ΑΘΗΝΑ
05:21
|
04.05.2024
Τέσσερα άτομα που διασώθηκαν ανέφεραν ότι έπεσαν σε καταιγίδα και το σκάφος άρχισε να βάζει νερά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι εκφράζονται φόβοι ότι έχασαν τη ζωή τους μετά τη βύθιση ενός σκάφους με μετανάστες, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, στα ανοιχτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, στην κεντρική Μεσόγειο, σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης.

Τέσσερις επιζώντες που διασώθηκαν το πρωί από μαλτέζικο φορτηγό ανέφεραν ότι το σκάφος που είχε ξεκινήσει από το Σφαξ της Τυνησίας μετέφερε 45 επιβάτες, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, άρχισε να βάζει νερά όταν έπεσε σε καταιγίδα και στη συνέχεια βυθίστηκε.

Η νέα τραγωδία έρχεται να προστεθεί σε εκείνη της Κυριακής, όταν ανασύρθηκαν από την ιταλική ακτοφυλακή τα πτώματα μιας γυναίκας και ενός μικρού παιδιού μετά από δύο ναυάγια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και πάλι ανοιχτά της Λαμπεντούζα. 57 μετανάστες διασώθηκαν και περισσότεροι από 30 παραμένουν αγνοούμενοι.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, περισσότεροι από 78.000 άνθρωποι έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης στην Ιταλία, από την αρχή του έτους – υπερδιπλάσιοι από τις αφίξεις κατά την ίδια περίοδο το 2022.

Η συντριπτική πλειονότητα – 42.719 – είχε ξεκινήσει από την Τυνησία, η οποία έχει ξεπεράσει τη Λιβύη ως κύριο κόμβο αναχώρησης μεταναστών, και όπου η Ε.Ε. υπέγραψε τον περασμένο μήνα συμφωνία 1 δισ. ευρώ  για να βοηθήσει στον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, της οποίας η ακροδεξιά κυβέρνηση έχει επιβάλει σκληρά περιοριστικά μέτρα κατά των πλοίων διάσωσης των ΜΚΟ, ήταν βασικός πρωταγωνιστής της συμφωνίας.

Πρόσφατα, η Τυνησία κατηγορήθηκε ότι μετέφερε εκατοντάδες Αφρικανούς μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική σε μια έρημη περιοχή κατά μήκος των συνόρων με τη Λιβύη.

Οι Λιβυοί συνοριοφύλακες και οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια δήλωσαν ότι διέσωσαν δεκάδες μετανάστες που είπαν ότι είχαν αφεθεί στην έρημο από τις τυνησιακές αρχές χωρίς νερό, τροφή ή καταφύγιο, με πολλούς να πεθαίνουν στην υπερβολική ζέστη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα