ΑΘΗΝΑ
18:48
|
01.05.2024
Το πρόβλημα πίσω από το οικονομικό αίτημα των Χιλιανών εκπαιδευτικών έχει τις ρίζες του στη δικτατορία του Πινοσέτ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ομοσπονδία των δασκάλων της Χιλής δήλωσε χθες ότι η 48ωρη απεργία που καλέστηκε σημείωσε συμμετοχή της τάξης του 90% κατά την πρώτη ημέρα της.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των Χιλιανών εκπαιδευτικών κλιμακώνονται. Πριν από τις χειμερινές διακοπές στη Χιλή, πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία. Σήμερα είναι η δεύτερη μέρα της νέας 48ωρης απεργίας με την οποία οι εκπαιδευτικοί διατρανώνουν την αντίθεσή τους στην αντιπρόταση της κυβέρνησης επί των οκτώ αιτημάτων τους.

Μεταξύ των αιτημάτων τους είναι η καταβολή των επιδομάτων καθυστερημένης συνταξιοδότησης, η δημιουργία καλύτερων συνθηκών εργασίας και η αντιμετώπιση της μαθητικής βίας στα σχολεία.

Οι δάσκαλοι διεκδικούν την αποκατάσταση του «ιστορικού χρέους», δηλαδή της ζημιάς που υπέστησαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί του δημόσιου τομέα, όταν η εκπαίδευση πέρασε από την κεντρική κυβέρνηση στους δήμους κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ και οι μισθοί των εκπαιδευτικών δεν αναπροσαρμόστηκαν όπως ορίζει ο νόμος, με αποτέλεσμα να μειωθεί το ποσό των συντάξεων που έλαβαν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν κατά τα επόμενα έτη.

Ο Πρόεδρος Γκάμπριελ Μπόριτς είχε προεκλογικά υποσχεθεί ότι να επιλύσει το ζήτημα αυτού του χρέους.

Οι εκπαιδευτικοί κάλεσαν τον υπουργό Παιδείας, Μάρκο Αντόνιο Αβίλα, ο οποίος έχει υπάρξει δάσκαλος και συμμετάσχει σε διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών, να δηλώσει ειλικρινά τη θέση του για τα αιτήματα.

Παράλληλα, αναμένεται να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα