ΑΘΗΝΑ
07:27
|
27.04.2024
Δύο αεροπλάνα με Ευρωπαίους υπηκόους έχουν ήδη φτάσει στο Παρίσι και στη Ρώμη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα πρώτα στρατιωτικά αεροσκάφη που μετέφεραν κυρίως Ευρωπαίους υπηκόους από τον Νίγηρα προσγειώθηκαν στο Παρίσι και τη Ρώμη σήμερα 2/8. Η Γαλλία διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών από τον Νίγηρα λόγω του πραξικοπήματος και της γενικότερες έκρυθμης κατάστασης στη χώρα της Δυτικής Αφρικής θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες.

Η στρατιωτική χούντα ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ και την κυβέρνησή του στις 26 Ιουλίου με την έβδομη στρατιωτική κατάληψη της εξουσίας να λαμβάνει χώρα σε λιγότερο από τρία χρόνια στη Δυτική και Κεντρική Αφρική.

Με τον κίνδυνο να κλιμακωθεί η σύγκρουση, η Γαλλία, η πρώην αποικιακή δύναμη, η Ιταλία και η Ισπανία δήλωσαν ότι θα απομακρύνουν τους πολίτες αεροπορικώς.

Σύμφωνα με την Κατρίν Κολονά, περίπου 600 Γάλλοι έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν τον Νίγηρα, όπως και 400 πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Έχει προγραμματιστεί και τρίτη πτήση για την απομάκρυνση Ευρωπαίων από τον Νίγηρα, διευκρινίζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Επισημάνθηκε ότι θέλουμε η επιχείρηση εκκένωσης να ολοκληρωθεί εντός 24 ωρών. Αν είναι δυνατόν, μέχρι αύριο το μεσημέρι, υπογράμμισε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Σημείωσε ότι στο αεροδρόμιο του Παρισιού δεν θα βρεθούν στελέχη της γαλλικής κυβέρνησης, αλλά μόνο κλιμάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, αντιπροσωπεία του Ερυθρού Σταυρού και ένας σύλλογος για να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη προσωρινής φιλοξενίας.

Η Γαλλία αποφάσισε το πρωί να αρχίσει οργανωμένη επιχείρηση για την απομάκρυνση των υπηκόων της από τον Νίγηρα «δεδομένης της κατάστασης στη Νιαμέι», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επικαλούμενο «τις βιαιότητες που σημειώθηκαν προχθές εναντίον της πρεσβείας μας και το κλείσιμο του εναέριου χώρου, που στερεί από τους συμπατριώτες μας τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα με δικά τους μέσα».

Η πρώτη γαλλική πτήση αναχώρησε από τον Νίγηρα το απόγευμα της Τρίτης 1/8 και προσγειώθηκε στο Παρίσι νωρίς σήμερα με 262 επιβαίνοντες.

Στο αεροπλάνο, ένα Airbus A330, επιβαίνουν 262 άνθρωποι, ανάμεσά τους 12 μωρά, είπε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. «Σχεδόν όλοι οι επιβάτες είναι συμπατριώτες μας», διευκρίνισε και συμπλήρωσε ότι ταξιδεύουν επίσης ορισμένοι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ένα ιταλικό στρατιωτικό αεροπλάνο που μετέφερε 87 εκτοπισμένους από τον Νίγηρα έφτασε στη Ρώμη σήμερα Τετάρτη 2/8.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν περίπου 36 Ιταλοί, καθώς και 21 Αμερικανοί πολίτες, τέσσερις Βούλγαροι, δύο Αυστριακοί και ένας πολίτης από τη Βρετανία, τον Νίγηρα, την Ουγγαρία, τη Σενεγάλη και τη Νιγηρία, καθώς και στρατιωτικό προσωπικό.

Τα πρόσφατα πραξικοπήματα στην περιοχή εκδηλώθηκαν εν μέσω ενός μαζικότατου κύματος δυσαρέσκειας σε βάρος της πρώην αποικιακής δύναμης της Γαλλίας. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση Μακρόν αναγκάστηκε να δώσει εντολή απόσυρσης των στρατευμάτων της από το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν επίσης στρατεύματα στον Νίγηρα σε αποστολές. Δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση για εκκένωση των στρατευμάτων τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα