ΑΘΗΝΑ
04:54
|
05.05.2024
Εκφράζονται φόβοι για αύξηση του αριθμού των νεκρών, καθώς κάηκε, σχεδόν ολοσχερώς, η ιστορική πόλη Λαχέινα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 36 νεκροί, είναι ο έως τώρα απολογισμός των καταστροφικών πυρκαγιών που διαδέχθηκαν τους τυφώνες των προηγούμενων ήμερων στη Χαβάη, με το νησιωτικό σύμπλεγμα να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα 36 θύματα έχουν εντοπιστεί στην ιστορική πόλη Λαχέινα, η οποία υπέστη τεράστιο πλήγμα, με τον Μπράιαν Σατς, Αμερικανό γερουσιαστή από την πολιτεία, να γράφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι «σχεδόν ολοσχερώς καμένη».

Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστη το νησί Μάουι, όπου τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ρίτσαρντ Μπίσεν. Σπίτια και καταστήματα έγιναν παρανάλωμα του πυρός, ενώ τουρίστες και κάτοικοι έτρεξαν στη θάλασσα για να σωθούν. «Άνθρωποι πηδούν στο νερό για να γλιτώσουν από τις φλόγες» είπε ο στρατηγός Κένεθ Χάρα στο δίκτυο Hawaii News Now.

Ήδη από το βράδυ της Τετάρτης (09/08) έγινε γνωστό ότι ο Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή να κινητοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι ομοσπονδιακοί πόροι, προσθέτοντας πως το υπουργείο Μεταφορών εργάζεται σε συντονισμό με αεροπορικές εταιρείες για την εσπευσμένη απομάκρυνση τουριστών από το νησί Μάουι.

Εντωμεταξύ η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται, με τα εναέρια μέσα να επιχειρούν με καθυστέρηση και δυσκολία, καθώς στην περιοχή έπνεαν χθες, ισχυροί άνεμοι με ταχύτητα έως και 85 μίλια/ώρα

«Μοιάζει σαν κάτι βγαλμένο από ταινία, πολεμική ταινία», είπε η Λόβιτ στο Hawaii News Now.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι ακόμα δύσκολο να προσδιοριστεί η πραγματική έκταση της ζημιάς στο Μάουι και έχουν προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί από το Μάουι, ενώ συγγενείς ανθρώπων που ζουν στη Λάχαινα εξακολουθούν να ανησυχούν για μέλη των οικογενειών τους που αγνοούνται.

«Ακόμα δεν ξέρω πού είναι ο μικρός μου αδερφός, ούτε ο πατριός μου», είπε η Λόρενς στο Hawaii News Now.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Πακιστάν καταγράφει τον «πιο βροχερό Απρίλιο» εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα