χέρτσογκ) και άλλων Ισραηλινών ηγετών με στόχο την εξεύρεση ενός πεδίου συνεννόησης».

Ο Μπάιντεν υποδέχτηκε τον Ισαάκ Χέρτσογκ στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα και την Πέμπτη ο τελευταίος εκφώνησε ομιλία για τις διμερείς σχέσεις, εξαπολύοντας μύδρους κατά του Ιράν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Δολοφονία Αντώνη Καργιώτη: Παραπομπή με βαρύ κατηγορητήριο ζητά ο εισαγγελέας

Νεκροί σε διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν

Στο Σύνταγμα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ

Ο καιρός σήμερα: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα