ΑΘΗΝΑ
11:52
|
07.05.2024
Η συμμαχία γύρω από το κυβερνών κόμμα Bharatiya Janata έχει μεγάλη πλειοψηφία στη Λοκ Σάμπα, την ινδική κάτω βουλή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εστιάζοντας στο ζήτημα της Μανιπούρ και ελπίζοντας να αναγκάσει τον Ινδό Πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, να μιλήσει επί του θέματος στη Βουλή, ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός INDIA συσπειρώθηκε σήμερα πίσω από μια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατατέθηκε από το κόμμα του Κογκρέσου στη Λοκ Σάμπα, την κάτω βουλή του ινδικού κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και μέλος του κυβερνώντος κόμματος BJP (Bharatiya Janata Party), Ομ Μπίρλα, ο οποίος αναγνώρισε την πρόταση μομφής, αναμένεται να ορίσει ημερομηνία και ώρα για συζήτηση επί της πρότασης μετά από συζητήσεις με τους ηγέτες των κομμάτων εντός 10 ημερών.

Το κλίμα στην κάτω Βουλή της Ινδίας έχει οξυνθεί πολύ, γύρω από όσα συμβαίνουν στην πολιτεία Μανιπούρ, μια πολιτεία της Ινδίας στα ανατολικά του Μπαγκλαντές που συνορεύει με τη Μιανμάρ.

Manipur | History, Government, Map, Capital, & Facts ...

Από τις αρχές του Μαΐου η κατάσταση στην Μανιπούρ έχει γίνει ιδιαιτέρως άγρια στο φόντο των συγκρούσεων ανάμεσα στην πλειοψειφούσα φυλετική ομάδα Μεϊτέι και τους Κούκι – Ζο – Τσιν, φυλετικές κοινότητες μεταναστών από Μπαγκλαντές και Μιανμάρ. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 100 και ενδεχομένως ακόμα και τους 200, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί. Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνονται και περιστατικά όπως αυτό του βασανισμού δύο γυναικών Κούκι από εκατοντάδες άνδρες Μεϊτέι.

Το Κόμμα του Κογκρέσου κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως σιωπά για θέμα και δεν επεμβαίνει για να σταματήσει τη βία. Ο ηγέτης του, Ραχούλ Γκάντι κατήγγειλε τον περασμένο μήνα ότι παρεμποδίστηκε από την αστυνομία κατά την επίσκεψή του στην ταραγμένη πολιτεία.

Επιπλέον κάποιες αναφορές θέλουν την κυβέρνηση της Μανιπούρ μπορεί να εμπλέκεται ακόμα και με άμεσο τρόπο στα γεγονότα υποστηρίζοντας τη βία σε βάρος των Κούκι.

Η πρόταση μομφής, που κινήθηκε από τον Γκόραβ Γκογκόι, Αναπληρωτή Επικεφαλής του Κόμματος Κογκρέσου στη Λοκ Σάμπα, υποστηρίχθηκε από το Κογκρέσο, το DMK, το TMC, το BRS, το NCP, το Shiv Sena (UBT), το JD(U) και κάποια αριστερά κόμματα.

Ο Νάμα Ναγκεσβάρα Ράο του Bharat Rashtra Samithi (BRS) είχε επίσης δηλώσει πως θα υποβάλει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Το BRS υπό την ηγεσία του Κ. Σαντρασικάρ Ράο, το οποίο έχει εννέα βουλευτές και δεν αποτελεί μέρος του συνασπισμού INDIA, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την πρόταση μομφής που προτάθηκε από την αντιπολίτευση.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση Μόντι αντιμετωπίζει πρόταση δυσπιστίας στη Λοκ Σαμπά. Η προηγούμενη πρόταση μομφής κινήθηκε από το TDP τον Ιούλιο του 2018. Η κυβέρνηση τότε άντεξε με άνεση, με 325 βουλευτές να ψηφίζουν κατά της πρότασης και 126 να τη στηρίζουν.


Η Λοκ Σαμπά έχει 543 έδρες, εκ των οποίων οι πέντε είναι κενές. Η Συμμαχία NDA (Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία) της οποίας ηγείται το κυβερνών BJP έχει πάνω από 330 μέλη, η συμμαχία της Αντιπολίτευσης έχει πάνω από 140 και σχεδόν 60 μέλη ανήκουν σε κόμματα που δεν ευθυγραμμίζονται με καμία από τις δύο ομάδες.

Ενώ τα ουδέτερα κόμματα YSRCP και BJD αναμένεται να αντιταχθούν στην πρόταση, το BSP είναι πιθανό να απόσχει από την ψηφοφορία όταν αυτή λάβει χώρα. Το YSRCP έχει 22 βουλευτές στη Λοκ Σαμπά, το BJD έχει 12 και το BSP εννέα.

Lok Sabha - Wikipedia

Ενώ η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι η κίνηση της συμμαχίας της INDIA επιλέχθηκε για να υπογραμμιστούν οι εξελίξεις στη Μανιπούρ, το κυβερνών κόμμα δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη.

«Αισθανόμαστε ότι είναι καθήκον μας να χρησιμοποιήσουμε αυτό το τελευταίο όπλο για να σπάσουμε την αλαζονεία της κυβέρνησης και να κάνουμε τον πρωθυπουργό να μιλήσει για το Manipur», είπε ο βουλευτής του Κογκρέσου Μάνιτσκαμ Ταγκόρ.

«Το είχαν κάνει και στην προηγούμενη θητεία. [Τότε] οι άνθρωποι τους είχαν δώσει ένα μάθημα και θα το κάνουν ξανά», είπε για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος ο υπουργός Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων, Πραλχάντ Τζόσι.


Η πρόταση μομφής για να πieστεί ο πρωθυπουργός να μιλήσει στη Βουλή παραμένει μια σπάνια κίνηση. Από το 1947 που η Ινδία κατέκτησε την ανεξαρτησία της, μόνο 28 προτάσεις μομφής, συμπεριλαμβανομένης της τωρινής, έχουν υποβληθεί στη Λοκ Σαμπά. Το 2003, το Κογκρέσο εισήγαγε μια πρόταση μη εμπιστοσύνης κατά της κυβέρνησης του Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγί, αλλά το BJP κατάφερε να επιβιώσει.

Το 2008, όταν η υπό την ηγεσία του Κογκρέσου κυβέρνηση αντιμετώπισε κρίση σχετικά με την πυρηνική συμφωνία Ινδίας-ΗΠΑ, ο τότε πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ είχε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να αποδείξει την πλειοψηφία της κυβέρνησής του και την κέρδισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Julian and Gregory: A tale of two Easters

Σι Τζινπίνγκ: Δεν θα ξεχαστούν τα ΝΑΤΟϊκά χτυπήματα στην κινεζική πρεσβεία του Βελιγραδίου

Ηράκλειο: Μηχανική βλάβη σε καταμαράν, απαγορεύτηκε ο απόπλους του

Καμπέρα: Απαράδεκτη η συμπεριφορά το Πεκίνου σε περιστατικό στην Κίτρινη Θάλασσα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα