ΑΘΗΝΑ
05:44
|
14.05.2024
Σύμφωνα με τον καθηγητή Κουρέτα, αν δεν βρεθούν τα χρήματα για αποκατάσταση μετά τις πυρκαγιές, η δημόσια υγεία θα κινδυνεύσει με τις πρώτες βροχές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για τρομακτικές συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής με τις πρώτες βροχές, σε περίπτωση που δεν απομακρυνθεί εγκαίρως η καύσιμη ύλη από τις μεγάλες φωτιές στη Μαγνησία, προειδοποιεί επιστήμονας από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την ώρα που το Αστεροσκοπείο ενημερώνει ότι ήταν τέτοια η ένταση των εκρήξεων στην 111 Πτέρυγα Μάχης, που μία εξ αυτών προκάλεσε και σεισμό.

Συγκεκριμένα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, μία από τις εκρήξεις που έγινε στη Νέα Αγχίαλο στις 27 Ιουλίου, προκάλεσε σεισμό εντάσεως 1 βαθμού της κλίμακας Ρίχτερ.

«Σχετικά με την έκρηξη που συνέβη στις αποθήκες πυρομαχικών Καραμπά, κοντά στη Νέα Αγχίαλο, στις 27/7 στις 19:17 τοπική ώρα (16:17 UTC). Η έκρηξη καταγράφτηκε σαφώς από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου και του διεθνούς πειράματος AdriaArray. Ο κοντινότερος σταθμός που κατέγραψε καθαρά το γεγονός βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιομέτρων, ενώ ο μακρινότερος βρίσκεται σε απόσταση 112 χιλιομέτρων.

Με την ανάλυση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (Δρ. Χρήστος Ευαγγελίδης και Δρ. Μαρίνος Χαραλαμπάκης) των καταγραφών και τον εντοπισμό των αφίξεων των διαμηκών και εγκαρσίων κυμάτων, προσδιορίστηκε το επίκεντρο στην περιοχή της έκρηξης. Εάν θεωρήσουμε ότι η έκρηξη είναι ένας σεισμός επιφανείας, το τοπικό μέγεθος ML εκτιμάται σε περίπου ένα βαθμό της κλίμακας Ρίχτερ. Το συγκεκριμένο γεγονός έχει πλέον καταχωρηθεί στον κατάλογο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ως “accidental explosion” και θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως “ground truth” γεγονός για την βελτιστοποίηση και βαθμονόμηση σεισμολογικών μεθόδων».

Την ίδια ώρα, ο Δημήτρης Κουρέτας καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών-Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κάνει λόγο για τις τρομακτικές συνέπειες που μπορεί να έχει η μη έγκαιρη απομάκρυνση της καύσιμης ύλης από τον τόπο της μεγάλης φωτιάς στη Μαγνησία.

Το τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών μίλησε στην ΕΡΤ Βόλου, στηλίτευσε την έλλειψη των απαραίτητων εργαλείων και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής: 

Σε όλες τις χώρες, στις οποίες έχουν περάσει τέτοιες πυρκαγιές και τέτοιες φωτιές, το Νο1 πράγμα που κάνουνε, είναι να απομακρύνουν γρήγορα την καύσιμη ύλη, αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες μετρήσεις στο Πεδίο σε διάφορα σημεία, να γίνει μία χαρτογράφηση, ώστε ειδικά συνεργεία να ολοκληρώσουν το έργο της απομάκρυνσης. Πρέπει να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται γι’ αυτή τη δράση αποκατάστασης, η οποία θα πρέπει να γίνει σε πάχος περίπου 15 km, διότι αν αρχίσει να βρέχει, όλο αυτό το πράγμα, οι καρκινογόνες ουσίες που έχουν αφήσει πάνω στο χώμα στα καμμένα, θα πάνε στο νερό.

Οι ενέργειες αυτές οφείλουν να γίνουν μέσα στο επόμενο 15ημερο, αν δεν έπρεπε αυτή την στιγμή να έχουν ξεκινήσει, παίρνοντας δείγματα για να φτιαχτεί το μοντέλο. Υπάρχουν ειδικά εργαστήρια στην Ευρώπη που φτιάχνουν μοντέλα και είναι απαραίτητο να γίνει. Είμαστε Αφρική, είμαστε Κίνα της εποχής ΄80 στη μεθοδολογία. Οι σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες κάνουν αυτό που σας είπα. Να το ρωτήσετε αυτό σας παρακαλώ πολύ δημόσια. Ποιο το πρόγραμμα δράσης για την αποκατάσταση της απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης, που είναι γεμάτο καρκινογόνα και που θα πάει στα νερά.

Πώς θα γίνει; Θα μας το πούνε; Η Αντιπεριφερειάρχης(;) ο Περιφερειάρχης(;) η Αποκεντρωμένη(;) Δεν ξέρω ποιος έχει την ευθύνη. Αυτό που συνέβη στην Αγχίαλο είναι πρωτοφανές στην ιστορία. Θα γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες κάποια στιγμή. Αλλά το ζήτημα είναι τώρα τι γίνεται με τα μέτρα, ποια είναι η διαχείριση σε όλα τα επίπεδα με πρώτο και βασικότερο την προστασία της Δημόσιας Υγείας μέσα από δράσεις που συμβαίνουν ή που πρέπει να συμβούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής για τις κατολισθήσεις στη Σαντορίνη

Άγριες συνθήκες δουλειάς σε εργοστάσια που εφοδιάζουν την εταιρία Shein

Πέθανε ξαφνικά ο Ελβετός Αντικαγκελάριος

Πολωνοί αγρότες ξεκίνησαν απεργία πείνας στο κοινοβούλιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα