ΑΘΗΝΑ
02:22
|
02.05.2024
Η Μαρία Ζαχάροβα απαντώντας σε ερώτηση τόνισε πως δεν υπάρχει το παραμικρό αίτημα από τις ελληνικές αρχές για συνδρομή στην πυρόσβεση, μην αποκλείοντας βοήθεια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απουσία οποιουδήποτε ελληνικού αιτήματος για συνδρομή ρωσικών αεροσκαφών στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών τόνισε και μάλιστα τρεις φορές η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε ερώτησή μας κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση Ρώσων δημοσιογράφων και ξένων ανταποκριτών.

Εμμέσως πλην σαφώς η Ρωσίδα εκπρόσωπος διέψευσε έτσι και την ύπαρξη οποιασδήποτε επαφής μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ρωσίας για τη χρήση ρωσικών πυροσβεστικών αεροσκαφών ή σχετικής «ρωσικής  προσφοράς», όπως φημολογείται τις τελευταίες ημέρες, γιατί αν υπήρχε όντως παρόμοια πρόταση, δε θα υπήρχε λόγος να μην την επαναλάβει και επισήμως.

Πάντως, η Μαρία Ζαχάροβα απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στο πολύ κακό επίπεδο των διμερών σχέσεων, οι οποίες αντικειμενικά διέρχονται το ναδίρ τους, ούτε και απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρασχεθεί αεροπορική συνδρομή στις προσπάθειες πυρόσβεσης, που διαρκούν ήδη εβδομάδες στη χώρα μας, εάν και εφόσον αυτή ζητηθεί «κατά τις προβλεπόμενες διαδικασίες».

Η Ρωσίδα εκπρόσωπος θύμισε ότι έπειτα από «επείγον αίτημα» του Κ.Μητσοτάκη το 2021 με τηλεφώνημά του στον Β.Πούτιν, η Ρωσία απέστειλε συμπληρωματικά και «χωρίς αντίτιμο» εναέρια μέσα πυρόσβεσης (2 Ιλιούσιν 76 και 2 ελικόπτερα Μ8), εκτός του ρωσικού Μπέριεφ-200, που είχε τότε ενοικιαστεί από την Ελλάδα για την αντιπυρική σεζόν.

Εκ μέρους της ρωσικής κυβέρνησης η Ζαχάροβα εξέφρασε την ειλικρινή της συμπάθεια προς «τον ελληνικό λαό, λόγω της έκτακτης κατάστασης», που αντιμετωπίζει η χώρα και συλλυπήθηκε για τη χθεσινή απώλεια του πληρώματος του πυροσβεστικού αεροσκάφους στην Εύβοια.

Ακολουθεί υποτιτλισμένο το πλήρες βίντεο με την απάντηση της Μ.Ζαχάροβα από τη σημερινή ενημέρωση συντακτών στη Μόσχα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ζαχάροβα: Με αφορμή την 25η Μαρτίου εγκαλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για επιθετική ρωσοφοβία

«Είναι λυπηρό που αντί να στείλουμε φιλικές ευχές για την εθνική εορτή, είμαστε αναγκασμένοι να υπενθυμίσουμε στην Αθήνα τα στοιχειώδη μαθήματα της ιστορίας».
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα