ΑΘΗΝΑ
05:34
|
17.05.2024
Η DocGo άφησε τη διενέργεια τεστ και εμβολιασμών για τον Covid και στράφηκε στη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο. Πολλοί καταγγέλλουν ότι εξαπατήθηκαν και δεχθήκαν απειλές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πόλη της Νέας Υόρκης πλήρωσε 432 εκατομμύρια δολάρια σε μια εταιρεία κινητών ιατρικών υπηρεσιών για να υλοποιήσει το σχέδιο του δημάρχου να μεταφέρει χιλιάδες μετανάστες σε πόλεις που δεν τους ήθελαν, ανέφεραν την Κυριακή οι New York Times.

Η φερόμενη σύμβαση, η οποία συνάφθηκε χωρίς διαγωνισμό και δεν εγκρίθηκε καν από τον ελεγκτή της πόλης, έκανε την DocGo να αλλάξει τις υπηρεσίες της και από εκεί που πραγματοποιούσε τεστ και εμβολιασμούς για τον Covid-19 στον δρόμο, ξεκίνησε να μεταφέρει αιτούντες άσυλο σε μικρές πόλεις, οι οποίες δεν είχαν τους πόρους για να διαχειριστούν εισροή, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι μετανάστες είπαν στους NYT ότι παραπλανήθηκαν με υποσχέσεις για άνετη διαμονή και άφθονη εργασία. Αντίθετα, είπαν, τους δόθηκαν πλαστές άδειες εργασίας και παραμονής, μερικές εκ των οποίων τυπωμένες σε ψεύτικο επιστολόχαρτο της Νέας Υόρκης. Όλες αυτές οι άδειες απορρίφθηκαν όταν προσπάθησαν να τις χρησιμοποιήσουν.

Παράλληλα, αξιωματούχοι στις πόλεις και κωμοπόλεις προορισμού -μεταξύ των οποίων το Όλμπανι, πρωτεύουσα της πολιτείας της Νέας Υόρκης- δήλωσαν ότι δεν τους δόθηκαν καν τα ονόματα των μεταναστών – πόσο μάλλον πληροφορίες που θα τους βοηθούσαν να τους συνδέσουν με τι υπηρεσίες αρωγής των μεταναστών. Αναφέρεται ότι η DocGo επικαλέστηκε τους νόμους περί ιατρικού απορρήτου για να δικαιολογήσει την άρνησή του να κοινοποιήσει τις πληροφορίες.

Στο Κόλονι, προάστιο του Όλμπανι, δύο λεωφορεία με μετανάστες έφτασαν στο ξενοδοχείο SureStay τον Μάιο, όπου και παρέμειναν για περισσότερες από τις 28 συνεχόμενες ημέρες που επιτρέπει ο νόμος. Τρία ακόμα λεωφορεία από τη Νέα Υόρκη έφτασαν στο ξενοδοχείο το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Στο SureStay, φρουροί ασφαλείας αναφέρεται πως απείλησαν ότι θα διώξουν τους μετανάστες από το «πρόγραμμα» εάν τους έπιαναν να μιλούν με δημοσιογράφους.

Οι πινακίδες που ήταν κολλημένες σε όλο το ξενοδοχείο προειδοποιούσαν τους μετανάστες σε τέσσερις γλώσσες ότι η σύλληψή τους να πίνουν, να καπνίζουν ή να εμπλέκονται σε «απειλητική συμπεριφορά» θα τους καθιστούσε ακατάλληλους για άσυλο.

Η DocGo αφαίρεσε τις πινακίδες όταν ρωτήθηκε από τους NYT, ισχυριζόμενη ότι δεν γνώριζε την ύπαρξή τους και οι αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρχε κανόνας που να απαγορεύει τις συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης.

Περισσότερες από τις μισές κομητείες της Νέας Υόρκης έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της εισροής μεταναστών από τον Μάιο που ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς ανακοίνωσε ότι η πόλη είχε περισσότερους μετανάστες από αυτούς που μπορούσε να αντέξει και άρχισε να τους μεταφέρει με λεωφορεία στα βόρεια. Η πόλη της Νέας Υόρκης αντιμετωπίζει πολλές αγωγές για το εν λόγω «πρόγραμμα».

Τον Ιούνιο, η πόλη άρχισε να νοικιάζει θρησκευτικές εγκαταστάσεις για τη στέγαση μεταναστών, αφού ένα σχέδιο να τους βάλει σε σχολικά γυμναστήρια συνάντησε αντίσταση από γονείς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Εκτροπή κίνησης οχημάτων επί της Αχαρνών, λόγω φωτιάς

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

Αναζητείται η 14χρονη Ισλάμ αλ Τζουμά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα