ΑΘΗΝΑ
01:37
|
28.04.2024
Ο κ. Κικίλιας τόνισε, ότι αυστηροποιείται το νομοθετικό πλαίσιο για τους εμπρησμούς από αμέλεια με αυστηρότερες ποινές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λίγο μετά τις 11 το πρωί πέρασε το κατώφλι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, για την προγραμματισμένη του συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των δυο Υπουργών, υπήρξε η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για το αδίκημα του εμπρησμού, που τιμωρείται ως πλημμέλημα (εμπρησμός από αμέλεια) αλλά και η σημαντική αύξηση των διοικητικών προστίμων, που επιβάλλονται σε όσους καταδικαζόμασταν για εμπρησμό από πρόθεση, με σκοπό την αυστηρότερη τιμωρία των εμπρηστών, αλλά κυρίως της προστασίας του κοινωνικού συνόλου, μέσω της αποτροπής επίδοξων εμπρηστών.

Ο Βασίλης Κικίλιας είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του, νομοθετική ρύθμιση που θα αυστηροποιεί τις διοικητικές ποινές για εμπρησμό από πρόθεση, εξισώνοντάς τες με τις αντίστοιχες που προβλέπονται για την κακοποίηση των ζώων. Ποινές που σε αυτή την περίπτωση φτάνουν τις 30.000 ευρώ.

Αυστηροποιείται η αναστολή

Από πλευράς του ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την κατακόρυφη αύξηση των χρηματικών προστίμων για τους εμπρηστές από πρόθεση. Τα πρόστιμα, ανάλογα με την πράξη και τις συνέπειες αυτής, θα κυμαίνονται από 20.000 έως 30.000 ευρώ.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδη μαζί με τον Υφυπουργό, Ιωάννη Μπούγα, ανακοίνωσαν την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον εμπρησμό από αμέλεια, αδίκημα που τιμωρείται ως πλημμέλημα (έως 5 έτη φυλάκιση).

Σύμφωνα με τις προθέσεις του Υπουργείου, για ποινές από 1 έτος και πάνω οι καταδικασμένοι, θα εκτιμούν την ποινή τους, θα μπαίνουν στη φυλακή ή διαφορετικά θα υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για μερική έκτιση της ποινής και μετατροπή της υπόλοιπης σε χρηματική, ακόμα και σε κοινωνική εργασία. Στο «κάδρο» της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσυνης μπήκαν και οι αυστηρότερες προϋποθέσεις για χορήγηση αναστολής στον καταδικασμένο έως την εκδίκαση του Εφετείου του, ακόμα και στην περίπτωση καταδίκης για εμπρησμό από αμέλεια.

Όπως σημείωσε ο κ. Φλωρίδης στο πλαίσιο της αναθεώρησης διατάξεων του Ποινικού Κώδικα «θα επιδιώξουμε να υποχωρήσει το αίσθημα ατιμωρησίας. Οι ποινές θα εκτίονται. Όποιος σκέφτεται μετά τις αλλαγές να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά».

Όπως τόνισαν οι δυο Υπουργοί, οι αλλαγές στο κομμάτι των διοικητικών προστίμων θα προωθηθούν άμεσα από τα συναρμόδια Υπουργεία, Πολιτικής Προστασίας και Οικονομικών, ενώ οι νομοθετικές αλλαγές για την αυστηροποίηση των διατάξεων του εμπρησμού, αναμένονται με την επαναλειτουργία της Βουλής, το Σεπτέμβριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα