ΑΘΗΝΑ
09:21
|
28.04.2024
Δύσκολη η μάχη στη Ρόδο, καθώς η φωτιά καίει σπίτια στο Γεννάδι-Αναζωπυρώσεις σε Κέρκυρα και Κάρυστο, όπου βρέθηκε απόψε νεκρός ο κτηνοτρόφος που αγνοούνταν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα της Ρόδου, Κέρκυρας και Καρύστου με πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους να συνεχίζουν την μάχη με τις φλόγες.

Παράλληλα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις και στα Δερβενάκια Αχαΐας, όπου η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη, αλλά όλοι παραμένουν σε επιφυλακή, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων που απειλούν με νέες αναζωπυρώσεις.

Σε μία τρομερή τροπή, γύρω στις τρεις το μεσημέρι, Canadair που επιχειρούσε για την αντιμετώπιση αναζωπυρώσεων στη φωτιά της Καρύστου, κατέπεσε και τυλίχθηκε ακαριαία στις φλόγες.

Νεκρός ο κτηνοτρόφος στην Κάρυστο

Νεκρός εντοπίστηκε σήμερα το απόγευμα ο κτηνοτρόφος που αγνοούνταν εδώ και δύο μέρες στην Κάρυστο όταν επιχείρησε το μεσημέρι της Κυριακής να πάει στο ποιμνιοστάσιο για να φροντίσει τα ζώα του.

Εκτός από τον κτηνοτρόφο, χάθηκε στις φλόγες και το ποιμνιοστάσιό του.

Συνεχείς εκκενώσεις στη Ρόδο

Στη Ρόδο, όπου η φωτιά μαίνεται για όγδοη ημέρα, δίνεται μεγάλη μάχη στο Γεννάδι και στο Βάτι, όπου σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση το πρωί, ενώ δύσκολη ήταν η κατάσταση και σε Μάλωνα και Μάσσαρι. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο των επίγειων δυνάμεων, ενώ δημιουργούν νέες αναζωπυρώσεις.

Στις φλόγες παραδόθηκε λίγο πριν τις 20.00 απόψε  το δημοτικό σχολείου που βρίσκεται στο Γεννάδι σύμφωνα με πληροφορίες και φωτογραφίες που έστειλαν στην τοπική εφημερίδα Ροδιακή κάτοικοι της περιοχής.  Παρά τις προσπάθειες που έγιναν τις τελευταίες ώρες, δυστυχώς η φωτιά κατάφερε να αγγίξει το δημοτικό του Γενναδίου το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες.

Μετά τη δύση του ήλιου, η πυρκαγιά εξαπλώθηκε στον υποσταθμό της ΔΕΗ και στο νεκροταφείο Γενναδίου.

Σοκαριστικό και το βίντεο που ήρθε νωρίτερα στο φως από την ΕΡΤ, με εθελοντές και μέλη τηλεοπτικών συνεργείων να τρέχουν να απομακρυνθούν καθώς η φωτιά τους πλησίασε αιφνίδια στην περιοχή.Στις 16:00 η φωτιά είχε πλέον περικυκλώσει το χωριό Βάτι, με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να δίνουν σκληρή μάχη για να ανακόψουν την επέκτασή της.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο των επίγειων δυνάμεων, ενώ δημιουργούν νέες αναζωπυρώσεις, την ώρα που, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το νησί είναι σε κατάσταση συναγερμού 5. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στη Ρόδο επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά πέρασε το ποτάμι που βρίσκεται στο χωριό και ο άνεμος το οδηγεί στο Γεννάδι. Στο συγκεκριμένο σημείο δεν έχει δρόμους για τα πυροσβεστικά. Έτσι, μόνο τα εναέρια μέσα μπορούν να επιχειρήσουν.

Ακολούθησε και νέο μήνυμα από το 112 καλούν τους κατοίκους σε εκκένωση άλλης μίας περιοχής. Ειδικότερα, οι κάτοικοι στο Βάτι καλούνται να εκκενώσουν προς την Λίνδο.

Μήνυση για εμπρησμό των δασών από πρόθεση θα υποβάλλει ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, προτίθεται να καταθέσει μήνυση κατ’ αγνώστων για εμπρησμό από πρόθεση των δασών του νησιού. Η μήνυση θα υποβληθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σε συνεργασία με δικηγορικό γραφείο της Αθήνας.

Εν τω μεταξύ, αυτή την ώρα η φωτιά ολοένα και μεγαλώνει και συγκλονιστικά βίντεο έρχονται στο φως:

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Κοσμοδρόμιο (@kosmodromio)

Νέα εκκένωση σε Καλαμάκη και Απραός Κερκύρας

Δύσκολα είναι τα πράγματα σήμερα και στην Κέρκυρα όπου μέσα στη νύχτα, λόγω των αναζωπυρώσεων μάχη δόθηκε στην Παλιά Περίθεια, όπου υπάρχουν αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας οι φλόγες κατευθύνθηκαν φορά προς το χωριό Λούτσες για το οποίο δόθηκε εντολή εκκένωσης.

Νωρίς το απόγευμα, από το 112 οι κάτοικοι των χωριών Καλαμάκι και Απραός κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους με κατεύθυνση το λιμάνι της Κασσιόπης.

Είχε προηγηθεί το μεσημέρι νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής Λούτσες, όπου αργότερα σπίτια του χωριού παραδόθηκαν στις φλόγες.

Μια ακόμη αναζωπύρωση καταγράφεται σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα από την Παλιά Περίθεια και το χωριό Λαύκι.

Συνεχίζεται η μάχη στην Κάρυστο

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Εύβοια, όπου η φωτιά μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας. Μάλιστα λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα εστάλη μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονταν στο Πλατανιστό να εκκενώσουν προς Κάρυστο.

Μέχρι σήμερα οι κάτοικοι σε επτά χωριά έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς η φωτιά συνεχίζει για τρίτη μέρα την καταστροφική της πορεία με μέτωπα που συνολικά ξεπερνούν τα 10 χιλιόμετρα, μέσα στα ελαιόδεντρα και τις χαράδρες, αφήνοντας πίσω της καμένα ποιμνιοστάσια και γεωργικές εγκαταστάσεις, αλλά και σπίτια που βρίσκονταν στις άκρες των οικισμών. Στην περιοχή από χθες εξελίσσεται ένα θρίλερ με έναν 41χρονο κτηνοτρόφο ο οποίος αγνοείται σύμφωνα με τα όσα είπε ο αδερφός του.

Σε επιφυλακή στα Δερβενάκια Αχαΐας

Μικρή βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα της πυρκαγιάς στα Δερβενάκια Αχαΐας, όπου και εκεί μέσα στην νύχτα σημειώθηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις στο φαράγγι του Βουραϊκού, οι οποίες παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω του δύσβατου τις περιοχής αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις, που ήταν όλο το βράδυ σε επιφυλακή.

Στο Αίγιο επιχειρεί από αέρος ήδη ένα ελικόπτερο και υπάρχει πρόβλεψη και για άλλα αν απαιτηθεί από τις συνθήκες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαρούσι: Ένας νεκρός σε επεισόδιο με πυροβολισμούς

Πασχαλινό ωράριο: Ανοικτά τα μαγαζιά, σήμερα Κυριακή

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των αγώνων για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα