ΑΘΗΝΑ
21:13
|
03.05.2024
Δόθηκε και εντολή προκαταρκτικής εξέτασης για αδικήματα παραβάσεως καθήκοντος και παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου. Στο νησί το θηριώδες Jumbo Track Multi.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο φόντο των συνεχιζόμενων καταστροφικών πυρκαγιών που μαίνονται σήμερα για ένατη μέρα στην πυρόπληκτη Ρόδο, η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου παρήγγειλε σήμερα στον Πταισματοδίκη του νησιού τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση πιθανών ευθυνών και συντρέχουσας αμέλειας υπευθύνων για το μέγεθος της μεγάλης καταστροφής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ροδίτικης εφημερίδας Δημοκρατική, από την εισαγγελία δόθηκαν επίσης οδηγίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την ανάθεση της έρευνας σχετικά με τις ευθύνες της φωτιάς σε ανώτερα επιτελικά κλιμάκια.

Η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου αποσαφήνισε ότι στην παρούσα φάση προέχει η κατάσβεση της πυρκαγιάς και ότι οι ενέργειες που παραγγέλθηκαν θα διενεργηθούν με απόλυτη προτεραιότητα με την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων.

Ανάλογη έρευνα είχε παραγγελθεί και για την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που έπληξε το νησί της Ρόδου τον Ιούλιο του 2008, που έκαψε 132.000 στρέμματα δασώδους και χορτολιβαδικής έκτασης και είχε ερευνηθεί τυχόν ευθύνη των αρμοδίων εξαιτίας κακού συντονισμού, συνιστάμενου αφενός μεν στην καθυστέρηση αποστολής βοήθειας από την ηπειρωτική Ελλάδα, αφετέρου δε στην επιλογή συντονιστών που δεν γνώριζαν την μορφολογία της πυρόπληκτης περιοχής.

Το πόρισμα της έρευνας αυτής, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «Δημοκρατικής», ζητείται να υποβληθεί για τα περαιτέρω προς αξιολόγηση στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για να εκτιμήσει τα αίτια που οδήγησαν στην πρωτοφανή περιβαλλοντική καταστροφή στο νησί της Ρόδου.

Ζητείται ειδικότερα να διερευνηθεί αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών ή για εμπρησμό δάσους από αμέλεια επί παραδείγματι, λόγω ανεξέλεγκτης απόρριψης ή καύσης σκουπιδιών ή άλλης ανθρώπινης επενέργειας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου παρήγγειλε ταυτόχρονα να διενεργηθεί και άρση απορρήτου επικοινωνιών για την διακρίβωση των υπαιτίων κακουργημάτων εμπρησμού και την υποβολή λεπτομερούς σχετικού αιτήματος για να υποβληθεί αρμοδίως στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Ταυτόχρονα η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, αφουγκραζόμενη τα όσα καταγγέλθηκαν κυρίως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά και από μέλη εθελοντικών ομάδων και απλούς πολίτες παρήγγειλε στον Πταισματοδίκη Ρόδου να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για την διαπίστωση τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της παραβάσεως καθήκοντος, της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου και παράλειψης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας και της υποβάθμισης περιβάλλοντος.

Επιπλέον θα διερευνηθεί αν έχει εκπονηθεί κι αν έχει υλοποιηθεί συγκεκριμένο σχέδιο πρόληψης ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ζητούνται με την ίδια παραγγελία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «δημοκρατικής», να εξεταστεί αν έχουν χαραχθεί και αν έχουν υλοποιηθεί αντιπυρικές ζώνες στο νησί.

Ανατίθεται στο πλαίσιο της ίδιας εισαγγγελικής έρευνας επιπλέον στην επιθεώρηση Δασικής Πολιτικής Αιγαίου και την Δ/νση Δασών Ρόδου η διενέργεια ανάλογης έρευνας που αφορά στην χάραξη και υλοποίηση έργου αντιπυρικών ζωνών για την πρόληψη πυρκαγιών την αντιπυρική περίοδο του 2023.

Επιπλέον ο Πταισματοδίκης Ρόδου καλείται να ζητήσει και να προκαλέσει ανάλογη έρευνα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για το μέγεθος και τα αίτια της περιβαλλοντικής καταστροφής όπως και έκθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος για τα αίτια και το μέγεθος της καταστροφής.

‘Έφθασαν τα ελληνικά πυροσβεστικά ερπυστριοφόρα

Το τερατώδες σε μέγεθος και δυνατότητες ελληνικό ερπυστριοφόρο όχημα «JUMBO TRACK MULTI» της ελληνικής εταιρείας RAM EUROPE του Θόδωρου Ρέντζου. Το όχημα έφθασε στο λιμάνι της Ρόδου σήμερα ταξιδεύοντας από τον Ορχομενό Βοιωτίας και στη συνέχεια από το λιμάνι του Πειραιά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Το συγκεκριμένο όχημα βαρέος τύπου που θυμίζει άρμα μάχης ανοίγει ζώνες, μπορεί να επιχειρήσει σε δύσβατα σημεία και έχει δυνατότητα να κάνει ρίψη νερού μέχρι και στα 80 μέτρα.

Στάχτη πάνω από 13% της Ρόδου

Σε περίπου 140.000 στρέμματα εκτιμάται πως ανέρχεται η καμένη έκταση στη Ρόδο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις από τη Δασική Υπηρεσία, αν και είναι νωρίς ακόμα για να αποτυπωθεί σε όλη της την έκταση η ζημιά που προκλήθηκε στο νησί από τη φωτιά.

Η εταιρεία ΥΛΗ – Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος δημοσιοποίησε σήμερα χάρτες για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Ρόδο μέχρι το πρωί της Τρίτης 25 Ιουλίου 2023.

Η καμένη έκταση στην πυρκαγιά της Ρόδου, μέχρι το πρωί της 25ης Ιουλίου ήταν 179.560 στρέμματα τα οποία αντιστοιχούν στο 13% της έκτασης του νησιού της Ρόδου.

Από τα παραπάνω στρέμματα, τα 8.215 βρίσκονται εντός τεσσάρων περιοχών του Δικτύου Natura 2000, ενώ άλλα 13.750 στρέμματα βρίσκονται εντός δύο Καταφυγίων Άγριας Ζωής.

Η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη μέρα ήταν 35.530 στρέμματα.

Συνολικά μέχρι το πρωί της Τρίτης 25/7/2023 είχαν καεί 21.965 στρέμματα προστατευόμενων περιοχών που αντιστοιχούν στο 12% της συνολικής καμένης έκτασης.

Τα μέτωπα παραμένουν ανεξέλεγκτα και η τύχη του δάσους, των πολιτών και των υποδομών είναι οικτρή. Δε φαίνεται να ελέγχεται κανένα μέτωπο.

Στη φωτιά βοηθάει κα η Δασική Υπηρεσία κρατώντας το μέτωπο προς Ασκληπείο. Η φωτιά έφτασε στο Γεννάδι, στην θάλασσα. Πέρασε την κοίτη του ποταμού Ασκληπινός που έχει πλάτος 120 μέτρα. Τα μέτωπα προς Μαλώνα, Μάσσαρη και 7 πηγές (αξιοθέατο του νησιού) είναι ενεργά. Από την πυρκαγιά έχουν καεί πολλά ελάφια, τα γνωστά πλατώνια (Dama dama).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα