ΑΘΗΝΑ
20:31
|
02.05.2024
Οι ακροδεξιοί «Δανοί Πατριώτες» προέβησαν σε μια παρόμοια κίνηση και την περασμένη εβδομάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο άτομα έβαλαν φωτιά σήμερα σε ένα αντίγραφο του Κορανίου μπροστά από την πρεσβεία του Ιράκ στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη.

Οι δυο άνδρες, μέλη μιας ομάδας που αυτοαποκαλείται «Δανοί Πατριώτες», πάτησαν το ιερό βιβλίο του Ισλάμ και του έβαλαν φωτιά δίπλα σε μια τσαλακωμένη σημαία του Ιράκ.

Λίγο μετά το περιστατικό, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε τις αρχές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να επανεξετάσουν γρήγορα τη λεγόμενη ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στη διαδήλωση», σύμφωνα με το ιρακινό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA.

Οι ακροδεξιοί «Δανοί Πατριώτες» προέβησαν σε μια παρόμοια κίνηση και την περασμένη εβδομάδα, μεταδίδοντας ζωντανά τη δράση τους στο Facebook.

Μετά το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας, ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, το καταδίκασε ως πράξη «ηλιθιότητας» από μερικά άτομα, λέγοντας στον εθνικό τηλεοπτικό σταθμό DR: «Είναι επαίσχυντη πράξη να προσβάλλεις τη θρησκεία των άλλων».

«Αυτό ισχύει για την καύση Κορανίων και άλλων θρησκευτικών συμβόλων. Δεν έχει άλλο σκοπό από το να προκαλέσει και να δημιουργήσει διχασμό», είπε. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το κάψιμο θρησκευτικών βιβλίων δεν θεωρείται έγκλημα στη Δανία.

Έχουν προηγηθεί ευάριθμα περιστατικά καύσης του Κορανίου τους προηγούμενους μήνες.

Η ένταση κλιμακώθηκε τον περασμένο μήνα αφού ένας 37χρονος Χριστιανός Ιρακινός πρόσφυγας στη Σουηδία έκαψε σελίδες του Κορανίου ανήμερα της γιορτής του Έιντ αλ Άντχα.

Την Κυριακή, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, ένας συνασπισμός 57 μουσουλμανικών χωρών, ανέστειλε το καθεστώς του ειδικού απεσταλμένου της Σουηδίας για τη σειρά των πυρπολήσεων του Κορανίου, λέγοντας ότι η απόφαση οφείλεται στη «χορήγηση από τις σουηδικές αρχές αδειών που επέτρεψαν την επανειλημμένη κατάχρηση της ιερότητας του Ιερού Κορανίου και των ισλαμικών συμβόλων».

Μια μέρα νωρίτερα, αρκετές χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν στη Βαγδάτη για τις ισλαμοφοβικές εκδηλώσεις στις δύο σκανδιναβικές χώρες. Διαδηλωτές εξοργισμένοι από το κάψιμο των αντιγράφων του Κορανίου στη Σουηδία εισέβαλαν στη σουηδική πρεσβεία στο κέντρο της Βαγδάτης και έβαλαν φωτιά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή τον φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα