ΑΘΗΝΑ
04:55
|
10.05.2024
Δεν έχει τέλος η κόλαση στη Ρόδο. Επί ποδός πολέμου παραμένουν πυροσβέστες και εθελοντές, με καταγγελίες για αυτοργάνωση αντί κεντρικού σχεδιασμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στα ενεργά μέτωπα δίνουν σήμερα, για έκτη μέρα, οι πυροσβέστες και οι εθελοντές στη Ρόδο τη μάχη κατάσβεσης των καταστροφικών πυρκαγιών που συνεχίζουν να αποτεφρώνουν χλωρίδα, πανίδα και περιουσίες.

Αντιμέτωποι με την εισβολή της πύρινης λαίλαπας στο χωριό Μάσσαρι της Ρόδου είναι από τις περίπου 20.00 το βράδυ οι κάτοικοι της περιοχής παλεύοντας μαζί με εθελοντές να σώσουν ό,τι μπορούν από ζώα, σπίτια, περιουσίες.

Κάτοικοι του χωριού που μίλησαν απόψε σε δημοσιογράφους της εφημερίδας «Η Ροδιακή» επιβεβαίωσαν πως άρχισαν να καίγονται τα πρώτα σπίτια και πως αρκετοί, το μόνον που μπορούσαν να κάνουν είναι να βρέχουν τον εξωτερικό χώρο και τις στέγες των σπιτιών με νερό από τις βρύσες τους.

Οι κάτοικοι του χωριού Μάσσαρι απηύθυναν δραματικά έκκληση στους πυροσβέστες να ενισχύσουν τη γραμμή άμυνας έτσι ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, αρκετές ώρες αφότου είχε προηγηθεί απομάκρυνση κατοίκων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες καθώς επίσης και μικρών παιδιών.

Μήνυμα εκκένωσης του χωριού Κάλαθος

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα, το 112 έστειλε μήνυμα εκκένωσης του χωριού Κάλαθου προς Κολύμπια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικής εφημερίδας, τα τρία βασικά μέτωπα που μαίνονταν ως το απόγευμα ήταν από Πλατάνια προς Μαλώνα, σε Γεννάδι και Βάτι και σε Ακληπειό.

Ειδικότερα, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς το χωριό.

Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί να καεί ανελέητα και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.

Στο Ασκληπείο η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με μία πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των συνεχώς αναζωπυρώσεων.

Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις. Μάλιστα πριν από λίγο κινδύνευσε ένα ακόμη σπίτι που ευτυχώς με ρίψεις νερού από πτητικά μέσα και τη σημαντική συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, σώθηκε. Αυτή την ώρα οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται γύρω από το χωριό, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές όπως Απόλλωνα κ.α.

Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φθάνουν και τα επτά μποφόρ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλα τα μέτωπα.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, αναφερόμενος στην ανεξέλεγκτη φωτιά που καίει στο νησί, εδώ και μία βδομάδα, τόνισε πως πνέουν σήμερα άνεμοι έντασης έως 8 μποφόρ και πως το δυσκολότερο μέτωπο το αντιμετωπίζουν κυρίως στη Δυτική Ρόδο.

Αυτοργάνωση! Ποιος…κεντρικός σχεδιασμός;

Σε κάθε περίπτωση, πολλοί από τους κατοίκους του νησιού που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις κατάσβεσης ή παροχής υπηρεσιών σε ξένους επισκέπτες που έμειναν δίχως κατάλυμα λόγω των πυρκαγιών, καταγγέλλουν πως δεν υπάρχει βασικός, κεντρικός σχεδιασμός και συντονισμός αλλά αυτοργάνωση.

Καταγγελίες κατά αστυνομικών για το σβήσιμο φωτιών

Στο μεταξύ, από νωρίς, σήμερα Ροδίτες που συμμετέχουν ως εθελοντές στην κατάσβεση των πυρκαγιών καταγγέλλουν πως αστυνομικοί επιχειρούν να τους εμποδίσουν να μεταβούν σε περιοχές όπου υπάρχουν εστίες αναζωπύρωσης.

Η επίσημη δικαιολογία για αυτή την περίεργη στάση δεν έχει προς το παρόν δοθεί, αν και είναι πιθανό να αποδοθεί σε προσπάθειες «κεντρικού επιχειρησιακού σχεδιασμού».

Από αύριο οι επισκέψεις κλιμακίων για αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Εντολή να προχωρήσει άμεσα το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ σε ό,τι αφορά τις ζημιές που έχουν προκληθεί στην Ρόδο από τις πρόσφατες πυρκαγιές, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης. Το αρμόδιο κλιμάκιο του ασφαλιστικού οργανισμού θα ξεκινήσει από αύριο Τρίτη και για 15 μέρες τις απαραίτητες διαδικασίες σε όλες τις πληγείσες περιοχές του νησιού.

Ειδικότερα, θα γίνουν επιτόπιες οριοθετήσεις και επισημάνσεις των καλλιεργειών, οι οποίες επλήγησαν και έλεγχος κατά σειρά για απώλειες ζωικού κεφαλαίου, για καταστροφές παγίου κεφαλαίου, για απώλειες φυτικού κεφαλαίου, ενώ από την πλευρά τους οι πληγέντες παραγωγοί – κτηνοτρόφοι να υποβάλουν δηλώσεις.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η διαδικασία καταγραφής θα διαρκέσει 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσης των πυρκαγιών και την αναγγελία της υποβολής δηλώσεων.

Κατόπιν ανάλυσης και συνδυασμού των δορυφορικών εικόνων και των δηλώσεων ζημίας, που θα έχουν υποβληθεί, θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων και αρχείο δικαιούχων παραγωγών, για να προχωρήσει η καταβολή της προκαταβολής, με τον συνυπολογισμό στρεμμάτων και αριθμού δένδρων των αγροτεμαχίων, τα οποία έχουν πληγεί.

Τέλος, μετά την ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου θα καταβληθούν άμεσα οι προκαταβολές των αποζημιώσεων.

Γεμάτο το νοσοκομείο Ρόδου από θερμοπληξίες και λοιμώξεις

Το ίδιο διάστημα, ρεπορτάζ της εφημερίδας Δημοκρατική Ρόδου καταγράφει μπαράζ περιστατικών λοιμώξεων και θερμοπληξίας στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού.

Όπως σημειώνει, το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου αντιμετωπίζει πολλά περιστατικά που προκαλούνται είτε από λοιμώξεις –κυρίως του αναπνευστικού- είτε από θερμοπληξίες. Το εκρηκτικό αυτό… κοκτέιλ, έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν τουλάχιστον 10 εισαγωγές καθημερινά, με κατοίκους του νησιού και ξένους τουρίστες που πέφτουν θύματα του κύματος του καύσωνα.


Στην ίδια εφημερίδα, ο Στέλιος Καραταπάνης, που είναι διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας, τόνισε πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μαζί με τον καύσωνα οι ευαίσθητες ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν προβλήματα υγείας, παρουσιάζουν επιδείνωση της κατάστασής τους.

Ο Στέλιος Καραταπάνης.

Πρόσθεσε πως καθημερινά καταγράφονται τουλάχιστον 10 εισαγωγές από θερμοπληξίες, αφυδάτωση, υψηλή πίεση κ.λπ. μαζί με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Αυτές τις ημέρες των υψηλών θερμοκρασιών, η κατάσταση είναι πολύ επιβαρυμένη. Τα περιστατικά είναι πολλά και οι κλινικές στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, είναι κυριολεκτικά γεμάτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Καρατομήθηκε ο αρχηγός της κρατικής φρουράς Ουκρανίας

Ένας νεκρός και μία τραυματίας από ένοπλη επίθεση στον Βύρωνα

Ενθουσιασμός για την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision

Αντιδρά το ΚΚΕ στη φιέστα Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Αττικόν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα