ΑΘΗΝΑ
19:31
|
05.05.2024
Η εκκένωση έρχεται μετά την επίθεση υποστηρικτών του στρατιωτικού πραξικοπήματος στη γαλλική πρεσβεία την Κυριακή 30/7.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γαλλία θα εκκενώσει Γάλλους και άλλους Ευρωπαίους υπηκόους από τον Νίγηρα από σήμερα Τρίτη, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών , λίγες μέρες μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό στη χώρα της δυτικής Αφρικής.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα που έφερε την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ -η έβδομη στρατιωτική ανάληψη της εξουσίας σε λιγότερο από τρία χρόνια στη Δυτική και Κεντρική Αφρική- έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλη την περιοχή.

Η Γαλλία, ως πρώην αποικιακή δύναμη, διατηρούσε στρατεύματα στην περιοχή εδώ και μια δεκαετία βοηθώντας στην καταπολέμηση μιας ισλαμιστικής εξέγερσης, αλλά είναι αρκετοί πια οι ντόπιοι που λένε ότι θέλουν ο πρώην αποικιακός ηγεμόνας να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις τους.

Την Κυριακή, υποστηρικτές του πραξικοπήματος έκαψαν γαλλικές σημαίες και επιτέθηκαν στη γαλλική πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, με αποτέλεσμα η αστυνομία να απαντήσει με δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών.

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στο Νιαμέι, τη βία κατά της πρεσβείας μας προχθές και το γεγονός ότι ο εναέριος χώρος είναι κλειστός και οι πολίτες μας δεν μπορούν να φύγουν με δικά τους μέσα, η Γαλλία προετοιμάζει την εκκένωση των πολιτών της και (άλλων) Ευρωπαίων πολιτών που θέλουν να φύγουν από τη χώρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η εκκένωση θα ξεκινήσει σήμερα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, υπάρχουν λίγο λιγότεροι από 1.200 Γάλλοι υπήκοοι στον Νίγηρα από το 2022.

Το πραξικόπημα έχει προκαλέσει μια ανησυχία για την ασφάλεια της περιοχής του Σαχέλ. Ο Νίγηρας είναι ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο, του ραδιενεργού μετάλλου που χρησιμοποιείται ευρέως για την πυρηνική ενέργεια και τη θεραπεία του καρκίνου.

Το περιφερειακό μπλοκ ECOWAS έχει επιβάλει κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της παύσης όλων των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και του δέσμευσης εθνικών περιουσιακών στοιχείων, και είπε ότι θα μπορούσε να επιτρέψει τη βία για την αποκατάσταση του Μπαζούμ, ο οποίος εξακολουθεί να είναι κλεισμένος στο παλάτι του.

Αλλά τα στρατιωτικά καθεστώτα της γειτονικής Μπουρκίνα Φάσο, του Μαλί και της Γουινέας εξέφρασαν τη στήριξή τους στους ηγέτες του πραξικοπήματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα