ΑΘΗΝΑ
20:16
|
02.05.2024
Ο σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο συγκυβερνήτης του, Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, σκοτώθηκαν στη μάχη με τις φλόγες. Τριήμερο εθνικό πένθος στις ένοπλες δυνάμεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του  Canadair οι δύο νεαροί πιλότοι του αεροσκάφους που συνετρίβη λίγο πριν τις 15.00 επιχειρώντας να συμβάλουν στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει από χτες στο χωριό Πλατανιστός της Καρύστου.

Όπως καταγράφηκε σε βίντεο από οπερατέρ της ΕΡΤ, το αεροσκάφος τους χτύπησε με το δεξιό φτερό σε ένα δέντρο με αποτέλεσμα να χάσει ύψος, να πέσει στο ρέμα και να συντριβεί προκαλώντας έκρηξη.

Πρόκειται για τον 27χρονο Περικλή Στεφανίδη και τον 34χρονο Χρήστο Μουλά, αμφότεροι χειριστές της 355ης Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112ης Πτέρυγας Μάχης, που είχαν απογειωθεί με το μοιραίο αεροσκάφος στις 12.00 το μεσημέρι.

Τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις

Μετά από την επιβεβαίωση του χαμού των νεαρών πιλότων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στις ένοπλες δυνάμεις για την απώλεια της ζωής τους εν ώρα καθήκοντος.

Στο σύντομο μήνυμά του ο υπουργός Άμυνας ανέφερε:

Η απώλεια της ζωής των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, εν ώρα καθήκοντος και ενώ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως και το περιβάλλον της πατρίδας μας, προκαλεί βαθύτατη θλίψη. Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειές τους και στους συναδέλφους τους, στους οποίους απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Αναβολή της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Κύπρο

Ο άδικος χαμός των δύο νεαρών πιλότων της πολεμικής αεροπορίας προκάλεσε την αναβολή του προγραμματισμένου για αύριο ταξιδιού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση που εξεδόθη από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει:

Λόγω του τραγικού συμβάντος στην Κάρυστο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και συμφώνησαν η αυριανή προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κύπρο να αναβληθεί για τις επόμενες ημέρες.

Η ανάρτηση του Μακρόν για το δυστύχημα με το Canadair

Μήνυμα για το θάνατο των δύο νεαρών πιλότων της πολεμικής αεροπορίας ενώ συμμετείχαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Κάρυστο ανάρτησε απόψε στο Twitter ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συναισθανόμενος το δράμα της πύρινης λαίλαπας που ζει ο ελληνικός λαός και αυτό το καλοκαίρι.

Η ανάρτηση του Γάλλου Προέδρου στο Τουίτερ αναφέρει:

«Δίνοντας μάχη με τις φλόγες, ένα ελληνικό Canadair συνετρίβη στην Εύβοια.

Οι σκέψεις μας είναι με τους συγγενείς του πληρώματος, τους συναδέλφους τους και τον ελληνικό λαό.

Πλήρης υποστήριξη στους ήρωες αυτούς που κάθε καλοκαίρι, στην Ελλάδα, τη Γαλλία, παντού, δίνουν μάχη κατά των πυρκαγιών με κίνδυνο της ζωής τους».

Επικοινωνία των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας

Ακολούθησε απόψε η τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια ζωής των δύο χειριστών πυροσβεστικού αεροσκάφους στην Εύβοια.

Εξέφρασε επίσης τη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό και σε όσους επιχειρούν στην κατάσβεση πυρκαγιών στη χώρα μας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή τον φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Βούλα: Μια νεκρή και ένας τραυματίας από παράσυρση με μηχανή

Ένα νέο προηγούμενο: Για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα