ΑΘΗΝΑ
07:13
|
03.05.2024
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε τρεις επαρχίες της χώρας όπου έχουν ξεσπάσει βίαιες συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο κήρυξε τη Δευτέρα κατάσταση έκτακτης ανάγκης και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε τρεις παράκτιες επαρχίες, εν μέσω κύματος βίας το Σαββατοκύριακο στη χώρα των Άνδεων που άφησε πίσω του τουλάχιστον οκτώ νεκρούς.

Ο Λάσο κήρυξε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις επαρχίες Μανάμπι και Λος Ρίος και στην πόλη Ντουράν, κοντά στο Γκουαγιακίλ, μετά τον πυροβολισμό του Αγκουστίν Ιντριάγκο, δήμαρχο της παράκτιας πόλης Μάντα, την Κυριακή.

Έρχεται επίσης μετά από ταραχές το Σαββατοκύριακο στη φυλακή Penitenciaria del Litoral, στο Γκουαγιακίλ, που αφορούσαν συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών μέσα στη φυλακή.

Ο Λάσο καταφεύγει συχνά στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης καθώς ο Ισημερινός παλεύει με τις ταραχές στις φυλακές και τα κύματα βίας σε ολόκληρη τη χώρα.

«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι το οργανωμένο έγκλημα έχει διαποτίσει το κράτος, τις πολιτικές οργανώσεις και την ίδια την κοινωνία, είναι ένα πρόβλημα που δημιουργείται για περισσότερο από μια δεκαετία», δήλωσε ο Λάσο μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει για 60 ημέρες στις επαρχίες, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ποικίλλει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δήλωσε η κυβέρνηση.

Η δολοφονία του δημάρχου της Μάντα είναι υπό έρευνα, είπε ο Λάσο.

Οι ταραχές της Κυριακής άφησαν νεκρούς τουλάχιστον έξι κρατούμενους και τραυματίστηκαν έντεκα, σύμφωνα με τη σωφρονιστική αρχή του SNAI.

Οι κρατούμενοι πήραν επίσης ως ομήρους 96 φρουρούς σε φυλακές σε Cotopaxi, Azuay, Cañar, El Oro και Napo και συνεχίζουν την απεργία πείνας που ξεκίνησε την Κυριακή σε 13 φυλακές του Ισημερινού, χωρίς να αποκαλύπτουν τους λόγους για τις απεργίες.

Το σωφρονιστικό σύστημα στη χώρα της Νότιας Αμερικής αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα για δεκαετίες, αλλά η βία στις φυλακές έχει εκτοξευθεί από το 2021, σκοτώνοντας τουλάχιστον 400 ανθρώπους σε συχνές συγκρούσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει την ανησυχία των Ηνωμένων Εθνών και της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα