ΑΘΗΝΑ
21:00
|
07.05.2024
Το Κόμμα του Κογκρέσου φιλοδοξεί, μέσα από τη συμμαχία με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, να ανατρέψει τον Ναρέντρα Μόντι στις εκλογές του επόμενου Μαΐου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κοινοβούλιο της Ινδίας αποκατέστησε την βουλευτική ιδιότητα του πρώην ηγέτη του βασικού αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Κογκρέσου, Ραχούλ Γκάντι, μετά την αναστολή της καταδίκης του από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Ο Γκάντι, του οποίου ο πατέρας, η γιαγιά και ο προπάππος του ήταν πρωθυπουργοί, καταδικάστηκε στα τέλη Μαρτίου μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που κατέθεσε εναντίον του βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Bharatiya Janata (BJP) για σχόλια του 2019 που θεωρήθηκαν προσβλητικά για τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

«Γιατί όλοι οι κλέφτες έχουν το επίθετο Μόντι;» είχε αναρωτηθεί ο 53χρονος Γκάντι, αναφερόμενος στη συνέχεια σε τρεις γνωστούς και άσχετους μεταξύ τους Μόντι: έναν φυγόδικο Ινδό μεγιστάνα, ένα στέλεχος του κρίκετ και τον πρωθυπουργό. Την μήνυση εναντίον του κατέθεσε ο Πουρνές Μόντι, βουλευτής του BJP στην πολιτεία Γκουτζαράτ, αλλά δεν έχει σχέση με τον πρωθυπουργό.

Μετά την καταδίκη του, ο Γκάντι έχασε τη βουλευτική του έδρα και καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

Η καταδίκη και η παύση του Γκάντι από το κοινοβούλιο είχαν καταδικαστεί ευρέως από τους αντιπάλους του Μόντι ως μια ακόμα επίθεση κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου, από μια κυβέρνηση που επιδιώκει να συντρίψει τη διαφωνία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την καταδίκη, επιτρέποντας στον Γκάντι να επιστρέψει στο κοινοβούλιο και να συμμετέχει στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο Μάιο και στις οποίες το Κόμμα του Κογκρέσου φιλοδοξεί μέσα από τη συμμαχία με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, να ανατρέψει τον Ναρέντρα Μόντι.

Η επανένταξή του Γκάντι ως μέλος του κοινοβουλίου είναι πιθανό να ενισχύσει, επίσης, την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να στριμώξει την κυβέρνηση του Μόντι ενόψει της πρότασης μομφής που θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα, σχετικά με τη θανατηφόρα εθνοτική βία που συνταράσσει τη βορειοανατολική πολιτεία Μανιπούρ της Ινδίας εδώ και περισσότερους από τρεις μήνες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα