ΑΘΗΝΑ
04:00
|
06.05.2024
Έξι μήνες μετά την έκθεση που εκτιμά ότι ιερείς και εκκλησιαστικό προσωπικό κακοποίησαν τουλάχιστον 4.815 παιδιά από το 1950.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνάντηση με 12 θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς, είχε χθες Τετάρτη, ο Πάπας Φραγκίσκος στην πρεσβεία του Βατικανού στη Λισαβόνα, έξι μήνες μετά το τεράστιο σκάνδαλο για την Καθολική Εκκλησία που συγκλόνισε τη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, όταν ομάδα εμπειρογνωμόνων που προσλήφθηκε από την πορτογαλική εκκλησία ανέφερε, τον Φεβρουάριο, ότι ιερείς και άλλο εκκλησιαστικό προσωπικό εκτιμάται πως κακοποίησαν τουλάχιστον 4.815 αγόρια και κορίτσια από το 1950.

Νωρίτερα, ο ποντίφικας, που πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στην Πορτογαλία, με αφορμή το πρώτο φεστιβάλ νέων της Καθολικής Εκκλησίας μετά την πανδημία, προέτρεψε τους ιερείς «να ακούσουν την κραυγή οδύνης των θυμάτων» σεξουαλικής κακοποίησης.

Μιλώντας στη μητρική του ισπανική γλώσσα, ο Φραγκίσκος αναγνώρισε ότι πολλοί κληρικοί και μοναχές σε χώρες με κάποτε ακμάζουσες ενορίες παραπονούνται πως οι πιστοί αποσπώνται όλο και περισσότερο από το σώμα της Εκκλησίας.

«Συχνά τονίζεται η απογοήτευση και ο θυμός με τον οποίο αρκετοί άνθρωποι βλέπουν την Εκκλησία, μερικές φορές λόγω της κακής μας μαρτυρίας και των σκανδάλων που έχουν στιγματίσει το πρόσωπό της και μας καλούν σε μια ταπεινή και συνεχή κάθαρση, προβάλλοντας την αγωνιώδη κραυγή των θυμάτων θύματα, τα οποία πρέπει πάντα να γίνονται αποδεκτά και να ακούγονται», είπε.

Ο επίσκοπος Χοσέ Ορνέλας, επικεφαλής της διάσκεψης των Πορτογάλων επισκόπων, υποσχέθηκε σε ομιλία του, νωρίτερα την Τετάρτη, να αφιερώσει «ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία της ευημερίας των παιδιών και την προστασία τους από κάθε είδους κακοποίηση».

Η Πορτογαλική Καθολική Εκκλησία υποσχέθηκε επίσης τον Μάρτιο να χτίσει ένα μνημείο για τα θύματα που θα παρουσιαζόταν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, αλλά οι διοργανωτές ακύρωσαν το σχέδιο πριν από μερικές εβδομάδες.

Στη θέση του, οι συνήγοροι των θυμάτων ξεκίνησαν μια εκστρατεία με τίτλο «Αυτό είναι το μνημόσυνό μας». Ώρες πριν φτάσει ο Πάπας, έβαλαν μια πινακίδα στο κέντρο της Λισαβόνας που έγραφε «4.800+ παιδιά κακοποιήθηκαν από την Καθολική Εκκλησία στην Πορτογαλία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα