ΑΘΗΝΑ
06:21
|
04.05.2024
Εντείνεται η προσπάθεια της Άγκυρας να αναβιώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να επισκεφθεί την Τουρκία στα τέλη αυτού του μήνα, ανέφεραν τουρκικά ΜΜΕ, σήμερα Δευτέρα, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να αναβιώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει, σήμερα Δευτέρα, υπό την προεδρία του Ερντογάν, προκειμένου να συζητήσει «την πιθανή επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία στα τέλη αυτού του μήνα», ανέφερε, συγκεκριμένα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hürriyet .

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Ρώσου προέδρου και του Τούρκου ομόλογού του θα περιλαμβάνει επίσης θέματα διμερών σχέσεων, ενώ στο τραπέζι θα τεθούν και οι σχέσεις Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας αλλά και η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Τουρκία τον Αύγουστο, για να συζητήσει την παράταση της συμφωνίας που επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει γεωργικά προϊόντα μέσω της Μαύρης Θάλασσας, η οποία έληξε τον περασμένο μήνα μετά την μονομερή αποχώρηση της Ρωσίας.

Το ταξίδι του Ρώσου προέδρου στην Τουρκία επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο ηγέτες στις 2 Αυγούστου, χωρίς όμως τότε να οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η Άγκυρα θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης και την αποκατάσταση της Πρωτοβουλίας για τα Σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε, από την πλευρά του και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει επίμονα να προωθεί πρωτοβουλίες με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Θα καταβάλει επίσης προσπάθειες για την αποκατάσταση της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και θα τηρήσει αυστηρά τη Σύμβαση του Μοντρέ», δήλωσε ο Φιντάν κατά τη διάρκεια της τελετής της ετήσιας διάσκεψης των Τούρκων πρεσβευτών, με θέμα «Η τουρκική εξωτερική πολιτική στον αιώνα της Τουρκίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα