ΑΘΗΝΑ
07:21
|
03.05.2024
Καίγονται σπίτια και καταστήματα στο Ασκληπιείο της Ρόδου. Εκκενώνονται τα χωριά Γεννάδι και Βατί. Μάχη με τις φλόγες και σε Αίγιο, Κέρκυρα, και Κάρυστο.
Πηγή: Rodiaki.gr
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα μεγάλη αναζωπύρωση είχαμε λίγο πριν τις 10 το πρωί στο χωριό Ασκληπιείο της Ρόδου, όπου η πυρκαγιά μαίνεται για έβδομη ημέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες η αναζωπύρωση σημειώθηκε στο μέτωπο της φωτιάς που κινούνταν από τα Λάερμα, με αποτέλεσμα οι φλόγες να φτάσουν στα πρώτα σπίτια του χωριού. Επιπλέον, ο τοπικός ειδησεογραφικός ιστότοπος rodiaki.gr μετέδωσε πως τα μέτωπα της φωτιάς έχουν ήδη περικυκλώσει τα χωριά Γεννάδι και Βάτι. Προ ολίγου οι κάτοικοι στα χωριά Γεννάδι και Βάτι έλαβαν μήνυμα από το 112 για εκκένωση των οικισμών. Καλούνται να κατευθυνθούν προς Κιοτάρι.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Γεννάδι και Βατί εκκενώστε τώρα προς Κιοτάρι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

«Κλαίμε και δεν πιστεύουμε σε αυτό που αντικρίζουμε και παρακολουθούμε. Να γίνεται δηλαδή το χωριό μας στάχτη μπροστά στα μάτια μας και εμείς να μη μπορούμε να βοηθήσουμε. Η φωτιά μπήκε από την περιοχή Κουναράς και καίει τα σπίτια και τις περιουσίες μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι απομακρύνθηκαν όλοι οι συγχωριανοί μας έγκαιρα. Περιμέναμε να γίνει ρίψη από αεροπλάνα με το πρώτο φως της ημέρας η οποία δυστυχώς δεν έγινε», δήλωσε στη «Ροδιακή» ο πρώην κοινοτάρχης Ασκληπειού και δημοτικός σύμβουλος Ρόδου κ. Δημήτρης Ζαννετούλης. 

Το βράδυ της Κυριακής οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής μαζί με εθελοντές συνέχισαν να δίνουν μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών στη Ρόδο, την Κέρκυρα, το Αίγιο, την Κάρυστο και την Υλίκη Βοιωτίας. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Πηγή: twitter

Χθες 23 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική, εκδηλώθηκαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια να διαχειρίζονται συνολικά 82.

Στη Ρόδο, κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο μέτωπα κινήθηκαν στο χωριό Ασκληπιείο και ένα τρίτο ανατολικά ανάμεσα σε Μάσαρη και Μαλώνα, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώνονταν διαδοχικά σε πολλά σημεία ανάμεσα σε Απόλλωνα και Πλατάνια, που επίσης αντιμετωπίστηκαν από τις ομάδες δασοπυρόσβεσης.

Οι Ροδίτες διαμαρτύρονται για τη διαχείριση της κρίσης:

Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχουν 266 πυροσβέστες, 55 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν τρία ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη. Οι Ροδίτες όμως διαμαρτύρονται και δικαίως βλέποντας το νησί τους και τις περιουσίες τους να παραδίδονται στις φλόγες.

Χιλιάδες τουρίστες που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα ξενοδοχεία που διέμεναν λόγω της εκκένωσης τους από την πυρκαγιά παραμένουν φιλοξενούμενοι σε γυμναστήρια και σχολεία του νησιού ενώ αρκετοί έχουν ήδη φύγει και έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους.

Οι ευχαριστίες των τουριστών στρέφονται προς τους Ροδίτες…

Εκκενώσεις στο μέτωπο της Κέρκυρας

Στην Κέρκυρα, η φωτιά μαίνεται στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού και νότια της Περίθειας, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν έχει περάσει, μέχρι στιγμής, σε κάποιο οικισμό. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, που σύμφωνα με εκτιμήσεις έκαψε μέχρι στιγμής, 20.000 στρέμματα, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 21 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα.

Πάνω από 2.500 τουρίστες που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές της βορειοανατολικής Κέρκυρας φιλοξενήθηκαν τη νύχτα σε καταλύματα με κενές κλίνες, αλλά και στον χώρο του Δημοτικού Θεάτρου, στον χώρο συνεδριάσεων της παλιάς Νομαρχίας και στον επιβατικό σταθμό του Οργανισμού Λιμένος.

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Βόρεια Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για εμπρησμό, καθώς η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορας

Στην Κάρυστο, όπου φωτιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε τρία διαφορετικά σημεία και αμέσως πήρε μεγάλες διαστάσεις, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, συνεχίζουν να υπάρχουν διάσπαρτες εστίες ενώ μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Πλατύς Γιαλός, Λιβάδι, Καστρί, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός έπειτα από μηνύματα που εστάλησαν μέσω του 112 στους κατοίκους των περιοχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό μέτωπο της πυρκαγιάς ξεπερνά τα επτά χιλιόμετρα.

Στην περιοχή, όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι, επιχειρούν 77 πυροσβέστες, 25 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τρία αεροσκάφη.

Στο Αίγιο, όπου ξέσπασε φωτιά χθες το μεσημέρι στην περιοχή Δερβενάκια, εκκενώθηκαν το βράδυ, με μήνυμα από το 112, το χωριό Τράπεζα και ο οικισμός Κάστρο Αιγιαλείας, καθώς η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει σε κοντινό λόφο. Οι πυροσβέστες επιχειρούν ώστε να μην περάσει η φωτιά την εθνική οδό και μέχρι στιγμής το έχουν καταφέρει.

Στο σημείο επιχειρούν 99 πυροσβέστες, 35 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και το επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος.

Hellenic Train: Διακοπή δρομολογίων

Σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, λόγω της πυρκαγιάς δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Διακοπτό- Καλάβρυτα- Διακοπτό, τουλάχιστον έως τις 16:45.

Τέλος, σε εξέλιξη είναι και η φωτιά στην Υλίκη, όπου δεν απειλείται κάποιος οικισμός και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 60 πυροσβέστες, 21 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα