ΑΘΗΝΑ
15:29
|
03.05.2024
Παραβίαση του εναέριου χώρου του Νίγηρα από γαλλικό στρατιωτικό αεροσκάφος κατήγγειλαν οι πραξικοπηματίες στο Νίγηρα. Η Γαλλία το αρνείται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την παραβίαση του εθνικού εναέριου του Νίγηρα από γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη σήμερα, 8 Αυγούστου 2023, μετά τις 6.30 το πρωί, και επιτέθηκε σε δυνάμεις της Προεδρικής Φρουράς κατήγγειλε εκπρόσωπος των πραξικοπηματιών που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ στις 26 Ιουλίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA NOVOSTI που επικαλείται τον εκπρόσωπο του «Εθνικού Συμβουλίου για την Άμυνα της Πατρίδας», Αμάντου Αμπντραμάν, θέσεις της Προεδρικής Φρουράς του Νίγηρα «έγιναν στόχος επίθεσης».

Όπως ανέφερε οι γαλλικές δυνάμεις «απελευθέρωσαν μονομερώς τους κρατούμενους τρομοκράτες» για να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης κατά του Νίγηρα και απογείωσαν ένα στρατιωτικό αεροσκάφος από την πρωτεύουσα του Τσαντ, Ντζαμένα, που «διέκοψε σκόπιμα κάθε επαφή με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας αφού εισήλθε στον εναέριο χώρο μας».

Οι δυνάμεις της Προεδρικής Φρουράς φέρεται πως απέφυγαν να κάνουν χρήση πυρός προτιμώντας να ανεβάσουν το επίπεδο συναγερμού και επαγρύπνησης σε όλη τη χώρα.

Ανακοινώθηκε μάλιστα πως η συγκρότηση ομάδων επαγρύπνησης από εθελοντές ώστε να περιπολούν στους δρόμους της πρωτεύουσας, Νιαμέι, και να αναφέρουν πιθανές «ύποπτες κινήσεις» στον στρατό.

Αύριο, 10 Αυγούστου, συναντώνται εκτάκτως στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, ηγέτες χωρών της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) για να εκτιμήσουν την κατάσταση στο Νίγηρα συζητώντας το (πολύ δύσκολο) ενδεχόμενο εξεύρεσης διπλωματικής λύσης και μία πιθανή (όσο και ριψοκίνδυνη) στρατιωτική επέμβαση στο Νίγηρα.

Η αντίδραση στο Παρίσι

Κληθείσα να σχολιάσει τις καταγγελίες του Νίγηρα για παραβίαση του εναέριου χώρου της από γαλλικό αεροσκάφος, η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε τις κατηγορίες, διαβεβαιώνοντας πως «δεν απελευθέρωσε τρομοκράτες».

Πηγές προσκείμενες στη γαλλική κυβέρνηση που επικαλέστηκε σε ρεπορτάζ το γαλλικό δίκτυο France24  μετέδωσε πως οι Γάλλοι όντως πέταξαν αεροπλάνο τους στον εναέριο χώρο του Νίγηρα, υποστηρίζοντας πως αυτό το έκαναν «σε συμφωνία με τον στρατό των Νιγήριων». Αρνήθηκαν δε κατηγορηματικά πως απελευθέρωσαν τρομοκράτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Πράσινο φως» στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος

Τροχαίο δυστύχημα στη Βούλα: Από δύο μηχανές παρασύρθηκε η ηλικιωμένη

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα