ΑΘΗΝΑ
20:51
|
02.05.2024
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι κινήσεις για μια παρόμοια διαδικασία έχουν ξεκινήσει και στη χώρα του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Δανίας είπε ότι θα διερευνήσει νομικά, τρόπους για να σταματήσει τις διαμαρτυρίες που περιλαμβάνουν το κάψιμο ιερών κειμένων υπό ορισμένες συνθήκες, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια μετά από τις αντιδράσεις που προκάλεσαν παρόμοιες ενέργειες με το Κοράνι στη χώρα και στη γειτονική Σουηδία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας δήλωσε ότι, ενώ η προστασία της ελευθερίας της έκφρασης είναι ζωτικής σημασίας, τέτοιες διαμαρτυρίες ωφελούν τους εξτρεμιστές και αποτελούν απειλή για την ασφάλεια.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας δήλωσε ότι κινήσεις για μια παρόμοια διαδικασία απαγόρευσης έχουν ξεκινήσει και στη χώρα του.

Και οι δύο σκανδιναβικές χώρες δέχθηκαν πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, αφού οι αρχές έδωσαν άδεια για μια σειρά αμφιλεγόμενων διαδηλώσεων όπου καταστράφηκε το ιερό βιβλίο του Ισλάμ, πυροδοτώντας διπλωματικές εντάσεις με μουσουλμανικά κράτη.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας ανέφερε ότι θέλει να διερευνήσει το ενδεχόμενο παρέμβασης σε ορισμένες διαδηλώσεις όπου «προσβάλλονται άλλες χώρες, πολιτισμοί και θρησκείες και όπου αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τη Δανία» – συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για την ασφάλεια.

Ωστόσο, η δανική κυβέρνηση τόνισε ότι η ελευθερία του λόγου είναι θεμελιώδης αξία και οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να γίνει «μέσα στο πλαίσιο της συνταγματικά προστατευόμενης ελευθερίας της έκφρασης και με τρόπο που δεν αλλάζει το γεγονός ότι η ελευθερία της έκφρασης στη Δανία έχει πολύ ευρύ πεδίο εφαρμογής».

Η δήλωση αναγνώρισε επίσης τον αντίκτυπο που είχαν αυτές οι αμφιλεγόμενες διαδηλώσεις στη διεθνή εικόνα της Δανίας, επαναλαμβάνοντας την προηγούμενη καταδίκη της κυβέρνησης για το κάψιμο θρησκευτικών κειμένων.

Αυτές οι διαμαρτυρίες έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο όπου η Δανία «θεωρείται ως μια χώρα που διευκολύνει την προσβολή και την υποτίμηση των πολιτισμών, των θρησκειών και των παραδόσεων άλλων χωρών» σε πολλά μέρη του κόσμου, πρόσθεσε.

Σε ξεχωριστή δήλωση, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσορν επιβεβαίωσε ότι είναι σε στενή επαφή με τη Δανή ομόλογό του Μέττε Φρεντέρικσεν για το εν λόγω ζήτημα.

Έχουμε επίσης αρχίσει να αναλύουμε τη νομική κατάσταση ήδη… προκειμένου να εξετάσουμε μέτρα για την ενίσχυση της εθνικής μας ασφάλειας και της ασφάλειας των Σουηδών στη Σουηδία και σε όλο τον κόσμο, έγραψε στο Instagram.

Και οι δύο δηλώσεις ακολούθησαν πολλά περιστατικά όπου μέλη ακροδεξιών οργανώσεων και εξτρεμιστές έκαψαν ή βεβήλωσαν το Κοράνι τις τελευταίες εβδομάδες.

Τον Ιούνιο, ένας Ιρακινός χριστιανός πρόσφυγας που ζει στη Σουηδία, έκαψε ένα αντίγραφο του θρησκευτικού κειμένου έξω από το κεντρικό τζαμί της Στοκχόλμης. Στη συνέχεια δόθηκε στον άνδρα η άδεια να καταστρέψει ένα Κοράνι για δεύτερη φορά την περασμένη εβδομάδα, κάτι που οδήγησε στη Σουηδία να εκκενώσει το προσωπικό της πρεσβείας της από τη Βαγδάτη μετά την εισβολή διαδηλωτών στο κτίριο οι οποίοι το πυρπόλησαν.

Μετά από αυτό, την περασμένη εβδομάδα δύο Δανοί νεοναζί σφράγισαν ένα Κοράνι και το πυρπόλησαν σε ένα δίσκο από αλουμινόχαρτο δίπλα σε μια ιρακινή σημαία έξω από την πρεσβεία του Ιράκ στην Κοπεγχάγη.

Βίντεο που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας απεικονίζουν μια μουσουλμάνα Δανέζα υπήκοο να προσπαθεί να εμποδίσει τους νεοναζί να κάψουν το Κοράνι, αλλά να συλλαμβάνεται μέσα σε δευτερόλεπτα από την αστυνομία, με το ιερό βιβλίο να επιστρέφεται από τις αρχές στους εξτρεμιστές που στη συνέχεια του έβαλαν φωτιά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή τον φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα