ΑΘΗΝΑ
00:55
|
05.05.2024
Στιγμές απελπισίας περνά η Χαβάη μετά τις καταστροφικές φωτιές, με τον απολογισμό των θανάτων να αγγίζει τους 100.
Φωτιά Χαβάη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Μαζεύουμε τα υπολείμματα», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας της κομητείας Μάουι, Τζον Πελετιέ, τέσσερις ημέρες αφότου η πυρκαγιά κατέκλυσε τη δυτική άκρη του νησιού. Σχεδόν 100 θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί, καθιστώντας τις πυρκαγιές της Λαχένα τις πιο θανατηφόρες στις ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Μόλις το 3% των απανθρακωμένων ερειπίων της Λαχένα έχει ερευνηθεί μέχρι στιγμής, ενισχύοντας τους φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα συνεχίσει να αυξάνεται απότομα. «Κανείς από εμάς δεν γνωρίζει πραγματικά το μέγεθός του ακόμα», προειδοποίησε ο αρχηγός Πελετιέ.

Οι κάτοικοι λένε ότι δεν είχαν καμία επίσημη προειδοποίηση πριν φύγουν για να σώσουν τη ζωή τους, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της απόκρισης έκτακτης ανάγκης και εάν θα μπορούσαν να είχαν σωθεί περισσότεροι άνθρωποι.

Στο Μάουι, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους της Χαβάης, υπάρχουν 80 εξωτερικές σειρήνες, που ελέγχονται κάθε μήνα, και προειδοποιούν τους κατοίκους για τσουνάμι και άλλες φυσικές καταστροφές.

Αλλά αυτές οι σειρήνες έγκαιρης προειδοποίησης δεν είχαν ηχήσει, επιβεβαίωσαν οι αξιωματούχοι, μια αποτυχία που τώρα ερευνάται από τον γενικό εισαγγελέα της Χαβάης. Μερικοί κάτοικοι είπαν σε άλλα μέσα ενημέρωσης, ότι έλαβαν ειδοποιήσεις στα κινητά τους τηλέφωνα νωρίς την Τρίτη, αλλά το μπλακ άουτ στα δυτικά του Μάουι μπορεί να περιόρισε την εμβέλειά τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Πακιστάν καταγράφει τον «πιο βροχερό Απρίλιο» εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα