ΑΘΗΝΑ
23:25
|
03.05.2024
Απαγορεύθηκε η είσοδος σε πιστούς και επισκέπτες και μεγάλος αριθμός αστυνομικών έχει στήσει φραγμούς για να αντιμετωπίσει των πλήθος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας εμποδίζουν, από νωρίς σήμερα το πρωί τους πιστούς να εισέλθουν στην ιστορική Μονή Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ, ηλικίας 1.000 ετών – έναν από τους πιο ιερούς τόπους στον Ανατολικό Ορθόδοξο Χριστιανισμό – καθώς ετοιμάζονται να εκδιώξουν με τη βία ιερείς και μοναχούς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από τον χώρο.

Από τις 7 το πρωί, απαγορεύθηκε η είσοδος σε πιστούς και άλλους επισκέπτες στο χώρο της Κάτω Λαύρας του Κιέβου, καθώς και στα σπήλαια με τα λείψανα-προσκυνήματα των μοναχών και μεγάλος αριθμός αστυνομικών έχει στήσει φραγμούς για να αντιμετωπίσει των πλήθος των πιστών.

Εκπρόσωπος του «Εθνικού πάρκου», που πρωταγωνιστεί ως πολιορκητικός κριός για την εκδίωξη των μοναχών από τη Μόνη τους, έκανε λόγο για «άγνωστα άτομα, που εθεάθησαν στους χώρους της Μονής, οι οποίοι θα μείνουν σφραγισμένοι μέχρι την αποχώρησή τους», ενώ μοναχοί, πιστοί και εργαζόμενοι στη μονή δημοσίευσαν βίντεο από τη στιγμή, που σφραγίζονται τα κτίριά της, ενώ αυτοί είχαν αποκλειστεί στο εσωτερικό τους.

Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε ιερείς, μοναχούς και εργαζόμενους στη Μονή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Πληροφοριών και Εκπαίδευσης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μόνο οι Ναοί του Αγίου Αγαπίτη των Σπηλαίων και του Αγίου Σεργίου του Ραντόνεζ , που βρίσκονται στην είσοδο του συγκροτήματος είναι ανοιχτές για τους πιστούς.

Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι φοιτητές των θεολογικών σεμιναρίων που λειτουργούν στη Μονή, δεν επετράπη να εισέλθουν στις φοιτητικές εστίες, ενώ από την αστυνομία εμποδίζεται και η πρόσβαση των προσκυνητών στους κοιτώνες φιλοξενίας που βρίσκονται εκεί.

Δικαστήριο του Κιέβου, την Τετάρτη, ικανοποίησε την αξίωση του αποθεματικού κατά της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ για την άρση των εμποδίων στη χρήση της περιουσίας. Αυτό μπορεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να οδηγήσει στην άμεση έξωση των μοναχών. Ο δικηγόρος της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ, Αρχιερέας Νικήτα Τσέκμαν, χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «μια από τις πιο επαίσχυντες στην ιστορία της Ουκρανίας» και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι για πολλούς κατοίκους της Μονής είναι ο μοναδικός και μόνιμος τόπος διαμονής.

Η απόφαση του δικαστηρίου του Κιέβου να διωχθούν οι μοναχοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από τα κελιά της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ «αποτελεί ακόμα ένα βήμα που στοχεύει στην οριστική και πλήρη εκδίωξη αυτών που μένουν στη Μονή Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ, την αναστηλώνουν εδώ και δεκαετίες, φυλάσσουν τα ιερά κειμήλια και προσεύχονται εκεί στον τόπο που έχει γίνει σπίτι το9υς. Πρόκειται για σοβαρή βία  κατά της συνείδησης εκατοντάδων ανθρώπων που ζουν στη Μονή και, νομίζω, εκατοντάδων χιλιάδων πιστών», δήλωσε ο Vakhtang Kipshidze, αντιπρόεδρος του συνοδικού τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας αρμόδιος για τα ΜΜΕ και τις σχέσεις με την κοινωνία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα