ΑΘΗΝΑ
17:18
|
03.05.2024
Το νέο σύνταγμα της -διοικούμενης για την ώρα από το στρατό- χώρας εγκρίθηκε το Σάββατο κατόπιν δημοψηφίσματος που διεξήχθη τον Ιούνιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέλος στην αναγνώριση των Γαλλικών ως επίσημης γλώσσας της χώρας έθεσε με την υιοθέτηση του νέου του συντάγματος το Μαλί, πάνω από έξι δεκαετίες μετά την ανεξαρτησία του.

Το νέο σύνταγμα της χώρας εγκρίθηκε το Σάββατο. Μια μέρα πριν, το συνταγματικό δικαστήριο του Μπαμάκο επικύρωσε τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 18ης Ιουνίου για ένα σχέδιο συντάγματος, δηλώνοντας ότι αυτό εγκρίθηκε από το 96,91% των ψηφοφόρων.

Η γαλλική θα χρησιμεύει πλέον ως η κύρια γλώσσα εργασίας, ενώ οι 13 πιο ευρέως ομιλούμενες γλώσσες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «εθνικές» γλώσσες, θα αναγνωρίζονται ως επίσημες γλώσσες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μαλί έχει περίπου 70 τοπικές γλώσσες. Ωστόσο, μόνο σε ορισμένες από αυτές χορηγήθηκε το καθεστώς εθνικής γλώσσας με το διάταγμα του 1982.

https://translatorswithoutborders.org/wp-content/uploads/2021/03/Mali-Language-Map-Static-EN-V2.png

Το Μάλι κυβερνάται από στρατιωτική χούντα μετά από δύο πραξικοπήματα, τον Αύγουστο του 2020 και τον Μάιο του 2021, μετά από μια δεκαετία πολιτικής αστάθειας που σημαδεύτηκε από εξεγέρσεις τζιχαντιστών.

Η χούντα επέμεινε ότι ένα νέο σύνταγμα είναι απαραίτητο για την ανοικοδόμηση της χώρας, υποσχόμενη να επαναφέρει τη χώρα στην πολιτική διακυβέρνηση με εκλογές τον Φεβρουάριο του 2024, μετά την αποτυχία ενός προηγούμενου σχεδίου.

Ο προσωρινός πρόεδρος, Ασιμί Γκοϊτά, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η υιοθέτηση του νέου συνταγματικού πλαισίου σηματοδοτεί την έναρξη της Τέταρτης Δημοκρατίας της πρώην γαλλικής αποικίας.

Σύμφωνα με τον Γκοϊτά το νέο σύνταγμα «προβλέπει μια καλύτερα οργανωμένη εκτελεστική εξουσία, διατηρώντας την απαραίτητη ισορροπία με τη νομοθετική εξουσία», και «[ανοίγει] το δρόμο για ένα νέο Μαλί».

Οι σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Μπαμάκο έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς το αντιγαλλικό αίσθημα έχει ενταθεί στις πρώην αποικίες της Γαλλίας στη Δυτική Αφρική.

Η Γαλλία απέσυρε τα τελευταία της στρατεύματα από το Μαλί τον περασμένο Αύγουστο, τερματίζοντας μια εννεαετή στρατιωτική επιχείρηση στη χώρα για την καταπολέμηση των ενόπλων ομάδων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε τον περασμένο μήνα τον τερματισμό μιας δεκαετούς αποστολής δυνάμεων του ΟΗΕ στο Μαλί, αφού η κυβερνώσα χούντα ζήτησε την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

Πριν ένα μήνα ο Νίγηρας κατάργησε και αντικατέστησε τον εθνικό ύμνο που του κληροδότησαν οι Γάλλοι το 1961.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάσχα: Πού θα γιορτάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Κλείσιμο πανεπιστημίων στα νησιά προβλέπει ο Κασσελάκης

Οι Γερμανοί ξαναθυμούνται το στόλο του Πούτιν ανοικτά της Λακωνίας…

Συναγερμός για τοξικό νέφος στο Βερολίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα