ΑΘΗΝΑ
01:10
|
05.05.2024
Χιλιάδες άστεγοι, ολοκληρωτικές καταστροφές, με το απολογισμό των νεκρών να αυξάνεται συνεχώς, τα αποτελέσματα των πυρκαγιών στο νησί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη Χαβάη και σχεδόν έσβησαν από τον χάρτη την πόλη Λαχέινα, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 53 ανθρώπους, άφησαν επίσης πίσω τους «χιλιάδες» άστεγους, έκανε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης (10/8) ο κυβερνήτης του αρχιπελάγους αυτού των ΗΠΑ.

«Θα χρειαστεί να στεγάσουμε χιλιάδες ανθρώπους», εξήγησε ο Τζος Γκριν, υπογραμμίζοντας πως σε αυτό το αρχικό στάδιο οι αρχές επιδιώκουν να κλείσουν κάπου «2.000 δωμάτια» για να καλύψουν τις ανάγκες, επικοινωνώντας με ξενοδοχεία στα νησιά. Κάλεσε εξάλλου όσους πολίτες έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν πυροπαθείς να δείξουν γενναιοδωρία.

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνήτης του αμερικανικού αρχιπελάγους, Τζος Γκριν, προειδοποιεί πως ο απολογισμός θα γίνει «πολύ» πιο βαρύς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 60, καθώς οι διασώστες ερευνούν σπίτια και κτίρια που έχουν καταστραφεί σε μια από τις πιο θανατηφόρες φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών, με την προηγούμενη να είναι ένα τσουνάμι που έπληξε την πολιτεία το 1960 και είχε στοιχήσει τη ζωή σε 61 ανθρώπους.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται και η εκκένωση της περιοχής με χιλιάδες κατοίκους και τουρίστες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Περισσότεροι από 11.000 τουρίστες έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Μάουι, είπε ο Εντ Σνίφεν, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Μεταφορών της Χαβάης.

Μολονότι τουλάχιστον 16 δρόμοι είχαν κλείσει, το αεροδρόμιο λειτουργούσε κανονικά και οι αεροπορικές εταιρίες έριξαν τις τιμές των εισιτηρίων ή προσέφεραν δωρεάν θέσεις στους ανθρώπους που έφευγαν. Η εταιρεία Southwest Airlines ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει περισσότερα δρομολόγια για να βοηθήσει στην προσπάθεια εκκένωσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κήρυξε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής τη Χαβάη. Με την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση φυσικής καταστροφής αποδεσμεύονται σημαντικοί ομοσπονδιακοί πόροι που «θα τεθούν στη διάθεση των πληγέντων στην κομητεία του Μάουι» εξήγησε ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η ιστορική πόλη εξαφανίστηκε

Έπειτα από μια περιοδεία στη Λαχάινα, ο κυβερνήτης Τζος Γκριν είπε ότι η ιστορική πόλη «εξαφανίστηκε τραγικά» και υπολόγισε ότι πάνω από 1.000 κτίρια είχαν καταστραφεί. «Είναι μια σπαρακτική μέρα», είπε ο Γκριν, σε συνέντευξη Τύπου με άλλους ηγέτες της Χαβάης. «Χωρίς αμφιβολία, αυτό που είδαμε είναι καταστροφικό».

Πρόσθεσε δε πως, «Όταν δείτε την πλήρη έκταση της καταστροφής στη Λαχέινα, θα σας σοκάρει. Φαίνεται σαν να έπεσε βόμβα και η φωτιά ξέσπασε, αν μου επιτρέπεται. Και όλα τα κτίρια ουσιαστικά θα πρέπει να ξαναχτιστούν. Θα είναι μια νέα Λαχέινα που θα χτίσει από το Μάουι, με τις δικές του αξίες».

Χαβάη

«Αυτό που σας λέμε είναι ότι θα ξαναχτίσουμε», υπογράμμισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Πακιστάν καταγράφει τον «πιο βροχερό Απρίλιο» εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα