ΑΘΗΝΑ
17:31
|
18.05.2024
Σε μια ακόμα προσπάθεια να διαγράψουν το Σοβιετικό τους παρελθόν, οι ουκρανικές αρχές παρενέβησαν στο μεγαλειώδες άγαλμα τοποθετώντας την τρίαινα στη θέση του σδυροδρέπανου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ακόμα ένα μνημείο από τη Σοβιετική εποχή τροποποιήθηκε από την Ουκρανική κυβέρνηση, αυτή τη φορά το ορόσημο μνημείο της «Μητέρας Πατρίδας» στο Κίεβο, το οποίο πρόσφατα μετονομάστηκε ως «Μητέρας Ουκρανία».

Το πανύψηλο άγαλμα της «Μητέρας Πατρίδας» στο Κίεβο έχασε το σύμβολο του σφυροδρέπανου την Κυριακή καθώς οι αξιωματούχοι αντικατέστησαν το έμβλημα της σοβιετικής εποχής με το έμβλημα της τρίαινας της χώρας.

Η κίνηση είναι μέρος μιας ευρύτερης αλλαγής για την ανάκτηση της πολιτιστικής ταυτότητας της Ουκρανίας από το κομμουνιστικό παρελθόν εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Το μνημείο ανεγέρθηκε το 1981 ως μέρος ενός μεγαλύτερου συγκροτήματος που στεγάζει το εθνικό μουσείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με το μνημείο της Μητέρας Πατρίδας μήκους 61 μέτρων να βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Ντνίπρο στο Κίεβο, στραμμένο προς τα ανατολικά, δηλαδή προς τη Μόσχα.

Απεικονίζει μια ατρόμητη γυναίκα πολεμίστρια, η οποία κρατά ψηλά ένα σπαθί και μια ασπίδα στην οποία μέχρι πρόσφατα υπήρχε το σφυροδρέπανο, το σύμβολο της ΕΣΣΔ.

Τώρα, όμως, αντί για το έμβλημα του σφυροδρέπανου, η ασπίδα απεικονίζει το ουκρανικό τριζούμπ, την τρίαινα που υιοθετήθηκε ως οικόσημο της ανεξάρτητης Ουκρανίας στις 19 Φεβρουαρίου 1992.

Οι εργάτες άρχισαν να αφαιρούν το παλιό έμβλημα στα τέλη Ιουλίου, αλλά οι κακές καιρικές συνθήκες και οι συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές καθυστέρησαν την εργασία. Το ολοκληρωμένο γλυπτό θα παρουσιαστεί επίσημα στις 24 Αυγούστουημέρα ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Η τροποποίηση συμπίπτει επίσης με ένα νέο όνομα για το άγαλμα, το οποίο προηγουμένως ήταν γνωστό ως Μνημείο της Πατρίδας όταν η Ουκρανία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι παρεμβάσεις στα μνημεία και στα έργα τέχνης αποτελούν μόνο ένα μέρος μιας μακρόχρονης προσπάθειας στην Ουκρανία να διαγράψει τα υπολείμματα της σοβιετικής και ρωσικής επιρροής από τους δημόσιους χώρους της – συχνά αφαιρώντας μνημεία και μετονομάζοντας δρόμους για να τιμηθούν Ουκρανούς καλλιτέχνες, ποιητές και στρατιώτες αντί για Ρώσους πολιτιστικούς παράγοντες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Τουλάχιστον 50 νεκροί από πλημμύρες στο Αφγανιστάν

Η Τυνησία λέει ότι 23 μετανάστες αγνοούνται μετά την αναχώρηση τους με βάρκα για την Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα