ΑΘΗΝΑ
15:57
|
01.05.2024
Ήττα του Κιέβου, χαρακτηρίζουν αναλυτές, το ότι τέθηκε στο τραπέζι άλλη πρόταση εκτός από εκείνη των 10 σημείων του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι συμμετέχοντες στις διαβουλεύσεις για την Ουκρανία, που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Σαουδική Αραβία, συζήτησαν ένα ακόμα ειρηνευτικό σχέδιο, εκτός από εκείνο των 10 σημείων που έχει κατατεθεί από το Κίεβο και δεν έχει βρει έως τώρα μεγάλη στήριξη, πέρα από τους συμμάχους του Κιέβου καθώς περιλαμβάνει την πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, κάτι που δεν αποδέχεται η Μόσχα.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων DPA, σήμερα Κυριακή, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το νέο σχέδιο παρουσιάστηκε από τη διοργανώτρια χώρα –τη Σαουδική Αραβία, και μια σειρά από άλλες χώρες και προβλέπει διατήρηση της ακεραιότητας της Ουκρανίας, κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου, έναρξη συνομιλιών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Η συζήτηση ενός νέου σχεδίου εκτιμάται από διεθνείς αναλυτές ως ήττα του καθεστώτος του Κιέβου, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε πως στο τραπέζι θα τεθεί μόνο το πρόγραμμα 10 σημείων του Ζελένσκι. Η εξέλιξη, σύμφωνα με πολλούς θεωρείται ενδεικτική της πίεσης που αναμένεται να δεχθεί η Ουκρανία το επόμενο διάστημα για να αποδεχθεί κάποιο συμβιβασμό – κυρίως στο εδαφικό – καθώς τα αποτελέσματα της αντεπίθεσης κάθε άλλο παρά ικανοποιούν τη Δύση.

Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες οι συμμετέχοντες στη συνάντηση δεν σκοπεύουν να προβούν σε κοινή δήλωση καθώς οι διήμερες συνομιλίες, χαρακτηρίζουνται απλά ως «ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων σχετικά με τη δυνατότητα τερματισμού του πολέμου».

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση, που πραγματοποιείται στην Τζέντα, συμμετείχαν αντιπρόσωποι από περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ινδίας, της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νότιας Αφρικής και χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν χώρες, όπως το Μεξικό, που αρνήθηκαν την πρόσκληση στη συνάντηση, που από τη Μόσχα χαρακτηρίστε αρχικά ως προσπάθεια να αποσπασθεί η συναίνεση του παγκόσμιου Νότου σε μια λύση του Ουκρανικού που δεν θα συμπεριλαμβάνει τα ρωσικά ζωτικά συμφέροντα.

Η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί, όμως όπως αναφέρει το DPA, η Μόσχα ενημερώθηκε σχετικά με τις συζητήσεις από την Σαουδαραβική διπλωματία. Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε στο TASS ότι η Ρωσία θα συζητήσει το αποτέλεσμα της συνάντησης της Τζέντα με τους εταίρους της των χωρών της ομάδας BRICS που συμμετείχαν σε αυτήν.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα παρακολουθεί την ειρηνευτική συνάντηση για την Ουκρανία στη Σαουδική Αραβία, αλλά οι στόχοι της δεν έχουν γίνει ακόμη κατανοητοί.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η συνάντηση στη Σαουδική Αραβία δεν θα είναι άχρηστη, εάν συμβάλει «ώστε η Δύση να συνειδητοποιήσει ότι το λεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι αδιέξοδο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα