ΑΘΗΝΑ
11:09
|
05.05.2024
Το Παρίσι θα στηρίξει την Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) στην επιβολή κυρώσεων στους πραξικοπηματίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αρχηγός της προεδρικής φρουράς του Νίγηρα, στρατηγός Αμπντουραχαμάνε Τσιανί, ο οποίος υπήρξε ο εγκέφαλος της ανατροπής του προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ αυτή την εβδομάδα, αυτοανακηρύχθηκε νέος ηγέτης της χώρας.

Ο Αμπντουραχαμάνε, γνωστός και ως Ομάρ Τσιανί, εμφανίστηκε σήμερα στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Tele Sahel, αποκαλώντας τον εαυτό του πρόεδρο του νεοσύστατου στρατιωτικού συμβουλίου, του Εθνικού Συμβουλίου για την Προστασία της Πατρίδας, και ισχυριζόμενος ότι το πραξικόπημα της Τετάρτης έγινε για την προστασία της εθνικής ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος Μπαζούμ συνελήφθη νωρίς την Τετάρτη στην πρωτεύουσα, Νιαμέι, από μέλη της ασφάλειας του, με ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους να ανακοινώνουν αργότερα ότι είχε απομακρυνθεί από την εξουσία και ότι όλοι οι κρατικοί θεσμοί έχουν ανασταλεί.

Η Νιαμέι θεωρείται σύμμαχος της Δύσης στην αντιμετώπιση των εξεγέρσεων τζιχαντιστών στην περιοχή του Σαχέλ, με στρατεύματα από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ να εδρεύουν εκεί.

Η ανατροπή της κυβέρνησης έχει καταδικαστεί, με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να απαιτεί από τους πραξικοπηματίες να απελευθερώσουν τον Μπαζούμ.

Ο Μακρόν περιέγραψε τον Μπαζούμ ως «θαρραλέο ηγέτη που κάνει τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που χρειάζεται η χώρα του», προσθέτοντας ότι το Παρίσι θα στηρίξει την Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) στην επιβολή κυρώσεων στους πραξικοπηματίες.

Ο Τσιανί, ο οποίος ηγήθηκε της προεδρικής φρουράς από το 2011, δικαιολόγησε χθες τις ενέργειές του ως αντίδραση στην «επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας». Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να δώσει στον λαό του Νίγηρα «μια γεύση από μια πραγματική διέξοδο από την κρίση».

«Η σκληρή πραγματικότητα της ανασφάλειας στον Νίγηρα, που βιώνουν οι αμυντικές δυνάμεις μας και οι εργατικοί πληθυσμοί μας, με τον αριθμό των θανάτων, τον εκτοπισμό, την ταπείνωση και την απογοήτευση, μας θυμίζει σε καθημερινή βάση αυτήν την σκληρή πραγματικότητα», είπε ο Τσιανί.

Επέκρινε επίσης την έλλειψη συνεργασίας με τις χούντες του Μαλί και της Μπουρκίνα Φάσο για την καταπολέμηση των εξεγέρσεων στην περιοχή.

Ο Μπαζούμ εξελέγη κατά την πρώτη δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας του Νίγηρα το 2021, μετά από χρόνια πολιτικής αναταραχής. Η πρώην γαλλική αποικία έχει υποστεί πέντε πραξικοπήματα από τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1960.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχουν ήδη καταδικάσει το πραξικόπημα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επέκρινε χθες το πραξικόπημα ως «αντισυνταγματική πράξη», καταδικάζοντας την «απαράδεκτη» ανατροπή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Αντιπρόσωπος της ΛΔΚ στον ΟΗΕ: Αυτοκαταστροφικές οι κυρώσεις στην χώρα

Βρετανία: Συντριπτική ήττα των Συντηρητικών στις τοπικές εκλογές-Κερδίζουν έδαφος οι Εργατικοί

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Ζαχάροβα: Θα απαντήσουμε στις Βαλτικές προκλήσεις με ασύμμετρα μέτρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα