ΑΘΗΝΑ
12:48
|
28.04.2024
Κάηκαν ηλικιωμένη στον Πλάτανο Αλμυρού και ένας κτηνοτρόφος στον Άγιο Γεώργιο Φερών. Διακοπές σε υδροδότηση και ηλεκτροδότηση στις πυρόπληκτες περιοχές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δραματικές είναι οι εξελίξεις αυτό το απόγευμα στα πύρινα μέτωπα της Μαγνησίας, όπου αριθμούνται πλέον δύο νεκροί.

Σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ λίγο μετά τις 19.00 ανακοινώθηκε πως βρέθηκε νεκρή μία γυναίκα στον Πλάτανο Αλμυρού Μαγνησίας.

Πρόκειται για μία ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα που βρισκόταν την ώρα της πυρκαγιάς σε ένα τροχόσπιτο, στην περιοχή Χοιροστάσι κοντά στο χωριό Πλάτανος Αλμυρού. Βρέθηκε απανθρακωμένη στο τροχόσπιτο που είχε γίνει μία άμορφη μάζα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βολιώτικης ιστοσελίδας Thenewspaper.gr, χωρίς τις αισθήσεις του βρέθηκε κοντά και ο σύζυγός της, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο καθώς είχε εισπνεύσει καπνούς.

Νεκρός και απανθρακωμένος εντοπίστηκε επίσης γύρω στις 20:00 ένας κτηνοτρόφος που αγνοείτο για περίπου δύο ώρες στον Άγιο Γεώργιο Φερών.

Αργότερα απόψε μετά τις 22.00 το βράδυ και σύμφωνα με πληροφορίες του magnesianews.gr, ανακοινώθηκε από τον ΣΕΑ Αλμυρού πως παρελήφθησαν από το ΕΚΑΒ ένας εγκαυματίας και δύο παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα.

Λίγες ώρες μετά συνελήφθη άτομο κοντά στον Αλμυρό Βόλου για εμπρησμό καθώς πάνω του βρέθηκε εύφλεκτη ύλη. Ο άντρας ανακρίνεται από τις Αρχές.

Δίχως νερό και ρεύμα ενώ καίγονται

Σαν να μην έφθανε απόψε ο εφιάλτης των πυρκαγιών στον νομό Μαγνησίας, προστέθηκαν και τα προβλήματα σε υδροδότηση και ηλεκτροδότηση αρκετών περιοχών που πλήττονται από την πύρινη λαίλαπα.

Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει εδώ και ώρες οι κάτοικοι των περιοχών Βελεστίνο, Άγιος Γεώργιος Φερών, Σέσκλο και ενδιάμεσοι οικισμοί.

Όπως φαίνεται, η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς σε πολλά επίπεδα, καθώς λίγο πριν τις 21.00 απόψε έγινε γνωστό από την ΔΕΥΑΜ Βόλου πως λόγω της φωτιάς τέθηκε εκτός λειτουργίας το υδραγωγείο που βρίσκεται στην περιοχή, με αποτέλεσμα να χάνονται ΚΑΘΕ ΩΡΑ 1.000 κυβικά μέτρα και να μην αποκλείεται πλέον η πιθανή εξάντληση των αποθεμάτων στις δεξαμενές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υδροδότηση της περιοχής.

Η ΔΕΥΑΜ Βόλου ζητά έτσι από τους πολίτες «να περιορίσουν την κατανάλωση νερού στο ελάχιστο ώστε να μην υπάρξει έλλειψη υδροδότησης λόγω της χαμηλής πίεσης του δικτύου, αφού η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Σέσκλου προκάλεσε βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ και κατά συνέπεια η κεντρική δεξαμενή της περιοχής καθίσταται εκτός λειτουργίας, διατηρώντας ελάχιστα αποθέματα νερού».

Αναφέρει δε πως πιθανώς η υδροδότηση στην περιοχή να αποκατασταθεί πλήρως αύριο, τις πρώτες πρωινές ώρες.

Παρόμοια προβλήματα με την περιοχή του Σέσκλου δημιουργούνται λόγω της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας και στη Χρυσή Ακτή Παναγιάς, όπου ακόμη υπάρχει υδροδότηση, αλλά όταν εξαντληθούν τα αποθέματα της δεξαμενής θα υπάρξει διακοπή υδροδότησης έως την επαναφορά του ρεύματος.

Η έκκληση του δημάρχου Βόλου

Νωρίτερα το απόγευμα, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, απηύθυνε επείγουσα έκκληση μέσω δημοσιογράφου της ΕΡΤ, καθώς περνώντας από το Βελεστίνο εντόπισε τη φωτιά να πλησιάζει απειλητικά παρακείμενες δεξαμενές προπανίου.

«Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει, καίγεται ο κόσμος, περιουσίες. Αλλά εδώ απομακρυνθείτε, έχει δεξαμενές προπανίου και είναι στα 20 μέτρα η φωτιά, προσπαθούμε να την σβήσουμε. Φύγετε μη γίνει καμία μεγάλη ζημιά, να σωθεί ο κόσμος».

Νωρίτερα σημειώθηκαν τρεις εστίες και στο Πήλιο και συγκεκριμένα στην Αργαλαστή, όπου η φωτιά θεωρείται αυτή τη στιγμή πως έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Εντολή εκκένωσης στην Κάτω Τιθορέα

Φωτιά μαίνεται και στην κοινότητα της Κάτω Τιθορέας, όπου λίγο πριν τις 19.00 το απόγευμα δόθηκε εντολή στους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν άμεσα από τα σπίτια τους με κατεύθυνση την Άνω Τιθορέα. Η Κάτω Τιθορέα είναι κωμόπολη του Νομού Φθιώτιδας και πρωτεύουσα του διευρυμένου Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας, στην πεδιάδα του βοιωτικού Κηφισού, ανάμεσα στον ανατολικό Παρνασσό και το όρος Καλλίδρομο.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο του Βελεστίνου, αναφέρεται πως πλέον καίγονται σπίτια στον παρακείμενο στο Βελεστίνο Άγιο Γεώργιο Φερών.Η φωτιά ξεκίνησε από το Βελεστίνο, έφτασε στον Άγιο Γεώργιο και κατευθύνεται για το Σέσκλο, το οποίο καλέστηκε να εκκενωθεί.

Εκτός του Σέσκλου, καλέσματα εκκένωσης βγήκαν και για το Διμήνι, το Παλιούρι και τη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές καλούνται να μεταβούν στον Βόλο.

Πληροφορίες για εγκλωβισμένους εργάτες στο Σέσκλο

Στο Σέσκλο επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις που δημιουργούν ζώνες ανάσχεσης της φωτιάς, ώστε αυτή να μην επεκταθεί στο Σέσκλο και το Διμήνι που αποτελεί προάστιο του Βόλου και προς τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣? Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Διμήνι #Παλιούρι & Βιομηχανική Περιοχή #Βόλου εκκενώστε τώρα…

Posted by 112 Ελλάδος-Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης/European Emergency Number on Wednesday, July 26, 2023

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Βόλου, στο εργοστάσιο Χάρτου και Εκτυπώσεων Γεωργιάδη που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Σέσκλου υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους εργαζόμενους.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Βόλου αναφέρει εξάλλου πως δόθηκε εντολή εκκένωσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ΒΙ.ΠΕ, σε οικισμούς πάνω από το ΕΠΑΛ Βελεστίνου, με κατεύθυνση προς τον πεζόδρομο Βελεστίνου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, σε κίνδυνο από την φωτιά είναι και το Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου. Το ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ αναφέρει ότι επικρατεί μεγάλη ανησυχία για κτηνοτροφικές μονάδες που είναι κοντά στη φωτιά, ενώ, σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα το Magnesianews.gr, μία κτηνοτροφική μονάδα παραδόθηκε ήδη στις φλόγες.

Τα πρώτα σπίτια στην αρχή του Βελεστίνου θα εκκενωθούν, με τους κατοίκους να προωθούνται προς το κέντρο, είπε στο Magnesianews.gr ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Παλληκάρης, τονίζοντας ότι η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται. Ο ίδιος δήλωσε νωρίτερα ότι η φωτιά είναι μεγάλη και στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Οι πρώτες δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς αποτελούνταν από 20 άνδρες και έξι οχήματα, ενώ έχει επιστρατευθεί και ένα ελικόπτερο.

Στο Βελεστίνο επιχειρούν 33 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 1 πεζοπόρο τμήμα και 2 ελικόπτερα.

Η έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε στον τραγικό χαμό των δύο νεαρών πιλότων χτες το απόγευμα όταν συνετρίβη το canadair το οποίο χειρίζονταν στην Κάρυστο. Τόνισε πως η σημερινή ημέρα είναι η δυσκολότερη ως τώρα αναφέροντας πως οι δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν να αντιμετωπίσουν 90 πυρκαγιές με πιο επικίνδυνη εκείνη στο Βελεστίνο Μαγνησίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Στόλος της Ελευθερίας αναβάλλει το ταξίδι του στη Γάζα

Οργή κατά Μπάιντεν στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά σε κέντρο διασκέδασης στο λιμάνι

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα