ΑΘΗΝΑ
05:35
|
04.05.2024
Η γυναικεία ομάδα του Μαρόκου έγινε η πρώτη αραβική ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το BBC ζήτησε συγγνώμη για το ότι ένας από τους δημοσιογράφους του έκανε μια «ακατάλληλη» ερώτηση στην αρχηγό της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου του Μαρόκου, της πρώτης αραβικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών.

Ghizlane Chebbak, une Lionne inspirante et conquérante | SNRTNews

Η διοργανώτρια του τουρνουά FIFA, μπλόκαρε την ερώτηση του δημοσιογράφου στην αρχηγό της ομάδας του Μαρόκου, Γκιζλάν Τσεμπάκ, πριν από τον πρώτο αγώνα της ομάδας της, εναντίον της Γερμανίας, ο οποίος έληξε με 6-0 υπέρ των Γερμανίδων.

Ένας ρεπόρτερ, που λέγεται ότι είναι από την Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC, ρώτησε: «Στο Μαρόκο είναι παράνομες οι σχέσεις ομοφυλοφίλων. Έχετε ομοφυλόφιλες παίκτριες στην ομάδα σας και πώς είναι η ζωή τους στο Μαρόκο;»

Μια αξιωματούχος της FIFA παρενέβη λέγοντας: «Συγγνώμη αυτή είναι μια πολύ πολιτική ερώτηση, επομένως θα μείνουμε μόνο σε ερωτήσεις που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο».

Ο ανταποκριτής απάντησε: «Δεν είναι πολιτικό, έχει να κάνει με ανθρώπους. Επιτρέψτε της να απαντήσει».

Η 32χρονη Τσεμπάκ, κόρη του διάσημου ποδοσφαιριστή ΛΑρμπί Τσεμπάκ, χαμογέλασε και κούνησε το κεφάλι της.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Outsports, εκτιμάται ότι το 12% από τις 736 διαγωνιζόμενες στο τουρνουά είναι λεσβίες, μπάι, queer ή non-binary. Τέσσερις παίζουν για την Αγγλία.

Το Morocco World News περιέγραψε την ερώτηση του BBC ως «προκλητική».

Η Στεφ Γιανγκ, μια ρεπόρτερ του The Athletic, έγραψε στο Twitter: «Από την άποψη της μείωσης της βλάβης, αυτή δεν είναι κατάλληλη ερώτηση για μια παίκτρια και θα έθετε σε κίνδυνο τις ίδιες τις παίκτριες». «Προφανώς θα μιλήσουμε για τη διασταύρωση της πολιτικής και του αθλητισμού σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο και είναι ζωτικής σημασίας να το κάνουμε. Αλλά θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι ερωτήσεις μας να μην προκαλέσουν περαιτέρω ζημιά σε όσους επηρεάζονται από αυτές ακριβώς τις πολιτικές», συνέχισε.

Τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων ήταν ένα αμφιλεγόμενο θέμα πέρυσι στο Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών στο Κατάρ – το πρώτο που φιλοξενήθηκε σε μια μουσουλμανική χώρα.

Το Μαρόκο έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι συγκάλυπτε την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, παραλείποντας να το αναφέρει στο κείμενο της πρότασής του να για φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026. Η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με φυλάκιση έως και πέντε ετών.

Η συμμετοχή του Μαρόκου σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο χαιρετίστηκε ως μια σημαντική κατάκτηση για τις μουσουλμάνες γυναίκες παίκτριες. Η 25χρονη αμυντικός Νουχάιλα Μπενζινά, τράβηξε το ενδιαφέρον του Τύπου, καθώς θα γινόταν η πρώτη παίκτρια που θα φορούσε χιτζάμπ στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αν και τελικά πέρασε τον αγώνα με την Γερμανία στον πάγκο.

Η Τσεμπάκ είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση: «Είναι τιμή μας που είμαστε η πρώτη αραβική χώρα που θα λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών. Αισθανόμαστε ότι πρέπει να επωμιστούμε μια μεγάλη ευθύνη για να δείξουμε μια καλή εικόνα και να δείξουμε τα επιτεύγματα που έχει σημειώσει η μαροκινή ποδοσφαιρική ομάδα όσον αφορά την πρόοδο με την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θλίψη στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε η γνωστή δημοσιογράφος Ναυσικά Γκράτσιου

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα