ΑΘΗΝΑ
11:33
|
02.05.2024
Ο Πούτιν παρέλαβε χθες ως δώρο ένα αντίτυπο του Κορανίου κατά την επίσκεψή του στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κρατική Δούμα, η κάτω βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας, καταδίκασε σε σημερινή της δήλωση τη Σουηδία για το ότι επέτρεψε σε ακτιβιστές κατά του Ισλάμ να διοργανώσουν διαδήλωση καύσης του Κορανίου στη Στοκχόλμη, υποστηρίζοντας ότι οι αρχές της πόλης γνώριζαν πολύ καλά ότι οι ενέργειές τους θα οδηγούσαν σε αυξημένες θρησκευτικές και εθνοτικές εντάσεις.


Η Κρατική Δούμα σημείωσε, όπως αναφέρουν ρωσικά μέσα, ότι τόσο οι Ρώσοι βουλευτές όσο και οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο είναι «εξοργισμένοι» με την απόφαση των σουηδικών αρχών.

Η αντι-μουσουλμανική συγκέντρωση έγινε έξω από ένα τζαμί της Στοκχόλμης εν μέσω του εορτασμού του Αΐντ αλ-Άντχα, μιας από τις κύριες μουσουλμανικές γιορτές.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τον Σαλουάν Μόμικα, τον διοργανωτή της συγκέντρωσης να πατά το Κοράνι, να σκίζει σελίδες του και να του βάζει φωτιά. Ενώ το σόου του Μόμικα περιφρουρήθηκε από την αστυνομία, δεν απετράπησαν οι λογομαχίες μεταξύ του Μόμικα και ανθρώπων που τον έβριζαν.

Ένας άνδρας κατηγορείται πως επιχείρησε να πετάξει πέτρες στους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση αλλά συνελήφθη από την αστυνομία πριν προλάβει. Εν τω μεταξύ, η σουηδική αστυνομία είπε ότι ο Μόμικα ερευνάται για υποκίνηση μίσους εναντίον μιας συγκεκριμένης ομάδας και παραβίαση απαγόρευσης πυρκαγιάς.

«Οι σουηδικές αρχές έδωσαν άδεια, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα διαπραχθεί ένα έγκλημα που επιδιώκει να προσβάλει τα συναισθήματα εκατομμυρίων πιστών σε όλο τον κόσμο και να υποκινήσει το εθνοτικό μίσος», ανέφερε η Κρατική Δούμα, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες αυτές υπονόμευαν την ειρήνη και την ασφάλεια.

Οι Ρώσοι βουλευτές «καταδικάζουν σθεναρά μια ακόμα πράξη βανδαλισμού» που εγκρίθηκε από τις σουηδικές αρχές, αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η βεβήλωση των ιερών αντικειμένων δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία του λόγου και της θρησκείας, και με τις αρχές της δημοκρατίας».


Κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Ρώσος πρόεδρος παρέλαβε ως δώρο ένα αντίτυπο του Κορανίου.

«Αυτό είναι ιερό για τους μουσουλμάνους. Και για όλους τους άλλους, επίσης, είναι σημαντικό και είναι ιερό. Γνωρίζουμε ότι άλλες χώρες κάνουν τα πράγματα διαφορετικά», είπε ο Πούτιν από την περιοχή του Καυκάσου. «Δεν σέβονται τα θρησκευτικά αισθήματα των ανθρώπων και λένε ακόμα ότι δεν είναι έγκλημα. Στη χώρα μας είναι έγκλημα. Σύμφωνα τόσο με το σύνταγμα, όσο και με το άρθρο 282 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είναι έγκλημα η ασέβεια και η διέγερση δογματικών διαμαχών», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι το αντίτυπο του Κορανίου θα βρει την αρμόζουσα θέση του στο Κρεμλίνο.

Το περιστατικό προκάλεσε οργή στην Τουρκία, η οποία αποτελεί προς το παρόν ακόμα εμπόδιο στην εισδοχή τους Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, να περιγράφει την καύση του Κορανίου ως «απεχθή πράξη».

Τον Ιανουάριο είχε προηγηθεί αντίστοιχο σκηνικό έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας στη Στοκχόλμη. Πρωταγωνιστής ήταν τότε ο Σουηδοδανός ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Hard Course, Ράσμους Παλουντάν.

«Είναι απαράδεκτο να επιτρέπονται αυτές οι αντι-ισλαμικές ενέργειες με το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης. Το να κλείνεις τα μάτια σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις σε καθιστά συνένοχο», έγραψε στο Twitter.

Η ιρακινή κυβέρνηση καταδίκασε επίσης την ενέργεια, χαρακτηρίζοντάς την «ρατσιστική» και ως κίνηση που προωθεί «βία και μίσος».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μαρόκου κατήγγειλε «επαναλαμβανόμενες προκλήσεις, που διαπράττονται υπό το βλέμμα της σουηδικής κυβέρνησης» και ανακάλεσε σε ένδειξη διαμαρτυρίας τον πρεσβευτή του στη Σουηδία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Κυρώσεις από Ιράν προς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Αποφυλάκιζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα