ΑΘΗΝΑ
11:05
|
04.05.2024
Νέα ανάφλεξη της βίας σε φυλακή στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 31 κρατούμενους. Σε έκτακτης ανάγκης τρεις επαρχίες της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η νέα ανάφλεξη της βίας σε φυλακή του Ισημερινού στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 31 κρατουμένους και είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι 14 άνθρωποι από το Σάββατο, ανάμεσα τους και ένας αστυνομικός από τους 2.700 ένστολους που αναπτύχθηκαν προχθές Δευτέρα στο κέντρο κράτησης για να αποκατασταθεί η τάξη.

«Επιβεβαιώνεται ο θάνατος 31 κρατουμένων στις συγκρούσεις που έλαβαν χώρα από το Σάββατο» στη φυλακή της Γουαγιακίλ, γνωστής επίσης ως Γουάγιας 1, ανέφερε η γενική εισαγγελία μέσω X (του πρώην Twitter). «Ακόμη 14 άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένου αστυνομικού) τραυματίστηκαν», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του Γκιγιέρμο Λάσο κήρυξε χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης για εξήντα ημέρες σε τρεις επαρχίες της χώρας λόγω της ανεξέλεγκτης βίας που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα.

Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης φάνηκε να πυροδότησε τη βία στην πόλη Εσμεράλντας, όπου 15 δεσμοφύλακες και δύο άλλοι υπάλληλοι κρατούνταν όμηροι σε μια τοπική φυλακή, ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση.

Στην ίδια πόλη, μια αστυνομική μονάδα δέχθηκε επίθεση, τοποθετήθηκαν εκρηκτικά σε βενζινάδικα και πολλά αυτοκίνητα κάηκαν. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ένας πολίτης τραυματίστηκε σε επίθεση με βόμβες μολότοφ στο γραφείο του εκεί.

Στο Γκουαγιακίλ, τουλάχιστον 2.700 βαριά εξοπλισμένοι στρατιώτες και αστυνομικοί εισήλθαν στη φυλακή Penitenciaria del Litoral μετά τη θέσπιση του μέτρου των 60 ημερών, ανακτώντας τον έλεγχο τριών κελιών με ελεγχόμενες εκρήξεις.

Συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών ξεκίνησαν το Σάββατο στη φυλακή, μια από τις πιο επικίνδυνες στον Ισημερινό.

Η εισαγγελία ανέβασε τον αριθμό των νεκρών σε 31 από 18 σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter. Επίσης, ανέβασε τον αριθμό των τραυματιών σε 14.

Περίπου 120 σωφρονιστικοί υπάλληλοι αφέθηκαν ελεύθεροι αφού κρατήθηκαν όμηροι σε έξι φυλακές σε όλη τη χώρα, δήλωσε η κυβέρνηση. Δεν υπήρχαν επίσημες πληροφορίες για απεργίες πείνας που φέρονται να πραγματοποιούνται σε ορισμένες φυλακές.

Αυτή η τελευταία έκρηξη βίας στις φυλακές έρχεται κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τις εκλογές της 20ης Αυγούστου, με ορισμένους υποψήφιους για την προεδρεία να δεσμεύονται για μεταρρυθμίσεις στις φυλακές.

Σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο, κρατούμενοι στο Γκουαγιακίλ χρησιμοποίησαν πυροβόλα όπλα κατά τη διάρκεια των ταραχών και πυρπόλησαν εγκαταστάσεις χρησιμοποιώντας δεξαμενές αερίου.

Ο Λάσο κήρυξε τη Δευτέρα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις επαρχίες Μανάμπι και Λος Ρίος και στην πόλη Ντουράν, μετά τον πυροβολισμό του δήμαρχου της πόλης Μάντα, Αγκουστίν Ιντριάγκο, την Κυριακή.

Η στρατιωτική επέμβαση στις φυλακές του Ισημερινού θα συνεχιστεί μέχρι να ανακτηθεί ο έλεγχος και να μην υπάρξει απειλή για κρατούμενους ή αξιωματούχους, δήλωσε η κυβέρνηση.

Ο Λάσο έχει κηρύξει τακτικά κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις φυλακές της χώρας καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη βία που έχει αυξηθεί από το 2021, στοιχίζοντας τη ζωή σε εκατοντάδες κρατούμενους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανία: εντοπίστηκε τάφος μισθοφόρου που πολέμησε στην Ουκρανία

Ο Μπέρνι Σάντερς δηλώνει στήριξη στις φοιτητικές κινητοποιήσεις

Πρώτη αποστολή ναυσιπλοΐας μεγάλων αποστάσεων από το Ναυτικό του Ιράν

Σάμος: Δολοφονία 70χρονου από την κόρη του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα