ΑΘΗΝΑ
20:50
|
23.06.2024
Η σεισμόπληκτη Τουρκία παραιτήθηκε και από την προεδρία της COP16 για τη βιοποικιλότητα. Οι COP για τη βιοποικιλότητα διεξάγονται κάθε δύο χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τουρκία παραιτήθηκε από τη διοργάνωση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα του 2024 (COP16), λόγω των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν τη χώρα, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Η Άγκυρα αποφάσισε να παραιτηθεί «από τη φιλοξενία και την προεδρία» αυτής της σημαντικής συνόδου, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου, ανέφερε η γραμματεία της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιολογική Ποικιλότητα (CDB) σε επιστολή της προς τις συμβαλλόμενες χώρες, που φέρει ημερομηνία 31 Ιουλίου.

Η CDB κάλεσε όσες χώρες επιθυμούν να φιλοξενήσουν τη σύνοδο κατά τις ίδιες ημερομηνίες (21 Οκτωβρίου-1η Νοεμβρίου 2024) ή σε άλλες κοντινές ημερομηνίες, να το δηλώσουν «το συντομότερο δυνατόν».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος του Καναδά ανέφερε ότι κάποιες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την Τουρκία. Η Γαλλία δεν μπορεί να είναι υποψήφια γιατί το πρόγραμμά της είναι επιβαρυμένο του χρόνου, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2025, ανέφερε το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης.

Οι COP για τη βιοποικιλότητα διεξάγονται κάθε δύο χρόνια, σε αντίθεση με τις COP για το κλίμα, που γίνονται κάθε χρόνο. Η προηγούμενη, που επρόκειτο αρχικά να φιλοξενηθεί στην Κίνα το 2020, αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας της Covid-19 και τελικά έγινε τον Δεκέμβριο του 2022 στο Μόντρεαλ.

Η σύνοδος εκείνη κατέληξε σε μια ιστορική συμφωνία, καθώς οι χώρες συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη με στόχο να προστατευθεί το 30% του πλανήτη μέχρι το 2030.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η αρχηγός της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας προειδοποιεί την Πολωνία για τα σύνορα

41 πυρκαγιές σε 24 ώρες

Από την «trash-tv», στην «trash-ζωή»

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προωθεί το πελατειακό μοντέλο και την κομματοκρατία στην δημόσια διοίκηση»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα