Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να αναπτύξει στρατιώτες σε πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια που διασχίζουν τον Κόλπο, με την προσδοκία πως αυτό θα σημάνει την αποτροπή συλλήψεων πλοίων του είδους από το Ιράν, δήλωσε χθες ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος.
«Λαμβάνονται μέτρα (…) για να χρησιμοποιηθούν ομάδες ασφαλείας αποτελούμενες από πεζοναύτες και μέλη του πολεμικού ναυτικού πάνω σε εμπορικά πετρελαιοφόρα πλοία που διέρχονται από το ή κοντά στο στενό του Ορμούζ, ώστε να ενισχυθεί η υπεράσπιση αυτών των ευάλωτων σκαφών», εξήγησε η πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Για να προχωρήσει το σχέδιο απαιτείται να υπάρξουν προσκλήσεις, αφού τα τάνκερ είναι ιδιωτικά, πάντως «προετοιμαζόμαστε να το κάνουμε, αν συναφθούν οριστικές συμφωνίες», συνέχισε ο αξιωματούχος.
Ερωτηθείς εάν η ανάπτυξη στρατιωτικών θα μπορούσε να οδηγήσει στο ξέσπασμα συγκρούσεων ανάμεσα στις αμερικανικές και στις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, ο αξιωματούχος είπε πως αυτό εναπόκειται στην Τεχεράνη.
«Δεν θα πρέπει να υπάρξει καμιά αλληλεπίδραση αν το Ιράν σεβαστεί τους κανόνες και τηρήσει το διεθνές δίκαιο», είπε. «Αν επιτεθούν και έχουμε δυνάμεις πάνω σε πλοίο, θα ανταποδώσουμε», διεμήνυσε.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, ο Πατ Ράιντερ, και αυτός του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κίρμπι, αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες για το νέο μέτρο.
Περίπου το 20% του πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης σε παγκόσμια κλίμακα διέρχεται από το στενό του Ορμούζ.
«Έχουμε δει απειλές από πλευράς του Ιράν που επηρεάζουν αυτή τη διέλευση στρατηγικής σημασίας», είπε ο Κίρμπι.
Το νέο επίπεδο προστασίας θα προστεθεί στην ανάπτυξη, που ανακοινώθηκε στα μέσα Ιουλίου από το αμερικανικό Πεντάγωνο, πολεμικού πλοίου και μαχητικών F-35 και F-16 στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, οι αρχές του Ιράν έχουν συλλάβει ή αποπειραθεί να συλλάβουν σχεδόν 20 πλοία υπό διάφορες σημαίες στην περιοχή τα τελευταία δυο χρόνια.
Το αμερικανικό ΠΝ ανέφερε στις αρχές του Ιουλίου πως εμπόδισε τη σύλληψη από το Ιράν δυο πετρελαιοφόρων στα διεθνή ύδατα, ανοικτά του Ομάν.
Τα συμβάντα αυτής της φύσης έχουν πολλαπλασιαστεί στα ύδατα του Κόλπου από το 2018, όταν οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας -επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, ή ΚΟΣΔ-, επέβαλαν εκ νέου και επαύξησαν τις κυρώσεις τους σε βάρος της Τεχεράνης, βάζοντας στο στόχαστρο πάνω απ’ όλα τον πετρελαϊκό τομέα.
Επισημαίνεται παράλληλα πως στα τέλη Μαΐου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν την παύση της συμμετοχής τους στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Συμμαχία Θαλάσσιας Ασφάλειας της Μέσης Ανατολής.
Μετά την ανακοίνωση των ΗΑΕ, ο Διοικητής του Ιρανικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, αποκάλυψε ότι το ναυτικό του Ιράν και οι παρακείμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, του Κατάρ, του Μπαχρέιν, της Ινδίας και του Ιράκ, θα δημιουργήσουν έναν νέο ναυτικό συνασπισμό στο εγγύς μέλλον.
Ο Ιρανί τόνισε ότι σχεδόν όλες οι χώρες στην περιοχή του Βόρειου Ινδικού Ωκεανού έχουν συμφωνήσει να σταθούν στο πλευρό του Ιράν και να καταβάλουν εντατικές προσπάθειες για την εδραίωση της ασφάλειας.