ΑΘΗΝΑ
05:57
|
02.05.2024
«Δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε ότι η Ουάσιγκτον έκανε ό,τι ήταν δυνατό για την προμήθεια ρωσικών λιπασμάτων» δήλωσε μεταξύ άλλων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε σήμερα την πρόθεση της Ρωσίας να επιστρέψει στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, εφόσον εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει και αφορούν τη βελτίωση των όρων για τις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

«Η Μόσχα είναι έτοιμη να επιστρέψει χωρίς καθυστέρηση στη συμφωνία σιτηρών. Αλλά αφότου εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, που επικαλείται το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία αποχώρησε στις 17 Ιουλίου από τη συμφωνία για τα σιτηρά που συνήφθη τον Ιούλιο του 2022, με τη συμβολή των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, προκειμένου να αποφευχθεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, επισημαίνονται ότι δεν τηρείται το μέρος της συμφωνίας που αφορά τη διευκόλυνση των εξαγωγών των ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων.

Ο Πεσκόφ επανέλαβε τη θέση που έχει διατυπώσει και στο παρελθόν το Κρεμλίνο, με αφορμή το σχόλιο της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, ότι οι  Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενημερωθεί πως η Ρωσία είναι έτοιμη να επιστρέψει στις συνομιλίες για μια συμφωνία που επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή των σιτηρών της Ουκρανίας από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά «δεν έχουμε δει ακόμη κανένα στοιχείο γι’ αυτό».

Ουκρανοί αξιωματούχοι δημοσίευσαν εικόνες από τις ζημιές σε κτίρια στο λιμάνι στο Izmail

Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ τόνισε χαρακτηριστικά, ότι εάν η Ρωσία θέλει να εξάγει τα λιπάσματά της στις παγκόσμιες αγορές και να κάνει αγροτικές συναλλαγές «θα πρέπει να επιστρέψει σε αυτήν τη συμφωνία». «Έχουμε δει ενδείξεις ότι μπορεί να ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στο τραπέζι το συζητήσεων. Επομένως, θα περιμένουμε να δούμε αν αυτό θα συμβεί πράγματι», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Τόμας-Γκρίνφιλντ πρόσθεσε ωστόσο ότι «ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ συνεχίζει τις προσπάθειές του για να επαναφέρει τους Ρώσους στη συμφωνία», σημειώνοντας ότι μέρος της συμφωνίας αυτής ήταν «να παρασχεθεί κάποια υποστήριξη για τη διάθεση των ρωσικών λιπασμάτων στις αγορές». «Εάν δεν συμμετέχουν στη συμφωνία, αυτό το μέρος της συμφωνίας δεν ισχύει πλέον», διευκρίνισε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Η συμφωνία, όπως αναφέρει το Reuters, επέτρεπε τις εξαγωγές ρωσικής αμμωνίας-κύριο συστατικό των νιτρικών λιπασμάτων-μέσω ενός αγωγού προς το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού. Αλλά ο αγωγός αυτών παρέμενε αδρανής από την έναρξη του πολέμου έως ότου υπέστη ζημιά τον Ιούνιο.

χάρτης

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε εν τω μεταξύ συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Βερσίνιν-ο οποίος είχε ηγηθεί των διαπραγματευτών της Μόσχας για τη σύναψη της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας-, πριν από μία εβδομάδα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για τα συστήματα τροφίμων που διεξήχθη στη Ρώμη, η οποία όμως δεν φαίνεται ότι επέφερε κάποιο αποτέλεσμα.

«Αν υπήρχε μια σημαντική εξέλιξη, νομίζω ότι θα την είχα μοιραστεί μαζί σας», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζάρικ.

Κλάους Γιοχάνις: Οι επιθέσεις της Ρωσίας είναι απαράδεκτες

Οι επιθέσεις της Ρωσίας κατά μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας στον Δούναβη, στην μεθόριο με την Ρουμανία, είναι απαράδεκτες, δήλωσε ο ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις.

«Είναι εγκλήματα που επηρεάζουν ακόμη περισσότερο την ικανότητα της Ουκρανίας να μεταφέρει προϊόντα διατροφής προς όσους τα έχουν ανάγκη στον κόσμο» σε συνεργασία με την γείτονα Ρουμανία, πρόσθεσε.

Η Ρουμανία, γειτονική της Ουκρανίας χώρα και μέλος του ΝΑΤΟ, βοηθά από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης την Ουκρανία στις εξαγωγές των σιτηρών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα